Δεκάδες ηγέτες από όλο τον πλανήτη θα βρεθούν εντός της ημέρας στο Παρίσι για την πορεία ενάντια στην τρομοκρατία, σε μια ένδειξη παγκόσμιας ενότητας μετά από τις τρεις «ημέρες τρόμου» στη Γαλλία, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους συνολικά 17 άνθρωποι.
Περίπου 40 ηγέτες αναμένονται στη διαδήλωση, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει σε συμμετοχή εκείνες του Σαββάτου σε όλη τη Γαλλία, στις οποίες συγκεντρώθηκαν συνολικά περίπου 700.000 άνθρωποι.
Περίπου 2.000 αστυνομικοί και 1.350 στρατιώτες αναπτύσσονται ήδη στη γαλλική πρωτεύουσα για την προστασία των συμμετεχόντων στη διαδήλωση.
Η γαλλική αστυνομία αναζητεί συνεργούς των ισλαμιστών ενόπλων οι οποίοι πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo και σε εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας τόνισε ότι η χώρα του και ειδικά η πρωτεύουσα θα παραμείνει σε αντιτρομοκρατικό συναγερμό για τις επόμενες εβδομάδες.
Ο Μπερνάρ Καζενέβ θα φιλοξενήσει εντός της ημέρας σύνοδο των ομολόγων του από ολόκληρη την Ευρώπη με θέμα την απειλή που συνιστά ο ένοπλος τζιχαντισμός.
Επιπλέον μέτρα ασφαλείας
Ο κ. Καζενέβ δεσμεύθηκε για «ειδικά μέτρα» για την μαζική πορεία ενότητας στο Παρίσι, με τοποθέτηση ακόμη και ελεύθερων σκοπευτών σε οροφές.
Οι ξένοι ηγέτες οι οποίοι αναμένονται στη γαλλική πρωτεύουσα συμπεριλαμβάνουν τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν θα ταξιδέψει τελικώς στη Γαλλία.
Η πορεία, της οποίας θα ηγηθούν συγγενείς των θυμάτων των επιθέσεων της εβδομάδας που πέρασε, θα ξεκινήσει από την Place de la Republique στις 15:00 τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδος).
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να λάβουν μέρος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών δικτύων.
Πριν από την πορεία, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί με τους ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας της χώρας, η οποία βρίσκεται ακόμη σε σοκ από τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων στο εβραϊκό παντοπωλείο του ανατολικού Παρισιού την Παρασκευή.
Ο δράστης αυτής της επίθεσης, Αμεντί Κουλιμπαλί, θεωρείται επίσης δράστης της δολοφονίας μίας αστυνομικού μία ημέρα νωρίτερα.
Στην επίθεση με την οποία άρχισαν όλα, δύο αδέλφια επέδραμαν στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo την Τετάρτη.
Οι Σερίφ και Σαΐντ Κουασί σκότωσαν 12 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων οκτώ δημοσιογράφων και δύο αστυνομικών, ενώ τραυμάτισαν άλλους 11.
Ο Κουλιμπαλί και οι αδελφοί Κουασί σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά την Παρασκευή, όταν η αστυνομία επενέβη σε δύο ταυτόχρονες καταστάσεις ομηρίας, εντός και εκτός Παρισιού.
Η αστυνομία αναζητεί μεταξύ άλλων τη σύντροφο του Κουλιμπαλί, Χαγιάτ Μπουμεντιέν, 26 ετών. Ωστόσο, αξιωματούχοι στην Τουρκία θεωρούν ότι η νεαρή κοπέλα διέσχισε τη χώρα και πλέον βρίσκεται στη Συρία, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.
«Πράξη βαρβαρότητας»
Οικογένειες θυμάτων μίλησαν σχετικά με τις επιθέσεις το Σάββατο.
Συγγενείς του Αχμέντ Μεραμπέ, ενός από τους αστυνομικούς που έχασε τη ζωή του την Τετάρτη έξω από τη Charlie Hebdo, δήλωσαν συντετριμμένοι από αυτή την «πράξη βαρβαρότητας».
Ο Μεραμπέ ήταν «μουσουλμάνος και πολύ υπερήφανος που ήταν αστυνομικός και υπερασπιζόταν τις αξίες της Δημοκρατίας», ανέφερε ο αδελφός του, Μαλέκ Μεραμπέ, σε συνέντευξη Τύπου.
Περίπου 250.000 άνθρωποι πορεύτηκαν το Σάββατο σε ολόκληρη τη Γαλλία για την καταδίκη των επιθέσεων, με συγκεντρώσεις σε Παρίσι, Ορλεάνη, Νίκαια, Πο, Τουλούζη και Ναντ.
Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ο κόσμος κρατούσε πανώ και πλακάτ με συνθήματα όπως «Είμαι κατά του ρατσισμού», «Ενότητα» και «Είμαι Charlie».
Μιλώντας σε συγκέντρωση έξω από το εβραϊκό παντοπωλείο, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε: «Σήμερα, όλοι είμαστε Charlie, είμαστε όλοι αστυνομικοί, είμαστε όλοι εβραίοι της Γαλλίας».
Πρόσθεσε δε ότι δεν έχει αμφιβολία ότι «εκατομμύρια πολίτες θα έλθουν να εκφράσουν την αγάπη τους για την ελευθερία, για την αδελφοσύνη» στο Παρίσι εντός της ημέρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.