Κατά τέσσερις (ΜΟΝΟ!!!) θέσεις στην κατάταξη για την ευκολία ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ανέβηκε η Ελλάδα στην σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας στην οποία επισημαίνεται ότι η χώρα ενίσχυσε το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση αξιολόγησης της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα σ' αυτό τον τομέα (Doing Business in Greece) σημειώνει πρόοδο για το 2015 και από την 65η θέση που κατετάγη για την τρέχουσα χρονιά, μετακινείται στην 61η θέση.
Όπως σημειώνεται, στη νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, διαπιστώνεται ότι η κατάσταση στην Ελλάδα σ' αυτό τον τομέα «συνεχίζει να βελτιώνεται».
Πάντως, οι προκλήσεις παραμένουν, όπως αναφέρεται, ιδιαίτερα στον τομέα της εκτέλεσης των συμβάσεων και για παράδειγμα σημειώνεται ότι χρειάζονται κατά μέσο όρο 1.580 ημέρες για την επίλυση μιας εμπορικής διαφοράς στην Ελλάδα, περισσότερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή οικονομία.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι έχουν βελτιωθεί οι διαδικασίες που αφορούν τη δημιουργία και ανάπτυξη μιας επιχείρησης, καταγράφοντας κυρίως το γεγονός ότι έγινε ευκολότερη η δήλωση περιουσιακών στοιχείων με τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και την εξάλειψη της απαίτησης για δημοτικό πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.
Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η μεταρρύθμιση αυτή επέτρεψε στη χώρα να καταγράψει τη μεγαλύτερη πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο στον δείκτη δήλωσης ιδιοκτησίας.
Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι εκτός από την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, η Ελλάδα έκανε ευκολότερο το ξεκίνημα επιχειρήσεων κατά το παρελθόν έτος, με τη μείωση του κόστους εγγραφής, έτσι ώστε η έναρξη μιας επιχείρησης να κοστίζει πλέον 2,2% του κατά κεφαλήν εισοδήματος, κάτω από 32,5% που βρισκόταν πριν από μια δεκαετία. Επιπλέον, η Ελλάδα ενίσχυσε το νομικό πλαίσιο, με την εισαγωγή ενός ηλεκτρονικού συστήματος.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας, «η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, όλες οι οικονομίες που επλήγησαν περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, έχουν διατηρήσει ένα σταθερό ρυθμό ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων» δήλωσε η Λάουρα Τουκ, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Πρόσθεσε δε ότι «οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η διευκόλυνση για τη δημιουργία επιχειρήσεων κατά το παρελθόν έτος, προσφέρει περισσότερες πιθανότητες στις επιχειρηματικές ιδέες για να ανθίσουν, δημιουργώντας ευκαιρίες τοπικής απασχόλησης».
Ακολούθως, υπογραμμίζεται ότι από το 2005, το συγκεκριμένο έργο «Doing Business», δείχνει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει 20 μεταρρυθμίσεις, πράγμα που ευκολύνει τους τοπικούς επιχειρηματίες για να κάνουν επιχειρήσεις και ότι αυτό κατατάσσει την Ελλάδα τέταρτη στο μεγαλύτερο αριθμό μεταρρυθμίσεων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μετά την Πορτογαλία, την Τσεχία και την Πολωνία.
Τέλος, η έκθεση διαπιστώνει ότι η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για την «ευκολία του επιχειρείν» και ακολουθούν με τη σειρά, Νέα Ζηλανδία, Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Δανία, Δημοκρατία της Κορέας, Νορβηγία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία και Αυστραλία.
Πηγή Newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Σημείωση Αντίλογου : Σημειώστε ότι η FYROM βρίσκεται στην 30η θέση...
Η Βουλγαρία στην 38η , η ΡΟΥΑΝΤΑ στην 46η , η Ρουμανία στην 48η και η Τουρκία στην 55η...
Ας συνεχίσουν να διορίζουν στο δημόσιο και ας παράξουν μερικές χιλιάδες ακόμα νόμους και διατάξεις...
Που θα πάει ;
Θα γυρίσουμε στην θέση που μας αρμόζει σαν εχθρούς του επιχειρείν...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.