Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και οι (..μη) χρηματοδοτήσεις ...

Είναι πραγματικά πολύ θετικό για την ελληνική οικονομία( και για την κοινωνία βέβαια) το ότι σιγά-σιγά φαίνεται μια ακτίδα φωτός στην άκρη του τούνελ των επενδύσεων.
 Γιατί είναι σαφές ότι καμία αναστροφή της οικονομικής κατάστασης της χώρας και στην συνέχεια της αντιμετώπισης της κοινωνικής κρίσης των τελευταίων ετών, δεν μπορεί να γίνει αν δεν κινηθεί η οικονομία. Αν δεν υπάρξουν επενδύσεις για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα της αγοράς και να ξεκινήσουν να γυρίζουν οι σχετικοί τροχοί.
 Γι αυτό είναι πολύ θετικό το  ότι έχουν γίνει κάποιες κινήσεις για το θέμα και μέσα στον δυσκίνητο και γραφειοκρατικό κρατικό μηχανισμό ( χρειάζονται πολύ περισσότερες βέβαια) αλλά και κινήσεις που άλλαξαν το κλίμα στην διεθνή σκηνή. Και σήμερα , η χώρα μας αρχίζει να γίνεται τόπος προσέλκυσης επενδύσεων, όπως είδαμε και τις τελευταίες μέρες με την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού.
  Όμως πέρα από τις μεγάλες ξένες επενδύσεις που χρειάζονται και πρέπει να στηριχτούν άμεσα, πρέπει να υπάρξει και κίνηση της εσωτερικής αγοράς.

 Πρέπει δηλαδή να μπορέσουν να κινηθούν , σε μικρές και μεγάλες επενδύσεις , έλληνες επιχειρηματίες που τα τελευταία χρόνια είδαν τις επιχειρήσεις τους, λογω του κλίματος, να καταρρέουν.
 Χρειάζεται να στηριχτούν τόσο μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες, όσο και μικρά καταστήματα , μικρές επιχειρήσεις , που απασχολούν 4-5 ανθρώπους.
  Και αυτή την στιγμή, έτσι όπως είναι η κατάσταση στην χώρα, ο πρώτος , βασικός και κύριος τρόπος στήριξης τους είναι  η χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα.
 Οι Έλληνες επιχειρηματίες, μικροί ή μεγάλοι «έχουν στεγνώσει» κατά το κοινώς λεγόμενο και είναι βέβαιο ότι δεν έχουν τα κεφάλαια για να στηρίξουν και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους. Επιχειρήσεις που δίνουν ανάσα στην ελληνική κοινωνία και δημιουργούν κίνηση χρήματος στην αγορα.
 Κάτι χωρίς το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει αντίστροφη του κλίματος στην αγορα και την κοινωνία, ιδιαίτερα γρήγορα , όπως αυτή την στιγμή επιβάλλεται.
   Δυστυχώς, ακόμα , οι τράπεζες, ακόμα και μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους , δεν έχουν ανοίξει τις στρόφιγγες των δανείων.
 Και ΟΤΑ λέμε δάνεια επιχειρηματικά, δεν εννοούμε βέβαια αυτό το «πάρτι» που γινόταν παλαιοτέρα και μας οδήγησε εδώ. Δηλαδή , δάνεια, εγγυητικές επιστολές και ροη χρήματος, χωρίς στοιχειώδεις εγγυήσεις. Και κυρίως χωρίς συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια και πλανά .
 Εννοούμε , εγγυήσεις και δάνεια, σε επιχειρήσεις ή νέους επιχειρηματίες που έχουν ρυθμίσει τις ως τώρα οφειλές τους, και κυρίως που έχουν συγκεκριμένα σχέδια  για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους  ή νέα  επιχειρηματικά σχέδια με προοπτική
 Σε αυτές τις περιπτώσεις οι τράπεζες, οφείλουν και πρέπει να «ανοίξουν τους κρουνούς της ρευστότητας» άμεσα.
 Γιατί είναι αναγκαίο να στηριχθούν παλαιές επιχειρήσεις που μπορούν να αναπτυχθούν και να κρατήσουν το προσωπικό και πιθανόν να το αυξήσουν αλλά και να ενισχυθούν νέοι επιχειρηματίες που έχουν ιδέες και κυρίως συγκεκριμένα σχέδια.
  Και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Γιατί όπως γνωρίζουν και οι πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών , χωρίς και εσωτερική επιχειρηματικότητα , δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει με γρήγορα βήματα και ισορροπημένα η ανάπτυξη.
  Το πρόβλημα αυτό, προφανώς το γνωρίζουν και στην κυβέρνηση , αν κρίνει κανείς και από την χθεσινή δήλωση του αναπληρωτή υπουργού οικονομίας Χ Σταικουρα, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο επισήμανε ανάμεσα  στα άλλα : «Οφείλουν ( οι τράπεζες) συνεπώς να ανταποκριθούν, άμεσα και με επάρκεια, στον διαμεσολαβητικό τους ρόλο και να παράσχουν την απαραίτητη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»
  Αυτό όμως και ο κ Σταικουρας , αλλά και ο νέος υπουργός οικονομικών , ο κ Γκ.Χαρδουβελης πρέπει να το κάνουν πράξη. Να πιέσουν τις τράπεζες για υγιή επιχειρηματικά δάνεια , έτσι ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν και αναμορφώσεις επιχειρήσεων και συνεργασίες Ελλήνων με ξένους επιχειρηματίες αλλά και απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.
 Κάτι τέτοιο θα δώσει ανάσα και μεγάλο βήμα στην εγχώρια αγορά και θα επηρεάσει άμεσα όλη την κοινωνική ζωή.
 Ίσως μάλιστα ο νέος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ Στουρνάρας, που αναλαμβάνει αυτές τις μέρες τα καθήκοντα του, να πρέπει να κινηθεί άμεσα και προς αυτή την κατεύθυνση. Έστω αρχικά δια παραινέσεων….

Του Πετρου Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.