Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Κατάρρευση και Grexit στον ορίζοντα...

Η κυβέρνηση έχει χάσει το παιχνίδι, ακόμη και αν πετύχει μια καλή συμφωνία στο τέλος του τετράμηνου. Τα χειρότερα για τη χώρα είναι μπροστά.

Το παιχνίδι για τη χώρα χάθηκε όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, από τη χρεοκοπία του 2010 και μετά, δεν έκαναν τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε στην φορολογία και τα εργασιακά οι οποίες θα προσέλκυαν επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Το παιχνίδι χάθηκε μετά τη χρεοκοπία του 2010 επειδή οι κυβερνήσεις δεν μείωσαν δραστικά το κράτος και δεν επαναθεμελίωσαν το εναπομείναν σε άλλες εντελώς διαφορετικές αξιοκρατικές ανταποδοτικές βάσεις.



Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε ούτε έχει τα περιθώρια αντιστροφής της κατηφόρας της χώρας προς την πλήρη κατάρρευση. Κυρίως όμως δεν έχει την διάθεση να το κάνει. Η κυβέρνηση Τσίπρα απλά επιταχύνει τις εξελίξεις.

Η σημερινή κυβέρνηση σε μεγαλύτερο βαθμό από τις προηγούμενες είναι αιχμάλωτη των κρατικοδίαιτων συντεχνιών και ολιγαρχιών που συνθέτουν το μη βιώσιμο οικονομικό μοντέλο.

Επίσης, η σημερινή κυβέρνηση είναι δέσμια της αυταπάτης πως ένας άλλος κόσμος, χωρίς τους νόμους της «βαρύτητας» της οικονομίας είναι εφικτός.

Η κυβέρνηση παραπαίει μεταξύ του ασφυκτικού κλοιού των εταίρων μέσω των «Θεσμών» (Τρόικας) και των προνομιούχων κρατικοδίαιτων συντεχνιών που έτρεφαν τις προσδοκίες.

Είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός, όπως και ο κ. Σαμαράς παλιότερα, αντίκρυσε την άβυσσο και έδωσε εντολή για συμφωνία στο Eurogroup, αλλά η υλοποίηση της συμφωνίας έστω και κατ’ ελάχιστον προσκρούει πάνω στις δημαγωγικές υποσχέσεις που του χάρισαν την εξουσία, αλλά και τα συμφέροντα κρατικοδίαιτων ολιγαρχών και πραιτοριανών της πελατειακής απασχόλησης.

Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στην προσπάθεια αποπληρωμής των δανείων που λήγουν, με την χρήση πόρων των ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων και οσονούπω μισθών και συντάξεων... Το να αφαιρείς από τα ταμεία σήμερα 1-2 δισ. ευρώ θα τα βρεις μπροστά σε 1 ή 2 μήνες όταν  θα χρειαστεί να καλύψεις το έλλειμμα στην καταβολή των συντάξεων.

Ακόμη και αν καταφέρει να αποπληρώσει τις δόσεις και πετύχει μια συμφωνία με μικρότερο πρωτογενές τον Ιούνιο, δεν θα υπάρχει οικονομική δραστηριότητα στην χώρα αρκετή για να διατηρηθεί η ανεργία, τα έσοδα και η ανθρωπιστική κρίση στα προ ΣΥΡΙΖΑ επίπεδα.

Το οικονομικό κλίμα μετά από μια πρόσκαιρη (και θνησιγενή για τη στήλη) αναλαμπή στα μέσα του 2014 επιδεινώνεται ραγδαία.

Το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε κατ΄ αρχήν από την αβεβαιότητα που δημιούργησαν οι πρόωρες εκλογές. Τα έσοδα μειώθηκαν, οι πωλήσεις έπεσαν, οι επιχειρήσεις σταμάτησαν να παραγγέλνουν, οι τράπεζες σταμάτησαν να δανείζουν...

Το οικονομικό κλίμα συνεχίζει να επιδεινώνεται μετά τις εκλογές λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η διφορούμενη στάση της κυβέρνησης (αλλά λέει στους εταίρους άλλα στο εσωτερικό). Η παράταση της αβεβαιότητας μέχρι τον Ιούνιο θα αποδειχτεί «θανατηφόρα» για την κυβέρνηση και τη χώρα, ακόμη και φτάσουμε στο καλοκαίρι χωρίς πιστωτικό γεγονός ή κλείσιμο των ΑΤΜ των τραπεζών.

Η κυβέρνηση αναλώθηκε και αναλώνεται σε ένα επικοινωνιακό παιγνίδι αντεγκλήσεων μέσω δηλώσεων με τους Ευρωπαίους Εταίρους, ωσάν να διαθέτει κάποια τραπεζική και οικονομική αυτάρκεια, ενώ δεν διαθέτει ούτε την αυτάρκεια βασικών αγαθών στα ράφια.

Αυτό μπορεί να μην είναι επαρκώς αντιληπτό από το οικονομικό επιτελείο, λόγω αριστερίστικων ιδεολογικών αγκυλώσεων, είναι όμως αντιληπτό στους Ευρωπαίους πολιτικούς και γραφειοκράτες. Αυτός είναι ένας λόγος που τους οδηγεί να απαιτούν ένα ταπεινωτικό συμβιβασμό και υποταγή.

Δεν είναι βέβαιο αν θα το αποδεχτεί η κυβέρνηση.

Είναι πολύ πιθανό να επιλέξει τη ρήξη, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητες εξόδου από το ευρώ. Η έξοδος από το ευρώ με τέτοιους όρους θα είναι η πιο μεγάλη καταστροφή μετά την μικρασιατική καταστροφή και την γερμανική κατοχή.

Οι πιθανότητες ρήξης ή υποταγής είναι περίπου 30-40% με 60-70% υπέρ της υποταγής. Το σχέδιο της υποταγής στα μνημόνιο αν επιλεχθεί θα συνδυαστεί με ένα επικοινωνιακό κρεσέντο καταπολέμησης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Οι επικοινωνιακές τακτικές όμως είναι αποδοτικές, όταν η ανεργία και η ανθρωπιστική κρίση τελούν υπό έλεγχο. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν υπάρχει θετικό οικονομικό πρόσημο και κυρίως θετικές προσδοκίες.

Δυστυχώς ούτε η ΕΡΤ, ούτε η ΔΕΗ, ούτε το ελευθέρας στους λαθρομετανάστες συμβάλλουν στο κλίμα οικονομικής εμπιστοσύνης.

ΥΓ: Επειδή κάποιοι μπορεί να νομίζουν πως οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις απορρέουν από μικροπολιτικές αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες, το παρακάτω απόσπασμα δημοσιεύτηκε ακριβώς ένα χρόνο πριν σ’ αυτή τη στήλη και αφορούσε τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης. Ισχύουν τα ίδια και χειρότερα και για την τωρινή...

Του Κ. Στούπα από το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.