Αν και θα πρέπει να αποφεύγουμε τις προβλέψεις σε ότι αφορά την τρόικα, ίσως τώρα μπορούσε να κάνουμε μία. Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να πάει σε σύγκρουση με τους δανειστές, να μην κλείσει καμιά συμφωνία μέχρι τις 8 ή 18 Δεκεμβρίου, να τελειώσει το πρόγραμμα στο τέλος του έτους και με τη νέα χρονιά η χώρα να βρίσκεται στον αέρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με το που θα ανοίξει η Βουλή μετά τις γιορτές ο Σαμαράς θα πάει στους βουλευτές και θα τους πει: «Κύριοι η συμφωνία με την τρόικα ναυάγησε, η χώρα είναι στον αέρα, αποφασίστε τι θέλετε. Να πάμε σε εκλογές να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και ας καεί η χώρα; Ή να συνεχίσουμε, να κλείσουμε τη συμφωνία, να στηριχθούμε όπου και όποτε το χρειαστούμε και να βρούμε την τελική λύση για το χρέος»;
Θα είναι το δίλημμα που θα θέσει η κυβέρνηση ενόψει της Προεδρικής εκλογής, αυτό να το θυμάστε. Λίγο πολύ το περιέγραψε πριν μερικές μέρες και ο Βενιζέλος ο οποίος είπε ότι ακόμη και να μην κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου υπάρχει χρόνος.
Άραγε τι θα κάνουν οι βουλευτές που τώρα το σκέφτονται αν θα ψηφίσουν ή όχι για Πρόεδρο; Θα οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές; Θα βάλουν σε κίνδυνο ότι επιτεύχθηκε και παράλληλα θα θέσουν σε κίνδυνο την… σταθερή θεσούλα τους στο Κοινοβούλιο;
Πάντως, κάπως έτσι οδηγούνται τα πράγματα αφού οι τροικανοί στέλνουν τελεσίγραφα να συμμορφωθούμε εντός 48 ωρών λες και είναι εκβιαστές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δανειστές πιστεύουν πως η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ενώ απαιτούν νέα αλλαγή της ρύθμισης για τις 100 δόσεις.
Η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου στο Μαξίμου έχει σκοπό τον συντονισμό των κινήσεων καθώς τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Αν και στην κυβέρνηση δεν θέλουν οριστική ρήξη με την τρόικα εντούτοις υπάρχει μια ατμόσφαιρα που «μυρίζει μπαρούτι». Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε χαρακτηριστικά: "Τα περιθώρια στενεύουν και εντός των επόμενων 48 ωρών, έως την Τετάρτη θα πρέπει να συντρέξουν εκείνες οι συνθήκες και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας".
Ο κ. Χαρδούβελης, ερωτηθείς σχετικά, υποστήριξε πως δεν υπάρχει τελεσίγραφο από την τρόικα, στον απόηχο διαρροών από τις Βρυξέλλες ότι ενός 48 ωρών θα πρέπει να συντρέξουν εκείνες οι συνθήκες και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικα, ώστε να μπορεί να ικανοποιηθεί το χρονικό ορόσημο του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Την ίδια ώρα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως οι συζητήσεις συνεχίζονται προκειμένου να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικα στην Αθήνα, τονίζοντας όμως με νόημα πως σε κάθε διαπραγμάτευση, υπάρχουν και όρια, αναφερόμενοι στο χρονικό ορίζοντα της διαπραγμάτευσης. Το μεγάλο αγκάθι στη φάση αυτή είναι πως θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, στο 3% του ΑΕΠ, από περίπου 1,8% που εκτιμάται πως μπορεί να "κλείσει φέτος, "με δεδομένες τις ενστάσεις της τρόικα για το δημοσιονομικό κενό.
Το μεγάλο πρόβλημα, πάντως, σε σχέση με το πότε θα ξεκινήσουν εκ νέου τα παζάρια με την τρόικα είναι η κατάθεση του προϋπολογισμού, που θα γίνει την Παρασκευή και παρά το γεγονός ότι δεν θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση. Αγκάθι είναι ασφαλώς πότε θα εκταμιευτούν οι δόσεις, τι θα κάνει το ΔΝΤ αλλά και πότε θα ξεκινήσει ένας διάλογος για την πιστωτική γραμμή και για το χρέος.
Την ίδια στιγμή, ενώ οι αγορές επιδοκιμάζουν την ελληνική προσπάθεια και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αυτό που τους ανησυχεί ιδιαίτερα είναι όχι οι ίδιες οι εκλογές αλλά τι θα γίνει μετά. Χαρακτηριστική η αναφορά της Goldman Sachs. Η τράπεζα επισημαίνει ακόμη ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για εκλογές, με αφορμή την ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015. Η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι επαρκής για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα χρειαστεί την υποστήριξη των ανεξάρτητων βουλευτών και των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία δεν είναι δεδομένη. Η εκλογική διαδικασία από μόνη της δεν είναι ένας παράγοντας κινδύνου.
Ωστόσο οι αγορές ανησυχούν είναι ότι μετά τις εκλογές δεν θα υπάρχει συνέχεια της πολιτικής, θα διακοπεί η μεταρρυθμιστική διαδικασία και μπορεί να υπάρξει σύγκρουση με τους εταίρους της Ευρωζώνης. Φυσικά, η πολιτική αστάθεια που δεν θα ακυρώσει την βελτίωση στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, η αστάθεια θα μειώσει την άφθονη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Η Goldman Sachs πιστεύει ότι υπάρχουν λόγοι που υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη θα επεκταθεί και να ενισχυθεί ακόμη: Πρώτον, από το 2015 και μετά, η δημοσιονομική προσαρμογή μειώνεται σημαντικά. Δεύτερον, η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται δίνοντας ώθηση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις στο μέλλον. Τρίτον, οι οικονομικές συνθήκες είναι πιθανό να διευκολυνθούν τώρα που οι ασκήσεις αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρωθεί. Τέταρτον, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η δημοσιονομική δυναμική και η δομή του χρέους έχουν θετικές τάσεις, υπό την προϋπόθεση οι ελληνικές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που είναι συνυφασμένο σε γενικές γραμμές με τις μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από τους διεθνείς δανειστές...
Antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.