Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Λάθος κ Σαμαρά. Λάθος που δεν έπρεπε να κάνετε...


Είχα αρχίσει να γράφω το σημερινό σημείωμα με τις πρώτες επισημάνσεις για το γιατί έχασε, η μάλλον γιατί έχασε με τόσο μεγάλο ποσοστό, η ΝΔ τις εκλογές, όταν πληροφορήθηκα ένα γεγονός που θεωρώ ότι είναι «μεγάλο φάουλ» και χρειάζεται σχολιασμό.

 Αναφέρομαι στην απόφαση του απελθόντος πια πρωθυπουργού, του κ Αντώνη Σαμαρά, να μην συναντηθεί με τον αντικαταστάτη του Αλέξη Τσίπρα.

   Ο κ Τσίπρας, είναι ο νικητής των εκλογών και το κόμμα του (με την στήριξη των ΑΝΕΛ) έχει νομίμως και δημοκρατικά το δικαίωμα να αναλάβει την διακυβέρνηση της χωράς. Ο ίδιος δε να γίνει πρωθυπουργός.
 Είτε αρέσει είτε όχι  σε κάποιους αυτό είναι  μια πραγματικότητα και μάλιστα μια πραγματικότητα με δημοκρατικό τρόπο δημιουργημένη.

 Όλοι λοιπόν όσοι θεωρούν ότι η δυτικού τύπου δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα , οφείλουν όχι μόνον να το λένε αλλά και να ακολουθούν τους κανόνες της  δημοκρατίας αυτής, ανεξαρτήτως αν του βολεύουν την συγκεκριμένη στιγμή, αν τους αρέσουν ή αν είναι υπέρ τους  η μη….
 Αυτό εξάλλου σημαίνει σέβομαι την δημοκρατία. Αυτός είναι ο βασικός της κανόνας.
  Και η δημοκρατία , πέρα από πολλά ουσιαστικά ζητήματα , έχει και ορισμένα που πρέπει να γίνονται  για να δείχνουν πως η δημοκρατία όχι μόνον υφίσταται και λειτουργεί αλλά και ότι ισχύει ανεξαρτήτως αλλαγών προσώπων, κόμματων κλπ.
 Ο κ Σαμαράς, λοιπόν ΟΦΕΙΛΕ να υποδεχθεί στο Μ Μαξίμου τον Αλέξη Τσίπρα, και αυτό να γίνει μπροστά στις κάμερες ώστε όλοι οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η δημοκρατία υπάρχει και λειτουργεί. Ότι το κράτος έχει συνεχεία.
 Και όχι μόνον αυτό, αλλά θα έπρεπε μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ Τσίππας να ξεπροβοδίσει τον κ Σαμαρά για να ολοκληρωθεί η εικόνα της δημοκρατίας που λειτουργεί.
   Δεν ξέρω ποιοι συμβούλεψαν τον κ Σαμαρά να μην ακολουθήσει αυτή την δημοκρατική τακτική, να μην κινηθεί ως Ευρωπαίος πολιτικός.
 Πέραν του ότι όφειλε να πει , κατ ιδίαν στον νέο πρωθυπουργό, πράγματα που αφορούν την χώρα και πρέπει να μεταφέρονται από στόμα σε στόμα στο υψηλότερο επίπεδο, θα έπρεπε και για λόγους πολιτικού πολιτισμού να κάνει την κίνηση αυτή.
  Άσχετα από το τι έχει  ειπωθεί στο παρελθόν ανάμεσα στους δυο πολιτικούς, στο πόσο σκληρή (και σε προσωπικό επίπεδο) ήταν η προεκλογική αντιπαράθεση , το θέμα δεν αφορά πρόσωπα. Αφορά τον θεσμό του πρωθυπουργού και αυτό όφειλε ο κ Σαμαράς να προστατέψει.
 Αν κάποιοι συνεργάτες τον συμβούλευαν να κάνει αυτή την συμβολική κίνηση για να δείξει ότι βρίσκεται σε αντιπαράθεση ακόμα με τον Σύριζα και να αποφύγει έτσι την οποία κριτική για την εκλογική ήττα , τν συμβούλεψαν λάθος. Του προκαλούν ρήγματα στην εικόνα του και δημιουργούν ένα άλλο προφίλ, ένα προφίλ που δεν ταιριάζει σε αυτό του ηγέτη μια κεντροδεξιάς παράταξης , που δηλώνει ότι θέλει να είναι.
 Βέβαια, οι σύμβουλοι του αυτοί, δεν είναι η πρώτη φορά που τον οδηγούν σε λάθος επιλογές. Δεκάδες τέτοιες αποφάσεις σε επιλογές προσώπων και κινήσεων αλλά και τακτικών τα τελευταία χρόνια, τις όποιες και πλήρωσε προχθές.
 Όμως τώρα , η κίνηση του αυτή όχι απλώς είναι «ανόητη» αλλά και χρεώνεται στον ίδιο προσωπικά….
 Ίσως λοιπόν πρέπει να ξαναδεί ορισμένα πράγματα , πιο ψύχραιμα, πιο προσεκτικά και χωρίς κακές επιρροές….
 Εξάλλου , όπως έχει και ο ίδιος πει πολλές φορές «ο εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα δεν μπορεί να είναι ακραίος»…

Του Π. Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο.

2 σχόλια:

  1. θΑ ΜΕ συγχωρέσετε αλλά κάτι τέτοιοι "πολιτικοί πολιτισμοί" έκαναν τον κόσμο της ΝΔ να της γυρίσει την πλάτη. Μια ζωή η ΝΔ ήταν ο ευγενής πολιτικός εταίρος στην πολιτική ζωή του τόπου, ενώ η βάση της την ήθελε πιο της "πιάτσας" πιο brutal. Μια ζωή έπαιρνε στην πλάτη της όλα τα αμαρτήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων χωρίς να τολμά να απαντήσει στο ίδιο μοτίβο με τον αντίπαλό της.
    Εν κατακλείδι, δεν είχε καμμία υποχρέωση ο Σαμαράς να συμπεριφερθεί όπως λέτε όταν ο κ. Τσίπρας δέχθηκε την εξύβρισή του τ.πρωθυπουργού από τον "δημοσιογραφο" Κ.Αρβανίτη που τον προσφώνησe Μ@λ@κα και δεν συμπεριφέρθηκε με ανάλογο πολιτικό πολιτισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.