Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Το «αλαλούμ» με τον ΕΝΦΙΑ και τα λάθη της επικοινωνιακής πολιτικής...

Το αλαλούμ που  προκάλεσε η εφαρμογή του ενιαίου φόρου για τα ακίνητα,(ΕΝΦΙΑ) είναι ένα ζήτημα που η κυβέρνηση οφείλει να δει πολύ σοβαρά. Όχι μόνον γιατί δεν είναι δυνατόν σε εποχές τέτοιας μεγάλης ένδειας, να ζητούνται από τους πολίτες (έστω και εκ λάθους) τεράστια ποσά, αλλά και γιατί δείχνει ότι κάτι δεν λειτουργεί στην κρατική μηχανή.

 Δεν είναι δυνατόν , ένα φορολογικό μέτρο το οποίο υποτίθεται ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει επεξεργαστεί εδώ και καιρό, από τότε δηλαδή που αποφάσισαν να αντικαταστήσει το «χαράτσι της ΔΕΗ»,  να παρουσιάζει στην πρώτη εφαρμογή του , τόσο τεράστια προβλήματα, τόσες μεγάλες διαφορές φόρου. Να φαίνεται ότι δεν έχει υπάρξει η στοιχειώδης προσοχή στην οργάνωση του όλου σχεδίου και του σχετικού προγράμματος. Πράγμα που παραδέχτηκε ακόμα και ο ίδιος ο νυν υπουργός Οικονομικών , μιλώντας στην Βουλή..


  Το λάθος αυτό , κάποιων γραφειοκρατών ( μόνον;) στην κρατική μηχανή , έχει στοιχήσει πρακτικά στην κυβέρνηση παρά πολύ στον επικοινωνιακό τομέα.
 Είναι από τα λάθη που δημιουργούν πανικό, αγανάκτηση και οργή. Και που τα αποτελέσματα αυτά, δεν απαλείφονται με την αλλαγή των δεδομένων.
 Γιατί οι αλλαγές και οι βελτιώσεις που έγιναν ήδη , αλλά και η κατά ένα μήνα παράταση της πληρωμής της πρώτης δόσης, δεν αλλάζουν τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί. Δεν αλλάζει στην αντίληψη των πολιτών το κλιμα που έχει δημιουργηθεί. Και αυτό δυστυχώς , φαίνεται να μην το αντιλαμβάνονται για μια ακόμα φορά στην κυβέρνηση .
Γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα άφηναν , για μια ακόμα φορά , να δημιουργείται το πρόβλημα, να προκαλείται η αναστάτωση , να «επενδύει» πάνω σε αυτό η αντιπολίτευση και μετά να έρχεται να διορθώνει το πρόβλημα.

 Αντί να προβλέπει λοιπόν τα προβλήματα , τρέχει πάλι από πίσω από αυτά, κάτι που είναι βεβαίως επιβαρυντικό για την εικόνα της ιδίας της κυβέρνησης.
 Και στην συγκεκριμένη περίπτωση τα προβλήματα μπορούσαν εύκολα να προβλεφτούν , αφού πολλοί επισήμαιναν τα ζητήματα αυτά εδώ και μήνες ακόμα και μέσω τηλεοπτικών εκπομπών…
     Η κυβέρνηση λοιπόν οφείλει να προλαβαίνει τα προβλήματα και να μην έρχεται μετά να προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα.
 Και βέβαια η κυβέρνηση οφείλει να «τιμωρήσει» οσους ευθύνονται για το απίστευτο αυτό αλαλούμ. Και η τιμωρία σημαίνει ότι κάποιοι πρέπει να χάσουν τις θέσεις τους και βέβαια αν πρόκειται για πρόσωπα που δεν είναι «δημόσιοι υπάλληλοι» πρέπει να μάθουμε το όνομα τους για να έχουν και το πολιτικό κόστος.
 Γιατί πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει αυτή η «απρόσωπη’ ευθύνη, την οποία τελικά κανεις δεν χρεώνεται.

 Αλλά δεν είναι μόνον αυτό.
 Έχουμε πάλι την λανθασμένη επικοινωνιακή τακτική , σύμφωνα με την οποία, «με εντολή πρωθυπουργού γίνεται η αλλαγή». Ποιος έχει αποφασίσει ότι οποιαδήποτε διόρθωση γίνεται «με  εντολή πρωθυπουργού’ προσθέτει πόντους στο κύρος του κ Σαμαρά.
 Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό έχει γίνει πια « φράση –κλισέ» και να  σιγά-σιγά θα γίνει «φράση νούμερο στις επιθεωρήσεις»;
  Και επί της ουσίας, όσοι πρωτοπάν αυτή την φράση είναι ουσιαστικά σαν να παραδέχονται ότι ο πρωθυπουργός δεν ελέγχει τι γίνεται στην κυβέρνηση και αφού εμφανίζονται τα προβλήματα παρεμβαίνει και τα λύνει.

Μήπως θα πρέπει κάποιοι να σταματήσουν να «παίζουν» επικοινωνιακά με ορούς προηγούμενων δεκαετιών και να δουν την σημερινή πραγματικότητα. Να κινηθούν καθαρά και να μιλήσουν με ειλικρίνεια στους πολίτες?

Του Πέτρου Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.