Με την εκλογή του Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, στην θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπήκαμε στην τελική ευθεία για την επιλογή από τις χώρες μελή των υπολοίπων μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το θέμα εξάλλου , συζήτησαν χθες βράδυ στην έκτακτη σύνοδό κορυφής της ΕΕ οι ηγέτες των χωρών μελών. Ουσιαστικά συζητούν την κατανομή των κρίσιμων , ας πούμε , θέσεων της Επιτροπής.
Δηλαδή το ποιος θα είναι Ύπατος εκπρόσωπος της Επιτροπής για τα Εξωτερικά ( ουσιαστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ευρώπης), οι αντιπρόεδροι αλλά και το ποιοι θα πάρουν κρίσιμα χαρτοφυλάκια ( πχ οικονομία και ενεργεία)
Και οι συζητήσεις χθες , σήμερα , και τις επόμενες μέρες, για την επιλογή των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , αλλά και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποκτούν αυτή την φορά ξεχωριστή σημασία Κι αυτό γιατί η Επιτροπή αυτή όπως όλοι πια αναγνωρίζουν στην Ευρώπη θα παίξει καθοριστικό ρολό στο μέλλον της Ένωσης .
Γιατί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που μετά και τις αλλαγές των αρμοδιοτήτων θεσμικών οργάνων της Ένωσης , αποκτά όλο και περισσότερες αρμοδιότητες. Ο Πρόεδρος και τα μέλη της αποκτούν μεγαλύτερη νομιμοποίηση αφού το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο παίζει κεντρικό ρόλο στην επιλογή τους.
Έτσι είναι σαφές, ότι η επιλογή των προσώπων που θα βρεθούν για τα επόμενα χρόνια στις θέσεις του «»Κολλεγίου των Επιτρόπων», πρέπει να έχει τρία βασικά κριτήρια.
Το πρώτο είναι βέβαια , να μπορεί το κάθε μέλος της Επιτροπής να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα του , τα οποία δεν είναι απλώς πολύπλοκα αλλά και χρειάζονται μεγάλες διοικητικές ικανότητες, αφού ο γραφειοκρατικός μηχανισμός της Ένωσης είναι και ισχυρός και μπορεί να σε οδηγήσει όπου θέλει, αν δεν έχει ικανότητες και δυναμική παρουσία ( τα παραδείγματα πολλά).
Το δεύτερο , κριτήριο έχει να κάνει με τις ίδιες τις χώρες και τα συμφέροντα τους Κάθε χωρά βέβαια προσπαθεί να επιλέξει ένα πρόσωπο όχι μόνον με ικανότητες αλλά και διεθνείς σχέσεις και κύρος στην Ευρώπη , ώστε όχι μόνον να μπορέσει να διεκδικήσει καλύτερο χαρτοφυλάκιο , αλλά να μπορέσει με ολους τους τρόπους να βοηθήσει την χώρα στο πολύπλοκο αυτό σύστημα αποφάσεων της Ένωσης.
Το τρίτο όμως κριτήριο, αφορά τα μέλλον της Ένωσης. Είναι σαφές ότι αυτή η Επιτροπή θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της Ένωσης προς την ομοσπονδοποίηση. Θα «στρώσει το χαλί» για να μπορέσουν να περάσουν με το λιγότερο δυνατό κόστος οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να προχωρήσει η Ευρώπη προς την συγκρότηση μια ισχυρής, σταθερής και ομογενοποιημένης Ομοσπονδίας. Κάτι βέβαια που ορισμένοι στην Ευρώπη δεν το θελουν. Και γι αυτό ο ρόλος της Επιτροπής είναι κρίσιμος. Κάθε λάθος της μπορεί να αποτελεί μεγάλο όπλο των αντιτιθέμενων στην ομοσπονδοποίηση.
Και ίσως τελικά , αυτό το κριτήριο, το κριτήριο που έχει να κάνει με το όραμα για την νέα ομοσπονδιακή Ευρώπη , ίσως θα πρέπει να είναι αυτό που θα πρέπει να υπερισχύσει των άλλων δυο , στην επιλογή των προσώπων για την Επιτροπή.
Τις επόμενες μέρες, η χώρα ,μας , θα πρέπει να προχωρήσει στην επιλογή πρόσωπου. Τα ονόματα που ακούγονται αρκετά. Με τα θετικά και τα αρνητικά τους το καθένα.
Αυτό πάντως που δεν θα πρέπει να γίνει είναι , για ζητήματα εσωτερικών πολίτικων ισορροπιών , να επιλεγεί ως μέλος της Επιτροπής , άχρωμος ,άοσμος, που απλώς «δεν θα ενοχλεί κανέναν».
Χρειάζεται επιλογή προσώπου , με ικανότητες, με επαφές, με γνώσεις και με θάρρος να κινηθεί δυναμικά στον δύσκολο αυτό χώρο.
Και αυτό είναι τώρα το στοίχημα των κ Σαμαρά και Βενιζέλου. Να ξεπεράσουν τούς εαυτούς τους….
Του Πετρου Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.