Οι ελληνικές τράπεζες ξεμένουν από εγγυήσεις (collateral) που χρειάζονται για να κρατηθούν στη ζωή, μία κρίση που θα μπορούσε βοηθήσει στο να αναγκαστεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να δράσει, μετά από εβδομάδες μικροπολιτικής με τους πιστωτές, αναφέρει το Bloomberg.
Καθώς οι καταθέσεις φεύγουν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι τράπεζες χρησιμοποιούν εγγυήσεις που βρίσκονται στην ελληνική κεντρική τράπεζα για να αντλήσουν όλο και περισσότερη έκτακτη ρευστότητα κάθε εβδομάδα. Στο χειρότερο δυνατό σενάριο, αυτή η “γραμμή ζωής” φτάσει στο όριό της σε τρεις εβδομάδων, ωθώντας τις τράπεζες προς την αφερεγγυότητα, αναφέρουν ορισμένοι οικονομολόγοι.
“Το σημείο στο οποίο εξαντλούνται τα collateral είναι πιθανό να βρίσκεται κοντά” αναφέρουν οι αναλυτές JPMorgan Chase Bank Malcolm Barr και David Mackie σε σημείωμά τους προς πελάτες στις 15 Μαΐου. “Οι πιέσεις στις ταμειακές ροές της κεντρικής κυβέρνησης, οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα και το πολιτικό χρονοδιάγραμμα συγκλίνουν στα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου”.
Σύμφωνα με το Bloomberg, oι υπεύθυνοι χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής χάνουν την υπομονή τους με τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα, στις 14 Μαΐου, ότι δεν θα συμβιβαστεί σε κανένα από τα βασικά του αιτήματα. Καθώς οι συνομιλίες επικεντρώνονται στο αν θα δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει το διακύβευμα εάν αυξήσει την έκπτωση στις εγγυήσεις που οι ελληνικές τράπεζες δίνουν ως αντάλλαγμα για μετρητά στο πλαίσιο του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA).
Μία τέτοια κίνηση, σημειώνει το δημοσίευμα, μπορεί να οδηγήσει ακούσια να προκαλέσει περαιτέρω εκροή τραπεζικών καταθέσεων και να ασκήσει πίεση στον Αλ. Τσίπρα να διαλέξει μεταξύ της σύναψης μίας συμφωνίας ή να θέσει τη χώρα του στο δρόμο για επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Ένας Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και αξιωματούχοι από την ελληνική κεντρική τράπεζα και την ΕΚΤ, αναφέρει το Bloomberg.
“Βρισκόμαστε στο τέλος του παιχνιδιού” δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Yves Mersch σε συνέντευξή του το Σάββατο. “Αυτή η κατάσταση δεν είναι υποστηρίξιμη”.
Η “γραμμή ζωής” της ρευστότητας
Η αριθμητική έχει ως εξής: οι ελληνικές τράπεζες έως τώρα έχουν χρειαστεί σχεδόν 80 δισ. ευρώ μέσω του ELA.
Οι τράπεζες έχουν αρκετά collateral για να επεκτείνουν αυτή τη “σανίδα σωτηρίας” στα 95 δισ. ευρώ περίπου υπό τους όρους που επιτρέπονται επί του παρόντος από την ΕΚΤ, αναφέρει στο Bloomberg ένα άτομο με γνώση του ζητήματος. Με την κεντρική τράπεζα να αυξάνει τον ELA κατά περίπου 2 δισ. ευρώ κάθε εβδομάδα, αυτό θα μπορούσε να κρατήσει τις τράπεζες έως το τέλος του Ιουνίου.
Μία κρίσιμη στιγμή θα έρθει αν η ΕΚΤ αυξήσει το “κούρεμα” (haircut) στα ελληνικά collateral. Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από οτιδήποτε, από μία πλήρη κατάρρευση των συνομιλιών έως μία μη αποπληρωμή χρέους, αναφέρει ο αξιωματούχος. Η συνέχιση του σημερινού αδιεξόδου θα μπορούσε επίσης να είναι το μόνο που χρειάζεται, σημειώνει ο αξιωματούχος.
Μία αύξηση του “κουρέματος” θα μπορούσε να μειώσει το όριο του ELA στα 88 δισ. ευρώ περίπου, υποστηρίζει η ίδια πηγή. Παρότι αυτό δίνει στις τράπεζες περίπου τέσσερις εβδομάδας πριν αγγίξουν το όριο, τα περιθώρια ελιγμών είναι τόσο περιορισμένα που η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίου, περιορίζοντας συναλλαγές όπως οι αναλήψεις από τα ATM.
Τα εργαλεία της ΕΚΤ
“Από τη μεγάλη κρίση του 2008, η Ευρώπη έχει δημιουργήσει πολλά εργαλεία για να ελέγξει τις ροές κεφαλαίων και τις τράπεζες” αναφέρει ο Ανδρέας Κούτρας, αναλυτής στην In Touch Capital Markets στο Λονδίνο. “Ως εκ τούτου, η κρίση στην Ελλάδα είναι πιο πιθανό να λυθεί μέσω των εργαλείων της ΕΚΤ παρά” μέσω πολιτικών εργαλείων.
Υπενθυμίζεται, ότι η επόμενη απόφαση της ΕΚΤ για τον ELA αναμένεται στις 20 Μαΐου, όταν θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο στη Φρανκφούρτη.
Οι επενδυτές σε ελληνικό χρέος εμφανίζουν λίγα σημάδια πανικό προς το παρόν, σημειώνει το Bloomberg. Οι αποδόσεις του 10ετούς κρατικού ομολόγου ήταν στο 10,76% στις 15 Μαΐου, από το 13,64% στις 21 Απριλίου. Ενώ ο γενικός δείκτης τη Χρηματιστηρίου Αθηνών που υποχώρησε 3,2% την προηγούμενη εβδομάδα, έχει σημειώσει άνοδο 15% από τις 21 Απριλίου.
Ούτε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ είναι πρόθυμοι να αυξήσουν την πίεση στις ελληνικές τράπεζες από μόνοι τους. Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών δεν θα προβούν σε καμία ενέργεια που θα μπορούσε εκληφθεί ως σπρώξιμο της Ελλάδας εκτός της νομισματικής ένωσης εάν οι διαπραγματεύσεις εμφανίσουν πρόοδο και σύγκλιση, αναφέρει η πηγή στο Bloomberg.
Οι ελληνικές τράπεζες επίσης εργάζονται με την κεντρική τράπεζα της χώρας σε ένα σχέδιο για την ενεχυρίαση πρόσθετων assets, σημειώνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο άλλος Έλληνας αξιωματούχος με γνώση του θέματος.
Παρόλα αυτά, δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτά τα assets, συμπεριλαμβανομένων κρατικών εγγυήσεων, θα γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ εάν συνεχιστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος ελληνικής εμπορικής τράπεζας, η απόφαση της ΕΚΤ αναφορικά με το τι μπορεί να γίνει αποδεκτό ως collateral είναι ουσιαστικά θέμα κρίσης και δεν σχετίζεται κατ' ανάγκη με την ποσότητα των διαθέσιμων στοιχείων ενεργητικού.
Bloomberg από το Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.