Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Οι καταθέσεις στο εξωτερικό, οι υπουργοί και ο Ο Κωνστατινοπουλος(@Odysseas_)

Κάθε έλληνας πολίτης , όπως και κάθε άλλος Ευρωπαίος, έχει την δυνατότητα να διατηρεί λογαριασμό σε οποιοδήποτε  τράπεζα , οποιασδήποτε χώρας της Ευρώπης επιθυμεί. Αρκεί βεβαίως να έχει αποκτήσει νόμιμος τα χρήματα αυτά. Αρά και  να έχουν φορολογηθεί.
 Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα την οποία όχι μόνον κανεις δεν μπορεί να αρνηθεί, αλλά και κανεις δεν μπορεί να «ενοχοποιηθεί» γι αυτό, ιδίως σε εποχές όπου η οικονομική κρίση έχει φτάσει την χώρα στα όρια της χρεοκοπίας, αρκετές φόρες.
 Αρά ο κάθε πολίτης δικαιούται να σκέπτεται το μέλλον της οικογενείας του και του ιδιοφυΐα μάλιστα όταν κάτι είναι νόμιμο.

 Κανεις λοιπόν δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν πολίτη που έχει βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, αν τα έχει δηλώσει ως έσοδο στην  χώρα μας. Και ούτε βεβαίως είναι παράνομη ενεργεία.
  Κάτι τέτοιο για έναν πολιτικό, ή πολιτευόμενο είναι ποινικό αδίκημα.
 Όχι βέβαια, γιατί και οι πολιτικοί υπόκεινται στους ιδίους νομούς. (αν και κάποιες φόρες έχουν και άλλους νόμους πιο …ισους από ολους εμάς, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα).
  Είναι όμως ηθικό κάτι τέτοιο, για έναν πολιτικό που φωνάζει πως θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε την χωρά μας στην δύσκολη στιγμή, που ζητά από τους πολίτες να επιστρέψουν τα λεφτά στις τράπεζες, που ζητά από τις επιχειρήσεις να φέρουν τα κεφάλαια τους στην χωρά μας, που ζητά από τους πολίτες να πληρώσουν τώρα τις υποχρεώσεις του.
 Και όλα αυτά γιατί όπως λένε «είναι πατριωτικό καθήκον» και να έχουμε τα χρήματα μας στην χώρα και να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στο κράτος (Έστω και αν οι ίδιοι ήταν ως τώρα ηγέτες του κινήματος δεν πληρώνω…)
 Και βέβαια δεν είναι ηθικό. Και βέβαια οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν αν οι πολιτικοί που τους «εκβιάζουν συναισθηματικά» (και όχι μόνον) να φέρουν στην χώρα τα χρήματα τους , να τα βάλουν στις τράπεζες και να πληρώνουν την εφορία, έχουν τα δικά τους χρήματα σε ξένες τράπεζες.
  Δεν ξέρω αν αυτό το θεωρείται λαϊκιστικό, αλλά δεν είναι. Γιατί προσωπικά δεν έχω κανένα θέμα με κάποιον (πολιτικό η μη) που έχει καταθέσεις άνω του ενός εκατομμύριου ευρώ(πόσο μυθικό για τις σημερινές εποχές και για τους απλούς πολίτες) έστω και αν αυτος δηλώνει «αριστερός» και αγωνιστής για τα δικαιώματα των εργαζομένων με τα 600 ευρώ αλλά και των ανέργων.
 Ίσως δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα, αλλά και αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης.
 Όπως επίσης δεν θεωρώ λαϊκιστική  την επιστολή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ο Κωνσταντινοπουλου  προς την Πρόεδρο της Βουλής , με την οποία  αφού επισημαίνει ότι πρέπει όλοι να βοηθήσουμε την χώρα στην δύσκολη αυτή στιγμή της ζητά
«Με τον θεσμικό σας ρόλο, σας καλώ να ζητήσετε από όλους τους Έλληνες βουλευτές και τα μέλη της Κυβερνήσεως οι οποίοι διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, να επιστρέψουν τις τραπεζικές καταθέσεις τους στην χώρα μας, ως ύψιστο πατριωτικό καθήκον και παράδειγμα προς όλους τους συμπολίτες μας»
 Ας ελπίζουμε πως η κ Κωνσταντοπουλου , που ασχολείται (θορυβωδώς μάλιστα ) με όλα , δεν θα ξεχάσει την επιστολή αυτή.

 Δεν είναι θέμα νομικό, είναι όμως θέμα ηθικής τάξης...
Του Π. Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.