Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Η αστυνομία, οι κρίσεις, τα κριτήρια και η ευκαιρία του κ Πανούση...

Δεκατέσσερις από τους  εικοσιένα υποστρατήγους της Ελληνικής Αστυνομίας αποστρατεύτηκαν στις κρίσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα
  Είναι αυτή μια σωστή κίνηση?
 Έπρεπε να γίνει τόσο μεγάλη «τομή» σε αυτό το επίπεδο?
Είναι σφαγή με κομματικά ‘ή άλλα κριτήρια  όλη αυτή η κρίση ή μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική εξέλιξη για να «ξεφρακάρει « η επετηρίδα ας πούμε.?
Νομίζω πως σε αυτές τις ερωτήσεις  κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση που να είναι αποδέκτη από όλους.
Όπως και στις αντίστοιχες ερωτήσεις που αφορούν τις προαγωγές ή αποστρατείες και στους άλλους βαθμούς της ΕΛΑΣ.
 Και αυτό για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα, αντικειμενικά κριτήρια με βάσει τα όποια θα κρίνονται κάθε φορά οι αξιωματικοί.
Κριτήρια με βάσει τα όποια θα λαμβάνεται η απόφαση όχι μόνον για το αν θα παραμείνουν στάσιμοι, αν θα προαχθέν ή αν θα αποστρατεύουν, άλλα και για το σε ποια θέση θα τοποθετηθούν.
  Όπως μου έλεγε φίλος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, δυστυχώς και εδώ , όπως σε όλη την δημοσιά διοίκηση, ισχύει το χρώμα και οι φιλίες.
 Και φαίνεται πως έχει δίκιο.

 Γιατί όλοι γνωρίζουν πως οι εκάστου υπουργοί Προστασίας του πολιτη, επιθυμούν να βάλουν την δική τους ¨»σφραγίδα» στις προαγωγές και τοποθετήσεις. Και αυτό σημαίνει ότι ισχύουν εν πολλοίς κριτήρια, προσωπικά , κομματικά άλλα και συμβουλές φίλων και γνωστών. Συνήθως μάλιστα αποστράτων που θέλουν αρκετές φορές να πάρουν την ρεβάνς.
Είναι επίσης σαφές σε όλους ότι η ηγεσία του σώματος, επιθυμώντας να έχει καλές σχέσεις με την εκάστου πολιτική ηγεσία άλλα και τους πολιτικούς γενικά, ακόλουθη τις «επιθυμίες τους» σε σχέση με πρόσωπα είτε στις προαγωγές είτε στις τοποθετήσεις.
Αν προσθέσουμε ότι «μετρούν»  και οι φυλές άλλα και η κοινή καταγωγή  μέσα στο σώμα, άλλα και τον ρόλο των συνδικαλιστών που είναι σε μερικές περιπτώσεις καθοριστικός, τότε έχουμε όλο το πάζλ μπροστά μας.
  Αυτό δεν σημαίνει ότι οι προαγόμενοι δεν είναι “aprioti” ικανοί για τις θέσεις αυτές.
 Ούτε όμως και ότι οι αποστρατευόμενοι ανίκανοι.
 Βεβαίως σε οποιαδήποτε κρίση , παίζει ρολό και η προσωπική θέση των μελών της επιτροπής που κρίνει. Όμως αν υπήρχαν μια σειρά από αντικειμενικά κριτήρια, που έχουν να κάνουν για παράδειγμα  με τις γνώσεις του κάθε αξιωματικού, την εμπειρία του άλλα και τα αποτελέσματα  στις θέσεις  που ανέλαβε, τότε είναι βέβαιο ότι θα είχαμε ένα πιο αντικειμενικό σύστημα κρίσεων. Ένα σύστημα στο όποιο η προσωπική θέση των κρινόντων άλλα και οι πολιτικές και άλλες παρεμβάσεις δεν θα εκμηδενιζόταν άλλα θα είχαν πολύ μικρότερο ρόλο.
 Τέλεια κρίση δεν μπορεί να υπάρξει,
 Σίγουρα όμως, αν υπήρχαν αντικειμενικά κριτήρια , μετρήσιμα, τότε θα είχαμε καλύτερες επιλογές πρόσωπων.
 Το ίδιο επίσης θα έπρεπε να ισχύει και στις τοποθετήσεις . Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ στην πορεία της θητείας τους εξειδικεύονται σε κάποιους τομείς. Σε αυτούς τους τομείς οφείλει η υπηρεσία να τους αξιοποιεί και να μην τους μετακινεί ανά έτος ας πούμε από υπηρεσία σε υπηρεσία και μάλιστα με διαφορετικό αντικείμενο. Και δεν προλαβαίνουν να αποδώσουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα άλλα και δεν αξιοποιούν την εμπειρία και τις γνώσεις τους αν τοποθετηθούν σε υπηρεσίες άσχετες από Τουν πορεία τους στο σώμα. Ίσως και εδώ να έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια.
   Μήπως ο αναπληρωτής υπουργός κ Πανούσης, που είναι και πανεπιστημιακός, πρέπει να δει το θέμα λίγο πιο σφαιρικά Αυτή θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη προσφορά όχι μόνον στην ΕΛΑΣ άλλα και στην ελληνική κοινωνία.

Του Π. Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.