Εδώ και μερικούς μήνες συζητούμε όλο και περισσότερο για το πότε θα φύγει η τρόικα.
Το θέμα αυτό, της παρουσίας της τρόικα στην χώρα , έχει γίνει ένα είδος «φετίχ» για όλους.
Και για την κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση και για τους υπουργούς και για τους δημοσιογράφους και για τους πολίτες.
Μιλάμε βέβαια για ένα θέμα μάλλον δευτερεύων και εντελώς επικοινωνιακό.
Είναι βασικό ζήτημα για την πορεία της χώρας ποτέ θα φύγει η τρόικα?
Αν κανείς ακούσει τα όσα λένε όλοι σχεδόν πού πολιτικοί αλλά και εκατοντάδες, αναλυτές, δημοσιογράφοι και δημοσιολογουντες, αυτό είναι το βασικό θέμα της χώρας.
Μάλιστα αν ακούσει κανείς ορισμένους θα καταλήξει πως αν φύγει η τρόικα , τότε όλα θα αλλάξουν στην χώρα. Περίπου θα τρέχει το χρήμα στους δρόμους, θα αυξηθούν οι μισθοί, θα βρεθούν δουλείες για ολους, θα μηδενισθούν τα δάνεια και τα χρέη και αλλά παρόμοια…
Πρόκειται βέβαια για όνειρα θερινής νυκτός , τα οποία η κάθε πλευρά πολίτικων , τα καλλιεργεί για τους δικούς της καθαρά , κομματικούς ( για να μην πω μικροκομματικούς λόγους).
Γιατί η τρόικα, μας αρέσει ή όχι , δεν είναι εδώ επειδή έτσι αποφάσισαν κάποιοι κύριοι. Η τρόικα είναι εδώ γιατί εμείς , ως χώρα, μην το ξεχνάμε αυτό , αποφασίσαμε να ζητήσουμε οικονομική βοήθεια.
Οπότε λοιπόν η τρόικα είναι εδώ ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών μας .
Έτσι για να μην έχουμε και αυταπάτες.
Από την άλλη βέβαια, είναι σαφές ότι η τρόικα και με δίκες της ενέργειες προκάλεσε το κοινό αίσθημα.
Αλλά και πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες νομίζοντας ότι θα αποφύγουν το πολιτικό κόστος, έριχναν όλες τις ευθύνες για αποφάσεις στην τρόικα.
Και τα ΜΜΕ διόγκωσαν την τρόικα και τον ρολό της.
Έτσι λοιπόν το να φύγει η τρόικα, είναι μάλλον ένα επικοινωνιακής φύσεως παιχνίδι.
Είναι ίσως ένα θέμα που η κυβέρνηση θέλει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα μια και κάτι τέτοιο θα της δώσει το πολυπόθητο επιχείρημα ότι « διώξαμε την τρόικα».
Και αυτό , πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αλλαγή στάσης πολλών πολιτών. Πόσο μάλλον αν αναγκάσει να πάει σε εκλογές.
Μόνον που το ουσιαστικό ερώτημα δεν είναι ποτέ θα φύγει η τρόικα αλλά πως θα φύγει.
Και αυτό γιατί θα πρέπει να θεωρείται περίπου βέβαιο ότι η ΕΕ , εκεί περί τα τέλη Νοεμβρίου , καλώς εχόντων των πραγμάτων , θα αποφασίσει την ουσιαστική απομάκρυνση και το τέλος της τρόικα.
Το κρίσιμο θέμα είναι ο τρόπος που θα γίνει. Αν δηλαδή , η απομάκρυνση της τρόικα θα είναι αποτέλεσμα των αλλαγών που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία και στους θεσμούς της χώρας. Αλλαγές που θα σημάνουν ότι έχουμε μπει , ανεπίστρεπτη, στον « σωστό δρόμο».
Γιατί αν η όλη αυτή εξέλιξη γίνει απλώς για εκλογικούς λόγους» και μόνον με « πολιτικά κριτήρια», τότε δυστυχώς η τρόικα θα φύγει αλλά αυτό δεν θα σημαίνει τίποτε. Ίσως μάλιστα τα πράγματα να είναι χειρότερα μια και πιθανόν οι αγορές , που όπως να το κάνουμε όχι απλώς είναι πιο ισχυρές από την τρόικα αλλά και κινούν τα νήματα της διεθνούς οικονομίας, θα θελήσουν να οδηγήσουν την χώρα και πάλι πίσω , εκεί που βρισκόμαστε το 2010.
Και τότε….
Του Πέτρου Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.