Ο κ. Κωνσταντινόπουλος αναφέρθηκε σε «κύκλους που δεν θέλουν να υπάρχει αυτή η παράταξη», που «προσπαθούν να ξεχάσουν την περίοδο 2009 – 2012, να μην θυμάται κανείς την περίοδο εκείνη, τους προπηλακισμούς, τη στάση κανενός».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ως παράδειγμα των λεγομένων του το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές, εκτός από μία ή δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων, όλες οι άλλες έδειχναν την παράταξη μεταξύ 2,9% - 3,2%. «Αυτό είναι στα όρια της προσπάθειας να πείσεις τον κόσμο προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση» υποστήριξε λέγοντας ότι δεν γίνεται οι δημοσκόποι να δείχνουν το Ποτάμι να παίρνει 15% και την παράταξη 5% και στις προσωπικές συζητήσεις να λένε ότι η Ελιά θα περάσει το Ποτάμι αλλά αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί ανοιχτά.«Αυτό το κάνουν κύκλοι που δεν θέλουν να υπάρχει αυτή η παράταξη, οι άνθρωποι που κρατηθήκαμε στα πιο δύσκολα, και το αναγνωρίζουν όλοι, που δεν φύγαμε για να βρούμε στέγη αλλού» σημείωσε και εκτίμησε ότι πραγματικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι και ο κ. Βενιζέλος, αλλά κυρίως παράταξη.
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος τόνισε ότι προσωπικά δεν νιώθει ενοχές για το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. «Ήρθα στα δύσκολα, αξιολογώ θετικά τα καλά που έκανε για τη χώρα στην μεταπολίτευση και πρέπει να καυτηριάζουμε τα στραβά και τις κακές πρακτικές που ακολουθήθηκαν και να πάρουμε μάθημα για να μην τα επαναλαμβάνουμε». Και συνέχισε λέγοντας «η «Ελιά» ήταν ένα «μισό» βήμα στις ευρωεκλογές. Αν το είχαμε πιστέψει περισσότεροι χώροι, πχ η ΔΗΜΑΡ που πήρε 1,2%, αλλά και εμείς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ περισσότεροι, σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετικός ο πολιτικός χάρτης. Θα είχαμε διψήφιο νούμερο σήμερα».Ως συνέπεια, εκτίμησε, για το βήμα για την συνένωση των δυνάμεων, «δεν φταίει ο ήλιος (του ΠΑΣΟΚ) και τα γραφεία. Οι πολιτικές και οι άνθρωποι φταίνε» και διευκρίνισε ότι «δεν θέλουμε να καταργήσουμε το ΠΑΣΟΚ».
Στην ερώτηση γιατί δεν έρχεται ο κόσμος στη Δημοκρατική Παράταξη, ο κ. Κωνσταντινόπουλος δήλωσε ότι χρειάζονται δύο στροφές. Η πρώτη, κατά τη γνώμη του, θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. «Έχουμε συνέπεια στην πολιτική μας. Η ΝΔ μας ακολούθησε το 2012. Τώρα ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος» τονίζοντας ότι «η παράταξη θα δώσει την πρώτη μάχη για να υπάρχει την ώρα της δικαίωσης».
Εκτίμησε, επίσης, ότι η παράταξη για να επιβιώσει χρειάζεται ενότητα. Συμπλήρωσε ότι όσον αφορά στη φημολογία περί διαγραφών στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι ο Ευ. Βενιζέλος είναι πολύ ανεκτικός, σημειώνοντας ότι δεν αναφέρεται στον Γ. Παπανδρέου. «Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Βενιζέλος πρέπει να ενώσουν την παράταξη και να προχωρήσουμε με τους καλύτερους όρους» προσθέτοντας ότι δεν θα επιρρίψει ευθύνες κάπου για το γιατί δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Απαντώντας δε σε ερώτηση για το ότι ο κ. Παπανδρέου, πριν τις εκλογές, πήγε σε εκλογές της ΔΗΜΑΡ, είπε ότι θα μπορούσε να είναι και ένα πετυχημένο κόλπο, αφού τελικά η ΔΗΜΑΡ πήρε 1,2%.
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ μιλά με πολύ κόσμο και κινήσεις και ότι ο κ. Βενιζέλος κάνει πολλές συναντήσεις για να μπορέσει να ενώσει αυτό το χώρο απέναντι στον δεξιό και στον αριστερό λαϊκισμό. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το στοίχημα αυτό θα κερδηθεί και θα κερδηθεί και η εμπιστοσύνη του κόσμου. Σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του όταν στον τόπο δεν υπήρχε ισχυρή κεντροαριστερά, συνέβησαν πολλά αρνητικά.
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ μιλά με πολύ κόσμο και κινήσεις και ότι ο κ. Βενιζέλος κάνει πολλές συναντήσεις για να μπορέσει να ενώσει αυτό το χώρο απέναντι στον δεξιό και στον αριστερό λαϊκισμό. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το στοίχημα αυτό θα κερδηθεί και θα κερδηθεί και η εμπιστοσύνη του κόσμου. Σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του όταν στον τόπο δεν υπήρχε ισχυρή κεντροαριστερά, συνέβησαν πολλά αρνητικά.
Όσον αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Ανάπτυξης είπε ότι αντιλαμβάνεται ότι η προσδοκία σε μια κουρασμένη κοινωνία, που έχει περάσει τόσα πολλά, είναι μεγάλη και συμπλήρωσε ότι δεν τα βάζει με τους ψηφοφόρους, τους οποίους καλεί να σκεφτούν για να μην απογοητευτούν. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγιστοποιήσει αυτήν την προσδοκία «αλλά εύκολα γίνεται τιμωρία μετά τις εκλογές. Η ΝΔ πριν ψηφίσει και μπει στην κυβέρνηση Παπαδήμου, είχε 35% και πήγε στις εκλογές στο 19%» σημείωσε. Αναφέρθηκε, επίσης, σε δηλώσεις του κ. Βίτσα από το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει σταδιακά έναν έναν τους μνημονιακούς νόμους, αναφέροντας περίπου 500. «Και ανά εβδομάδα να φέρνει νομοσχέδιο, θέλει δύο τετραετίες» σχολίασε ο κ. Κωνσταντινόπουλος τονίζοντας ότι ο κόσμος πρέπει να έχει επίγνωση του τι θα ψηφίσει.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αν είναι πλειοψηφία στις εκλογές και του δοθεί η ευκαιρία να πάει ο επικεφαλής του στην Ευρώπη, κάποια στιγμή θα πρέπει να γυρίσει. Θα πρέπει να πει στη βουλή τι θα κάνει. Εκείνη την ημέρα ο φόβος είναι όχι να κάνει ή να μην κάνει την κωλοτούμπα αλλά μήπως πράγματα για τα οποία αγωνιστήκαμε πέντε χρόνια, σε μια εσωτερική εσωκομματική διαδικασία, να χαθούν σε πέντε ημέρες. Να χαθούν πλειοψηφίες, να μην έχουμε χρόνο, να επικρατήσουν φωνές και λογικές που θα εξωθήσουν ακραίες καταστάσεις, για να επιβεβαιώσουν κάποιες λογικές» υπογράμμισε.
Σε ερώτημα για το αν το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με το ΣΥΡΙΖΑ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε ότι «όταν το 2012 κυβερνήσαμε με την ΝΔ, δεν κυβερνήσαμε επειδή γίναμε ΝΔ αλλά επειδή ακολούθησε την πολιτική μας. Τότε τη στροφή δεν την έκανε το ΠΑΣΟΚ αλλά η ΝΔ. Δυστυχώς, όμως, λόγω της πόλωσης, πάλι η πίεση γύρισε προς εμάς. Εμείς πιστεύουμε ότι η πολιτική μας είναι ο ασφαλής δρόμος για την έξοδο από την κρίση και πιστεύουμε ότι θα την ακολουθήσουν και άλλοι Μην ρωτάτε εμάς με ποιον θα συνεργαστούμε. Εμείς θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική. Και για το ποιον θα συνεργαστούμε, ρωτήστε εκείνους που μας έλεγαν γερμανοτσολιάδες και ότι θα πάμε στις κρεμάλες».
Κληθείς να επιλέξει ανάμεσα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μεταξύ 2009 -2012 και της τωρινής κυβέρνησης όπου πάλει συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «αυτό που συνέβη το 2009 μέχρι το 2012 δεν μπορούσε να το φανταστεί κανείς. Πόσο γρήγορα πήγαν τα πράγματα, πόσα άλλαξαν, έγινε μεγάλη προσπάθεια, πόσα καταλάβαμε και πόσα δεν προλαβαίναμε να αλλάξουν. Και το ότι αντέξαμε δύο χρόνια υπό αντίξοες συνθήκες ήταν μεγάλη επιτυχία. Και οι δύο κυβερνήσεις, έδωσαν μάχη για τη χώρα. Προφανώς θα επέλεγα την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτά που στηρίξαμε το 2009, τα υπερασπιζόμαστε τώρα γιατί εμείς τα ψηφίσαμε και τότε».
Σχολιάζοντας δε το ότι το ΠΑΣΟΚ υπήρξε στη διακυβέρνηση της χώρας και πολλά από τα προηγούμενα χρόνια, από την μεταπολίτευση και μετά ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι σε αυτά τα χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ«είναι ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Γιώργος Γεννηματάς που έφτιαξαν το σύστημα υγείας και είναι και οι πρακτικές και άλλων προσώπων που πρόδωσαν τις αξίες και την ψήφο των απλών πολιτών. Υπήρχαν παραδείγματα για το πώς φτιάχτηκε μια δομή το 1981, και δημιουργήθηκε η μεσαία τάξη, και υπήρξε, μετά, και η ταύτιση με το κράτος. Βεβαίως το ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνη για την κατάσταση σήμερα» σημείωσε αλλά προσέθεσε ότι «η μεταπολίτευση ήταν μια καλή περίοδος για τη χώρα χωρίς να σημαίνει ότι δεν πρέπει να καταδικάσουμε κακές πρακτικές».
Όσον αφορά το ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, στο «ξεπάγωμα» του οποίου φέρεται να πιέζει η τρόικα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι «δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς. Αν εννοείται την τελευταία διάταξη του κ. Χατζηδάκη, από τα στοιχεία που έχουμε στο υπουργείο Ανάπτυξης, έχουν κάνει χρήση περίπου στα 2000 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρθηκε ο κόσμος γιατί υπάρχει ένα πλέγμα προστασίας». Συμπλήρωσε ότι τώρα κατά το πρότυπο της ρύθμισης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, πρέπει να ακολουθήσει μια ρύθμιση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια. «Πρέπει να κινηθούμε με τον ίδιο τρόπο και σε αυτό το θέμα», τόνισε, μετά από εξαιρετική συνεργασία των δύο κομμάτων της κυβέρνησης, «πρέπει να προετοιμαστούμε και να παρουσιάσουμε μια ανάλογη πρόταση για τα στεγαστικά. Και όπως και στα επιχειρηματικά δάνεια οι άνθρωποι που πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, θα έχουν και αυτοί μια ελάφρυνση».
Κληθείς να σχολιάσει τέλος και το ότι και πάλι δεν είναι σαφές πότε θα επιστρέψει η τρόικα και πώς θα προχωρήσει η τελευταία φάση της αξιολόγησης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε ότι «έχουμε μετά από πολλά χρόνια και μια εμπειρία και γνωρίζουμε όλα τα θέματα και ξέρουμε ποια πρέπει να παλέψουμε και ποια αντέχει η οικονομία και η κοινωνία. Ξέρουμε και ποια μέτρα πρέπει να υλοποιηθούν και είναι προς όφελος και του δημοσιονομικού μέρους και της κοινωνίας.Πχ για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων προχωρά κανονικά η διαδικασία, έχει εμπλακεί και η Παγκόσμια Τράπεζα, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τα κόκκινα δάνεια, το πτωχευτικό δίκαιο δηλαδή, ήταν μια διαδικασία που πρέπει να προχωρήσει. Πχ στο ζήτημα αυτό με τις 100 δόσεις υπάρχει κάτι, που και εμείς και η τρόικα θα έπρεπε να μας έχει γίνει μάθημα. Με τις 100 δόσεις, και θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και από την άλλη θα υπάρχει μια ελάφρυνση στην κοινωνία και στους μικρομεσαίους».
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δέχτηκε πολλά από αυτά που έλεγε η τρόικα σε άλλη φάση γιατί υπήρχε και ένας εκβιασμός, εντός και εκτός εισαγωγικών, γιατί υπήρχαν τότε και πολλά προβλήματα, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. «Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια επιχειρηματολογία που η κυβέρνηση έχει στο οπλοστάσιό της, όχι αόριστα πράγματα, συγκεκριμένα που έχει πράξει, συγκεκριμένα μεγέθη, γνωρίζουμε πώς πάνε τα έσοδα, τα δημοσιονομικά, τα νούμερα, προκειμένου να πείσουμε τους εταίρους μας ότι πρέπει να κατευθυνθούμε σε αυτήν την πορεία».
Εκτίμησε δε ότι οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι υπάρχει μια προσπάθεια διαχείρισης πολιτικού κόστους από πλευράς κυβέρνησης σε όλη αυτήν την ιστορία. «Αν τα κλείναμε όλα όπως ζητά η τρόικα χωρίς διαπραγμάτευση, θα λέγατε ότι η κυβέρνηση είναι ενδοτική, ακόμη και αν κερδίζαμε πράγματα. Αν κάνουμε το αντίθετο, λέτε ότι παίζουμε θέατρο».
Και συμπλήρωσε ότι «είναι έμπειροι όλοι όσοι εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις και έχουν «βραχεί» πάρα πολύ για να φοβούνται τέτοια πράγματα. Ειδικά εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε «βραχεί» τόσο πολύ από το 2009, που δεν φοβόμαστε κάτι. Τώρα, το να έχει ο καθένας μια διαφορετική άποψη, είναι άλλο πράγμα. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τον κύκλο με επιτυχία γιατί η επιτυχία αυτή θα είναι και επιτυχία του ΠΑΣΟΚ».
Τέλος, ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν διαφορετική πολιτική αντίληψη για τα θέματα. «Εκφράζοντας τη Δημοκρατική Παράταξη και το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας έχουμε διαφορετική αντίληψη από την Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι στις δύσκολες αποφάσεις που παίρνουμε, είναι εύκολο για τους νεοδημοκράτες βουλευτές και δύσκολο για εμάς. Εμείς από το 2009 κρατάμε μια πολιτική γραμμή συνεπή».
Πηγή Action24
Πηγή Action24
O Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στο Evening Report by action24_tv
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.