Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Οι καρδιολογικές εξετάσεις, οι δαπάνες και ο υπουργός Υγείας κ Κουρουμπλής...

 Είναι κοινή παραδοχή , το γνωρίζουν πια και τα μικρά παΐδια του δημοτικού σχολείου, πως ένας τομέας στον οποίο τα κρατικά έξοδα τις τελευταίες δεκαετίες έχουν κάνει αρκετούς εκατομμυριούχους , είναι ο τομέας της υγείας.
  Τα χρήματα που δίνονται  τόσο από το υπουργείο Υγείας όσο και από τα ασφαλιστικά ταμεία στον τομέα αυτό ήταν (και συνεχίζουν να είναι) τεράστια Μόνον που δυστυχώς δεν πηγαίνουν στην βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες δικαιούχους.
  Ακόμα και οι ίδιοι οι υπουργοί έχουν παραδεχτεί πως «κάτι γίνεται» στον τομέα αυτό. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια , λογω της οικονομικής κρίσης, άρχισαν και οι προσπάθειες συμμαζέματος στον τομέα της υγείας ( φαρμακευτική δαπάνη, έξοδα για εξοπλισμούς, λειτουργία κρατικών νοσοκομείων), προσπάθειες που απέφεραν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα  οικονομία εκατοντάδων  εκατομμυρίων.
   Φαίνεται όμως ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος στον τομέα αυτό.

   Και επειδή ο νέος υπουργός Υγείας ο κ  Παναγιώτης Κουρουμπλής  δείχνει να θέλει να συνεχίσει τον δρόμο των μειώσεων στις δαπάνες υγείας που δεν είναι αναγκαίες (που όπως φαίνεται είναι ακόμα πολλές), θα ήθελα να του επισημάνω ένα συγκεκριμένο θέμα. Ως παράδειγμα , μια και είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν δεκάδες τέτοια παραδείγματα.
 Υπάρχει μια εξέταση που αφορά ανθρώπους με προβλήματα καρδιάς (ανακαλύπτει ας πούμε την  στεφανιαία νόσο) που λέγεται stress echo.
 Ένα τεστ που υπάρχει στα ελληνικά νοσοκομεία (κρατικά η μη) εδώ και δέκα χρόνια περίπου και όπως λένε οι καρδιολόγοι αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στον τομέα αυτό.
  Το κόστος αυτού του τεστ είναι περίπου 150 ευρώ. Μόνον που αυτό δεν γράφεται από τα ταμεία και αυτό γιατί το υπουργείο Υγείας δεν το έχει ούτε τιμολογήσει ούτε βέβαια περιλάβε στις εξετάσεις που μπορούν να γράψουν τα ταμεία
  Που είναι το ζήτημα?
 Το ζήτημα είναι ότι «συνταγογραφειται» μια αντίστοιχη εξέταση , παλαιότερης τεχνολογίας «με θαλλειο» που κοστίζει διπλασία , δηλαδή 300 ευρώ…
 Και όχι μόνον αυτό αλλά η διάφορα των δυο εξετάσεων , όπως λένε οι ίδιοι οι καρδιολόγοι, είναι πολύ μεγάλη.
 Το μεν stress echo εκτός από φτηνότερο  έχει και αλλά πλεονεκτήματα. Δεν χρειάζεται ειδικά μηχανήματα για να γίνει , αρά και επιπλέον έξοδα, ενώ ο ασθενής δεν παίρνει καμία «πυρηνική ουσία» όπως με το θάλλιο
 Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Όπως μου είπε καρδιολόγος παραστατικότατα, το μεν τεστ με το θάλλιο είναι σαν να παρακολουθείς την πορεία αυτοκίνητου που θέλεις να αγοράσεις με σειρά φωτογραφιών ενώ το stress echo είναι σαν να βλέπεις το αυτοκίνητο να κινείται σε βίντεο…
 Και όμως , αυτό το τεστ δεν έχει τιμολογηθεί από το υπουργείο (για να μπει στους καταλόγους των ταμείων) εδώ και χρόνια παρότι αρκετοί καρδιολόγοι έχουν κάνει ακόμα και παραστάσεις στους αρμοδίους του υπουργείου Υγείας.
 Προφανώς λοιπόν κάποιοι έχουν λόγους να μην εντάσσουν στο σύστημα το νέο αυτό εξελιγμένο τεστ που είναι και στην μίση τιμή.
 Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι δεν προωθούνται γιατροί για ειδίκευση (ένα εξάμηνο) στα εργαστήρια των νοσοκομείων όπου λειτουργεί, τότε μάλλον «κάποιο λάκκο έχει η φάβα.
 Μήπως κ υπουργέ, κ Κουρουμπλή, να δείτε και αυτό το θέμα, μαζί με τα αλλά δεκάδες αντίστοιχα που υπάρχουν στον τομέα της Υγείας. Γιατι είναι σαφές ότι δεν περισσεύουν χρήματα…
 Τα στοιχεία του θέματος στην διάθεση σας.

Του Π. Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.