Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

FT: Πώς σώθηκε το ευρώ...

Το παρασκήνιο που συνόδευσε τη συνάντηση των Καννών, στο περιθώριο της Συνόδου των G20 το 2011, με αντικείμενο τη διάσωση του ευρώ, αποκαλύπτουν σε σημερινό άρθρο τους οι Financial Times, ενώ κάνουν εκτενείς αναφορές στην υπόθεση της διενέργειας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η βρετανική οικονομική εφημερίδα δημοσιεύει το πρώτο μέρος μιας σειράς ρεπορτάζ, που αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της προσπάθειας των ηγετών να διασώσουν το ευρώ. Μια προσπάθεια που, σύμφωνα με τους FT, χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερη ένταση, αλλά και κλάματα από τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Προς κατάπληξη σχεδόν όλων στην αίθουσα, η Άγκελα Μέρκελ άρχισε να κλαίει. «Αυτό δεν είναι δίκαιο», είπε οργισμένη η Γερμανίδα καγκελάριος με τα μάτια της να βουρκώνουν. «Δεν θα αυτοκτονήσω.» Για όσους ήταν μάρτυρες αυτού του ξεσπάσματος στη μικρή αίθουσα συνεδριάσεων στο γαλλικό παραθαλάσσιο θέρετρο των Καννών, ήταν αρκετά σοκαριστικό να βλέπουν τον πιο ισχυρό ηγέτη της Ευρώπης με το μεγαλύτερο συναισθηματικό έλεγχο να ξεσπά σε δάκρυα.

Σφουγγίζοντας τα δάκρυα του χρυσαυγιτισμού...

Δεν είχαν προλάβει να στεγνώσουν τα δάκρυα του υπόδικου χρυσαυγίτη βουλευτή, που γαλουχήθηκε με το ανδρεοπαπανδρεϊκό σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», που αυτός εξέλαβε ως εθνικιστικό, ενώ ήταν απλώς λαϊκιστικό…

Δεν είχε στεγνώσει το μελάνι πάνω στο χαρτί με τις υπογραφές κάποιων βουλευτών που επισήμως δήλωσαν «ψυχοπονιάρηδες», ενώ στην πραγματικότητα κατέβαλαν (αργότερα) συντονισμένες και με νομικίστικα επιχειρήματα προσπάθειες να απομακρύνουν τα φώτα από έναν υποκρυπτόμενο χρυσαυγιτισμό…

Δεν είχαν πάψει οι ραδιοτηλεοπτικές αναλύσεις (των ψυχοπονιάρηδων) περί των λόγων για τους οποίους κατέληξαν στην απόφαση ότι αρκεί κάποιος να βάλει τα κλάματα για να του συγχωρεθούν όλες οι αμαρτίες…

Και ξαφνικά, υψώθηκε η πιο ευρωσκεπτικιστική φωνή, που ήλθε κι’ έδεσε με τις φωνές όλων αυτών που αρέσκονται να βγάζουν το χέρι του Τιραμόλα και να δείχνουν την Ευρώπη, για όλα τα δεινά που και αυτοί προκάλεσαν στη χώρα.

Αστική τάξη της... δραχμής.

Αυτή η χώρα για να «σωθεί» πραγματικά και να προκόψει όσο της αξίζει πρέπει να αποκτήσει μία αστική τάξη που να αρμόζει στο ευρώ, και όχι στη δραχμή. Τώρα δυστυχώς διαθέτουμε μία αστική τάξη που σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί κατά τρόπο που συνάδει περισσότερο με μία βαλκανική χώρα και η οποία νιώθει –έστω και αν δεν το καταλαβαίνει πολλές φορές– πιο άνετα σε ένα «δραχμικό», μη ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Πανεπιστημιακοί ταγοί, επιχειρηματίες, μέσα ενημέρωσης και βεβαίως πολιτικοί θέλουν να διατηρήσουν το στάτους κβο και να παίζουν με τους όρους που έπαιξαν τις τελευταίες δεκαετίες και που μας χρεοκόπησαν. Η οξύτητα του δημόσιου λόγου, οι υπερβολές και οι ακρότητες, ο ανεξέλεγκτος νεοπλουτισμός της δύναμης και του χρήματος ανήκουν περισσότερο σε μια παραδοσιακή ολιγαρχική δραχμική κοινωνία παρά σε μια ευρωπαϊκή.

Έρχεται ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων...

Προ των πυλών βρίσκεται πλέον ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος από τον Ιούνιο αντικαθιστά το «χαράτσι» της ΔΕΗ, καθώς στις 30 Μαΐου λήγει η προθεσμία για την υποβολή από τους υπόχρεους των εντύπων Ε9 με τα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης, βάσει των οποίων θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ.
Κερδισμένοι είναι μόνο όσοι έχουν γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.) και κτίσματα τα οποία δεν έχουν καθόλου στέγη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να φέρνει μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων στους ιδιοκτήτες των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 300.000 ευρώ, όμως σε κάθε περίπτωση ο φόρος που θα πληρωθεί υπολογίζεται ότι θα είναι κατά μέσο όρο 20% μεγαλύτερος από αυτόν που πραγματικά αναλογεί στις πραγματικές αξίες των ακινήτων τους.
Αυτό ουσιαστικά συμβαίνει διότι ο ΕΝΦΙΑ παίρνει ως βάση υπολογισμού, όχι τις εμπορικές αλλά τις σημαντικά υψηλότερες αντικειμενικές τιμές που ισχύουν στην πλειονότητα των περιοχών, οδηγώντας ούτως ή άλλως στην υψηλότερη φορολόγηση των ακινήτων απ’ ό,τι πραγματικά θα έπρεπε να ισχύει προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό και να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία περίπου 2,65 δισ. ευρώ και φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Ο καλός των κυβερνώντων πολίτης ...

Εκ πρώτης όψεως η πολιτική που στην αρχή φορολογεί χωρίς οίκτο και μετά δίνει ένα ελάχιστο μέρος της λείας πίσω στα θύματα δεν φαίνεται να στηρίζεται σε κάποια λογική. Αν είσαι όμως ένας αμετανόητος κρατιστής, όπως συμβαίνει με κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενους, αυτή η παραφροσύνη εμπεριέχει την ουσία της πολιτικής σου υπόστασης.

Το 2012 η κυβέρνηση θα αυξήσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 550%. Η μείωση στην κατανάλωση στο πετρέλαιο θέρμανσης θα φτάσει σχεδόν το 70% και οι συνολικές απώλειες του κράτους θα φθάσουν τα 291 εκ. ευρώ. Πάνω από την Αθήνα θα δημιουργηθεί αιθαλομίχλη μιας και οι Αθηναίοι θα προσπαθούν ζεσταθούν τον χειμώνα χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης. Η λογική αντίδραση σε αυτή την περίπτωση θα ήταν μια σημαντική μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο (θέρμανσης και κίνησης) όπου θα αύξανε τα φορολογικά έσοδα, θα μείωνε την ρύπανση του περιβάλλοντος και θα βοηθούσε τους οικονομικά ασθενέστερους να ζήσουν πολιτισμένα τους ψυχρούς μήνες του χρόνου.