Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Οι αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δημιούργησαν ένα (μεγάλο) ερωτηματικό...

Οι κρίσεις στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, ακόμα και οι «τακτικές» δηλαδή αυτές που συνήθως γίνονται περί τον Μάρτιο, είναι βέβαιο ότι ακολουθούντα από σχόλια, παράπονα, επιθέσεις ακόμα και κλάματα.
 Και αυτό είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο , μια και κάποιοι εγκαταλείπουν μετά από πολλά χρόνια το στράτευμα, κάποιοι αναλαμβάνουν θέσεις τις οποίες ονειρεύονταν από τότε που αποφάσισαν να ακολουθούσουν την στρατιωτική καριέρα και κάποιοι άλλοι βλέπουν ότι τα όνειρα τους δεν θα γίνουν πραγματικότητα.
 Όλα αυτά , μπορούν ανθρώπινα να εξηγήσουν όλα αυτά τα συναισθήματα που υπάρχουν κάθε χρόνο, αυτό τοπ διάστημα , στα ανώτατα κλιμάκια και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
 Και αυτά τα προβλήματα μεγαλώνουν, μια και δεν υπάρχει ένα σαφές σύστημα με συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγονται τόσο οι αρχηγοί όσο και τα αλλά ανώτατα στελέχη.
Αν σε αυτό προστεθεί και το κριτήριο της κομματικής προτεραιότητας που συνήθως θέτουν οι ηγεσίες του υπουργείου (και αρκετοί συνεργάτες τους στα κομματικά επιτελεία) τότε το μείγμα γίνεται εκρηκτικό.

 Αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει όταν εδώ μπουν και οι εγωισμοί και ανταγωνισμοί υπουργών….
   Είναι βέβαιο ότι οι ηγεσίες των ένοπλων δυνάμεων δεν μπορεί να είναι «μόνιμες» , είτε γιατί κάποιος μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα δίνει αυτά που έχει , είτε γιατί δείχνει αν έκανε για την θέση.
  Βέβαια, θα έπρεπε οι αρχηγοί να έχουν σαφή συγκεκριμένη θητεία (πχ 2 χρόνια συν ένα  ακόμα» ή κλειστή τριετία, ώστε όλοι να ξέρουν τι πρόκειται να γίνει και οι ίδιοι να βάλουν προτεραιότητες και πρόγραμμα στους στόχους τους.
 Αυτό όλοι το εξαγγέλλουν κανείς όμως δεν το υλοποιεί , απλώς γιατί όλοι οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου , θέλουν να έχουν συνεχώς «και το μαχαίρι και το πεπόνι»…
 Οι κρίσεις που έγιναν την περασμένη Τέταρτη και με τις όποιες άλλαξαν οι δυο από τους τέσσερις αρχηγούς, θα μπορούσαν να θεωρηθούν φυσιολογικές.
 Ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ Κωσταράκος, που είναι ο μακροβιότερος αρχηγός (συνολικά σε ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ) εκτός από το ότι  έχει και διοικητικές και επιχειρησιακές ικανότητες είναι σαφές ότι έχει και ικανότητες πειθούς…
 Αλλά και πέραν αυτού το Φθινόπωρο αναλαμβάνει επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όποτε δεν είχε και νόημα να μετακινηθεί τώρα. Ίσως να ήταν και ‘άκομψο».
 Ο Αρχηγός του ΓΕΝ, αντιναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης.  , που παρέμεινε  , έχει να επιδείξει έργο και ίσως αποτελεί (παρά τα όσα διάφοροι λένε πίσω τους –και κάνουν) την καλύτερη εφεδρεία για να αναλάβει την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ το Φθινόπωρο.
  Ο αρχηγός της Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Τουρνας, είχε κάνει τον κύκλο του και ήταν η ώρα , που λένε και οι συνάδελφοι του «για να πετάξει για το σπίτι του».
Ο νέος Αρχηγός Αεροπορίας, αντιπτέραχος Χ Βαιτσης έχει με την ως τώρα πορεία του ότι έχει όλες τις ικανότητες για να είναι ένα καλός και επιτυχημένος αρχηγός .
 Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί αποστρατεύτηκε ο αρχηγός του ΓΕΣ ο κ Μανωλάς. Είναι μάλιστα ο τέταρτος αρχηγός Στρατού που αλλάζει μέσα σε δυο χρόνια, κάτι που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.
   Ο αντιστράτηγος Μανωλας, όπως λένε οι περισσότεροι από όσους έχουν συνεργαστεί μαζί του (παλαιότεροι και νεώτεροι) ήταν ο κατάλληλος για αρχηγός . Είχε όλα τα προσόντα που χρειάζονται , είναι ανοιχτόμυαλος , έχει υπηρετήσει σε σκληρές και μάχιμες μονάδες και έχει το θάρρος της γνώμης του αλλά και των πράξεων του.
 Και όμως αποστρατεύτηκε , ίσως και για αυτό το τελευταίο. Ότι έλεγε τα πράγματα με το όνομα τους. Και αυτό δεν φαίνεται να άρεσε στην νέα ηγεσία του Υπουργείου.
   Αν μάλιστα ισχύουν τα όσα κυκλοφορούν ευρέως στους διαδρόμους του Πεντάγωνου για συμβιβασμούς ανάμεσα σε υπουργό και αν., υπουργό-υφυπουργό για τις θέσεις αλλά και την αντίθεση του υπουργού με τον αντιστράτηγο για το θέμα των ελικοπτέρων, (κάτι που όλα δείχνουν ότι ευσταθούν) τότε έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο λάθος. Που χρεώνεται στην ηγεσία του υπουργείου.

  Ας ελπίσουμε ότι το λάθος δεν θα συνεχιστεί στις νέες κρίσεις που αναγκαστικά θα γίνουν το Φθινόπωρο , όταν θα φεύγει για Βρυξέλλες ο στρατηγός Κωσταρακος…

ΥΓ. Πρέπει να πω ένα μπράβο στον Π Καμένο, για την ανακοίνωση του στην νέα ηγεσία ότι θα μειώσει τους ανωτάτους αξιωματικούς από 315 (!!!) που είναι σήμερα θα γίνουν 260.
  Το χειροκρότημα πάντως στον υπουργό, όταν την «απειλή» του την κάνει πράξη.

Του Π. Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.