Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Βλέποντας όχι την Παιδεία αλλά τους ψηφοφόρους...

 Ο και καθηγητής πανεπιστήμιου υπουργός Παιδείας, , από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το σχετικό χαρτοφυλάκιο, ομολογώ ότι δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσίασε με τις κινήσεις του Ίσως μάλιστα το αντίθετο.
 Ξεχνώ τις περί του ότι επειδή δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό, δεν είναι υποχρεωμένος να τον εφαρμόσει , δηλώσεις του , που μόνον γραφικές μπορεί να χαρακτηριστούν και έρχομαι σε ορισμένα θέματα που αφορούν καθαρά τον τομέα της παιδείας.
 Για παράδειγμα, με το που ανέλαβε αποφάσισε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση λίγων ημερών του διδακτικού έτους ,ρίχνοντας στο καλάθι των αχρήστων τις σχετικές εξαγγελίες ( λίγες μέρες πριν) του προκάτοχου του.

 Άσχετα αν οι σχετικές εξαγγελίες ήταν σωστές ή όχι, δεν είναι δυνατόν μερικά πράγματα να αλλάζουν από την μια μέρα στην άλλη. Έτσι απλά γιατί άλλαξε ο υπουργός.
Συνέχισε με το θέμα των μεταγραφών. Αποφάσισε ότι οι μεταγραφές λέει τριτέκνων και πολυτέκνων θα είναι ελεύθερες.
Μόνον που ξέχασε να δει , παρότι πανεπιστημιακός, ορισμένα πράγματα.
 Για παράδειγμα ότι μια σχόλη που ζητά 100 πχ φοιτητές, το υπουργείο της δίνει 150 και τελικά με τις μεταγραφές οι φοιτητές ξεπερνούν τους 200, δεν μπορεί αντικειμενικά να λειτουργήσει. Δεν έχει χώρο, δεν έχει εργαστήρια, δεν έχει επιστημονικό προσωπικό ανάλογο και δεν έχει και διοικητικό προσωπικό.
 Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα Ένα ζήτημα που άφορα την ποιότητα και το επίπεδο της εκπαίδευσης. Άλλο είναι το επίπεδο σε μια σχόλη με 100 φοιτητές και άλλο σε 200.  Και επίσης άλλο είναι το επίπεδο των 100 φοιτητών που έχουν μπει με 19000 μονάδες πχ και άλλο 200 από τους οποίους οι μισοί έχουν μπει με πολύ χαμηλότερους βαθμούς.
Και το τελευταίο ζήτημα είναι αυτό της μείωσης του αριθμού των φοιτητών στα περιφερειακά πανεπιστήμια.
Θα μου πείτε , δεν πρέπει το κράτος  να βοηθά τους οικονομικά ασθενέστερους να σπουδάσουν. Και βέβαια πρέπει. Όμως δεν πρέπει να το κάνει σε βάρος των άλλων φοιτητών και σε βάρος των πανεπιστημίων.
 Οφείλει λοιπόν το κράτος μεσοπρόθεσμα να προχωρήσει σε ίδρυση φοιτητικών εστιών ενώ στο μεσοδιάστημα να προχωρήσει σε δάνεια ή άλλες φοροαπαλλαγές όσων έχουν παΐδιά που φοιτούν σε άλλη πάλη  από αυτή που ζει η οικογένεια.
Όλα τα άλλα είναι ανέξοδοι για το κράτος «λαϊκισμοί» που απλώς συντηρούν το πρόβλημα και δημιουργούν ζητήματα στο επίπεδο των σχολών
Όταν τα πανεπιστήμια του επισήμαναν το ζήτημα , ανακάλυψε την εξ αποστάσεως διδασκαλία..
Λες και αυτό μπορεί να αντικαταστήσει τα πάντα άλλα και ότι μπορεί να γίνει έτσι, πρόχειρα , χωρίς σχεδιασμό και πρόγραμμα.
  Άλλα δεν φαίνεται να σταματά σε αυτά. Ο και  καθηγητής πανεπιστήμιου( μην το ξεχνάμε) υπουργός Παιδείας, αντί να σκεφτεί την μείωση των σχολών και του αριθμού των φοιτητών στην χώρα, αντί να προχωρήσει πιο δυναμικά την ενοποίηση των πανεπιστημίων , την κατάργηση σχολών ναι την μείωση ακόμα και των ετών σπουδών (όπως είναι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες), προχωρεί στην ίδρυση και άλλων.
 Όπως η αρχιτεκτονική σχόλη σα Γιάννενα. Η …εβδόμη κατά σειρά αρχιτεκτονική σχόλη στην χώρα.
 Την στιγμή που και οι άλλες αρχιτεκτονικές σχολές διαμαρτύρονται , την στιγμή που δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, την στιγμή που εν υπάρχουν υποδομές και την στιγμή που ακόμα και το ΤΕΕ, επισημαίνει το πρόβλημα.
 Και όμως προχώρα, εντελώς λαϊκιστικά και πολιτικάντικο, στην ίδρυση αυτής της σχόλης, όπως έκανε και ο προκάτοχος του , που ετοίμασε το όλο σχέδιο (Και αυτός καθηγητής πανεπιστήμιου).
  Είναι λοιπόν προφανές ότι ο κ Λοβέρδος, κοιτώντας ψηλότερα στην πολιτική επετηρίδα, δεν ασχολείται με τα της Παιδείας, άλλα με το να προσπαθεί να εξυπηρετεί τα  αιτήματα, συνδικαλιστών άλλα και δημαρχών, φορέων κλπ.

ΥΓ. Ως αντιστάθμισμα προς τους διαμαρτυρομένους πανεπιστημιακούς, φαίνεται να υποσχέθηκε ότι σήμερα σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, θα αποφασιστεί η εξαίρεση των ειδικών λογαριασμών (ΕΛΚΕ) από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Δηλαδή και πάλι τα πανεπιστήμια θα μπορούν να κάνουν κυριολεκτικά ότι θέλουν τα ποσά των ειδικών λογαριασμών. Και θα θυμάστε τα όσα γινόταν μέσω αυτών των λογαριασμών τα τελευταία χρόνια στα πανεπιστήμια….

Του Πέτρου Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.