Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Η στρατηγική Σαμψών, το Κούγκι και η διαπραγμάτευση ...

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη που έδωσε μετά το τελευταίο ατυχές Eurogroup ξεκαθάριζε ότι δεν υπάρχει plan B και ότι ένα μόνο σχέδιο υπάρχει, αυτό που καταθέτει η ελληνική κυβέρνηση χωρίς να μπλοφάρει, ομολογώ ότι δεν τον πολυπίστεψα. Να όμως που τα μηνύματα αρχίζουν να έρχονται από παντού. Για «στρατηγική Σαμψών» που του αποκάλυψαν οι Έλληνες διαπραγματευτές κάνει λόγο ο δημοσιογράφος Paul Mason, ενώ για Κούγκι αν δεν επικρατήσει η ελληνική πρόταση μίλησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Δεν ξέρω πόσοι από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι να ανακράξουν το «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων», ως άλλοι Σαμψών ενάντια στους Φιλισταίους των Βρυξελλών, ή να παραστήσουν τον καλόγερο Σαμουήλ που αρνήθηκε να παραδοθεί στον Αλή Πασά. Νομίζω όμως ότι οι περισσότεροι επιθυμούν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Αμφιβάλω κατά πόσο είναι διατεθιμένοι να τα τινάξουν όλα στον αέρα, αν δεν γίνουν δεκτές οι ελληνικές θέσεις.



Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, η πρόθεση να πέσεις ένδοξα (;) σε μια διαπραγμάτευση η οποία όμως τείνει να λάβει τα χαραικτηριστικά μάχης, μπορεί στο τέλος να λειτουργήσει και υπέρ σου και να κάμψει το ηθικό και τις αντιστάσεις των αντιπάλων. Όπως αναφέρει και ο ανταποκριτής του Channel 4 Paul Mason, επεσήμανε σε κοινοτικούς αξιωματούχους ότι όπως του εκμυστηρεύτηκαν οι Έλληνες «έχουν σκληρή διαπραγματευτική στάση. Θα δώσουν μάχη να μείνουν στο ευρώ και θα κλείσουν τελευταίοι την πόρτα, αλλά αν φύγουν θα τη χτυπήσουν τόσο δυνατά που όλο το οικοδόμημα θα καταρρεύσει».

Θα καμφθεί όμως η σκληρή στάση των Ευρωπαίων; Γιατί όταν τα παίζεις όλα για όλα, υπάρχει και το ενδεχόμενο να χάσεις. Εύχομαι και ελπίζω αυτή η στρατηγική να μην αποβεί μιοραία για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Και να οδηγηθούμε, έστω και εν μέσω εκατέρωθεν λεονταρισμών, σε λύση. Αν όμως τα πράγματα δεν γίνουν όπως τα οραματίζεται η νέα κυβέρνηση, τότε έχει την ηθική νομιμοποίηση να επιχειρήσει να... διαλύσει το οικοδόμημα βροντώντας την πόρτα; Νομίζω πως όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπεψηφίστηκε από το 37% για να διαπραγματευτεί σκληρά μεν, αλλά με το σκεπτικό –το οποίο αποδέχθηκε μεγάλο μέρος του λαού– ότι οι προηγούμενες κυβερνήσιες δεν τα είχαν καταφέρει για λόγους ακαταλληλότητας ή συμφερόντων.

Υπό αυτή την έννοια, αν πραγματικά σκέφτονται στην κυβέρνηση, αν αποτύχει το πλάνο τους, να το κάνουν Κούγκι, θα πρέπει να αποκτήσουν τη νομιμοποίηση που μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί και πάλι να δώσει. Είτε αυτό συνεπάγεται διεξαγωγή δημοψηφίσματος, είτε και νέες κάλπες. Να αποφασίσει ο λαός αν επιθυμεί έξοδο από την Ευρωζώνη και αν αυτή είναι η επιλογή του, ας γίνουν τα δέοντα και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του για ό,τι ακολουθήσει. Ας ελπίσουμε πάντως, ότι εκτός από τους Σαμψωνοσαμουήλ υπάρχουν και λογικές πλευρές και στην Ελλάδα, αλλά και στις Βρυξέλλες που θα αποτρέψουν ένα ατύχημα που θα εξελιχθεί σε δυστύχημα.


Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου από το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.