Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Στο κόκκινο η δαπάνη για τα φάρμακα στην Ελλάδα...

Με το... αριστερό μπήκε και αυτή η χρονιά για τον προϋπολογισμό του φαρμάκου, ο οποίος φαίνεται να έχει εξελιχθεί σε γόρδιο δεσμό για τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά και για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι δαπάνες για το φάρμακο “ξέφυγαν” κατά 18-20 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και επιπλέον κατά 15 εκατ. το Φεβρουάριο, με φορείς από το χώρο των εταιρειών να υποστηρίζουν πως αν η υπέρβαση συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, τότε μέχρι το τέλος του έτους το έλλειμμα στο κονδύλι του φαρμάκου θα έχει ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου μάλιστα πως οι προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστοί, το ποσό της υπέρβασης θα αφαιρεθεί για ακόμη μια φορά από τους τζίρους των φαρμακευτικών. Ήδη  για τη χρονιά που πέρασε, οι εταιρείες θα κληθούν να επιστρέψουν στον Οργανισμό 203 εκατ. ευρώ (με τη μορφή claw-back, δηλαδή επιστροφής της υπερβάλλουσας δαπάνης). Αν στο ποσό αυτό προστεθεί και η επιβάρυνση του rebate, της έκπτωσης δηλαδή επί του τζίρου που κάνουν οι επιχειρήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ, τότε ο “λογαριασμός” για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα αγγίξει σχεδόν τα 550 εκατ. ευρώ.


Κύκλοι της αγοράς φαρμάκου αποδίδουν την υπέρβαση καταρχάς στα πολύ ασφυκτικά όρια στις δαπάνες φαρμάκου που έχουν οριστεί από τον ΕΟΠΥΥ για φέτος. Ο Οργανισμός έχει εγκρίνει για το φάρμακο δύο δισ. ευρώ- όπως και πέρσι- παρά το γεγονός πως την προηγούμενη χρονιά η υπέρβαση απεδείχθη αναπόφευκτη, με τις επιχειρήσεις να πληρώνουν τελικά “τη νύφη” του ελλείμματος. Συμπληρώνουν μάλιστα πως ακόμη κι αν ελεγχθεί πλήρως η συνταγογράφηση των γιατρών και αυξηθούν τα μερίδια των γενοσήμων φαρμάκων, ο στόχος της τήρησης του προϋπολογισμού του φαρμάκου θα παραμείνει άπιαστο όνειρο: και αυτό καθώς το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν νέα φάρμακα στην ελληνική αγορά- τόσο πρωτότυπα, όσο και γενόσημα-, με υψηλότερη τιμή, αφού είναι πιο εξελιγμένα, γεγονός που θα ανεβάσει το ύψος της δαπάνης.

Οι εταιρείες φαρμάκου ζητούν είτε να ανέβει το φετινό κονδύλι για το φάρμακο, ιδανικά κατά 250- 300 εκατ. ευρώ, είτε να αφαιρεθεί από αυτό το κόστος των εμβολίων, περίπου 100- 120 εκατ., που έτσι κι αλλιώς αφορούν στο κομμάτι της πρόληψης. Προς το παρόν καμία από αυτές τις προτάσεις δεν φαίνεται να γίνεται δεκτή από το υπουργείο Υγείας, το οποίο προσανατολίζεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ στη μείωση της τιμής των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) για σπάνιες και σοβαρές ασθένειες, μια κατηγορία ιδιαίτερα καινοτόμων φαρμάκων, στα οποία έχουν επενδυθεί από τις εταιρείες δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη και την κυκλοφορία τους.


Βίκυ Κουρλιμπίνη από το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.