Η κλασσική φράση του Μάο Τσε Τουνγκ, “Μεγάλη αναταραχή ,υπέροχη κατάσταση”, αποτελεί για πολλούς στην χώρα μας μια πυξίδα, ένα είδος φάρου , το οποίο κάποιοι ακολούθου για όλα τα πράγματα.
Αυτή η κατάσταση , η μεγάλη αναταραχή , υπάρχει αυτή την στιγμή στην χώρα. Και η μεγάλη αναταραχή , κυρίως βρίσκεται στον τομέα της οικονομίας που προκαλεί προβλήματα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Γιατί η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες για το « τι μέλλει γενέσθαι» στην χώρα προκαλεί αναταραχή σε όλους . Και δυστυχώς μέσα σε αυτή την αναταραχή , κάποιοι ,έχοντας στο μυαλό τους παλαιότερες εποχές , θεωρούν ότι μπορούν να εφαρμόσουν θεωρίες και ιδέες που μάλλον έχουν ναυαγήσει στην πορεία της ιστορίας.
Όμως πέρα από αυτό, κάποιοι άλλοι , έχουν βρει την αναταραχή αυτή ως μια πολύ καλή αφορμή για να περάσουν μέτρα, αλλαγές που οι ίδιοι θεωρούν «ιδεολογικά θέσφατα» , μόνον που με τις κινήσεις τους αυτές αλλάζουν δεδομένα δεκαετιών , δεδομένα ευρωπαϊκά , οδηγώντας σε καταστροφή συγκεκριμένα συστήματα, με άγνωστα αποτελέσματα.
Γιατί πραγματικά , μέσα στον «γενικό χαμό» ορισμένοι υπουργοί, με στόχο να ικανοποιήσουν προσωπικές επιλογές άλλα και ιδεολογικές τους αγκυλώσεις και να χαϊδέψουν αυτιά, κάνουν κινήσεις που σε άλλη εποχή θα είχαν προκαλέσει έντονη αντίδραση.
Πιστεύουν ότι από την μια «θα περάσουν στα ψηλά» και από την άλλη θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τις κινήσεις αυτές, όταν χρειαστεί για να πείσουν τους πολίτες ότι «προχωρούν σε μέτρα φιλολαϊκά».
Παράλληλα βέβαια, υπάρχει και το κεντρικότερο ζήτημα. Αλλάζουμε άμεσα δομές και δεδομένα έτσι ώστε αν η κυβέρνηση δεν αντέξει, να μπορούμε από την μια να έχουμε φτιάξει δομές στα μέτρα μας και να έχουμε βάλει πρόσωπα στην μεσαία κρατική μηχανή που θα είναι ένας δικός μας μηχανισμός ακόμα και αν δεν είμαστε στην εξουσία.
Έτσι, οι επόμενοι –και να θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα- θα είναι πολύ δύσκολο, σε μερικές περιπτώσεις αδύνατο ιδιαίτερα σε πρόσωπα άλλα και αν ξεκινήσουν να γίνουν αλλαγές, θα υπάρξουν καταγγελίες κάθε είδους , για κατάλυση της νομιμότητας
Μέσα σε αυτή την «μεγάλη αναταραχή», η ηγεσία του υπουργείου παιδείας, προχώρα συνολικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλάζοντας τα πάντα, συνήθως «ως επιστροφή στο κακό παρελθόν».
Και δυστυχώς , οι πολύ σημαντικές αυτές αλλαγές, τείνουν να περάσουν στα ψιλά, μέσα στο όλο αυτό κλίμα. Πιθανόν κάτι τέτοιο βολεύει και τους ιδεολογικά αγκυλωμένους» ηγέτες του υπουργείου παιδείας.
Αλλάζουν τα πάντα, προετοιμάζουν το δικό τους περιβάλλον και όλα αυτά περνούν χωρίς η κοινωνία να καταλαβαίνει. Μόνον που αλλάζει όλη η παιδεία και αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στις επόμενες γενιές.
Γιατί δεν ξέρω ποια είναι η λογική , οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να εκλέγονται (εν μέρει ,κατά 33%) από τους συναδέλφους τους… Δηλαδή οι ελεγκτές ας πούμε θα έχουν την έγκριση των ελεγχόμενων και θα υπόκειται στην κρίση τους στο μέλλον…
Γιατί δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα πρέπει να ψηφίζουν οι πάντες, για την διοίκηση των πανεπιστημίων. Δηλαδή επιστρέφουμε στο παλαιό καθεστώς της συνδικαλιστικής και κάθε είδους συναλλαγής.
Όλα αυτά και πολλά παρόμοιο, αλλάζουν όλη την φιλοσοφία της εκπαίδευσης κάτι που θα επηρεάσει το μέλλον γενεών , αν γίνει και πάλι καθεστώς.
Μήπως λοιπόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να εστιάσουν και εδώ. Τουλάχιστον να κάνουν σαφές σε όλους τους επιχειρείται.
Για να μην λέει κανείς ότι δεν ήξερε….
Του Π. Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.