Φτάσαμε λοιπόν και στην «τρίτη και φαρμακερή» ψηφοφορία στην Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μια ψηφοφορία που θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ίσως η κρισιμότερη από την μεταπολίτευση και μετά. Και αυτό γιατί το αποτέλεσμα της , δεν κρίνει μόνον την εκλογή Πρόεδρου Δημοκρατίας, το ποιος δηλαδή θα είναι ο άνθρωπος που θα αντικαταστήσει τον Κάρολο Καπούλια στο Μέγαρο της Ηρώδου του Αττικού, άλλα σε ποια πορεία θα πάει η χώρα συνολικά.
Γιατί , το διακύβευα ξεπέρνα το πρόσωπο του Πρόεδρου και φτάνει σε πολύ πιο κρίσιμα και πολύ πιο βασικά για την χώρα μας και το μέλλον της, ζητήματα.
Το πρώτο κρίσιμο θέμα άφορα το τι μπορεί να σημάνει για την χώρα και την πορεία της προς την οικονομική ανάπτυξη , αυτές καθ αυτές οι εκλογές.
Γιατί , ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα τους, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών «πάει πίσω» κατά το κοινώς λεγόμενο παρά πολλά ζητήματα που έχουν σχέση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μπορεί να δημιουργήσει δεδομένα μη αναστρέψιμα.
Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το αποτέλεσμα των εκλογών. Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο στις εκλογές, είναι βέβαιο ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης ( με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα) είναι κάτι πολύ δύσκολο. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε και ένα τουλάχιστον δεκαήμερο συζητήσεων και διαβουλεύσεων ανάμεσα στα κόμματα άλλα και πιθανότητα νέας προσφυγής στις κάλπες κάτι που δεν θα είναι καθόλου θετικό για την ελληνική οικονομία.
Γιατί αν οι εκλογές τώρα είναι σαν να στήνουμε την χώρα μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα και να ελπίζουμε στην χάρη της τελευταίας στιγμής, δευτέρες εκλογές πιθανόν να αποτελούν και το πυρ του επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος…
Το τρίτο ζήτημα είναι η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης η οποία θα κάνει κινήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα ως σήμερα έχουν συμβεί στις διαπραγματεύσεις και τις συμφωνίες με τους εταίρους (και δανειστές μην ξεχνάμε) κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε αυτόματα να βρεθούμε όχι απλώς στοπ περιθώριο της Ευρώπης , άλλα και έκτος Ευρώ και ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος , άλλα και του παγκοσμίου συστήματος των αγορών.
Αυτό θα σήμαινε πλήρη ανατροπή των πάντων για την κοινωνία μας και θα μπαίναμε σε ένα «τούνελ» από το οποίο κανένας δεν ξέρει πως , πότε και κυρίως με ποιο κόστος ,κοινωνικό, οικονομικό, πολίτικο και πιθανόν εθνικό, θα βγαίναμε…
Γι αυτό η απόφαση σήμερα των βουλευτών είναι πολύ κρίσιμη. Γι αυτό , όπως λέει και το Σύνταγμα, ο κάθε βουλευτής έχει πια προσωπική ευθύνη γι αυτό που θα ψηφίσει σήμερα. Και η επιλογή του θα τον ακόλουθεί στην πολιτική του καριέρα.
Δυστυχώς βέβαια , η επιλογή των τριακόσιων βουλευτών δεν θα ακόλουθη μόνον τους ιδίους , άλλα και όλους εμάς οι οποίοι και τους εύχυμε (καλώς ή κακώς) επιλέξει να μας εκπροσωπούν και να αποφασίζουν για μας.
Μετά μέχρι αυτή την στιγμή δεδομένα και τόσο από μικροκομματικούς υπολογισμούς κομμάτων και πρόσωπων, ιδεολογικές αγκυλώσεις άλλων, αμετροέπεια και επιπολαιότητα κάποιων άλλων άλλα και από λάθη τακτικής και στρατηγικής της κυβέρνησης , έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, οπού δεν φαίνεται να αποφεύγουμε τις εκλογές.
Ας ελπίσουμε στο μικρότερο κακό και ας σκεφτούμε και τις δίκες μας ευθύνες , με τις επιλογές που κάνουμε σε πρόσωπα και κόμματα.
Του Π. Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.