Πριν από τρία περίπου χρόνια, ψηφίστηκε , με πολλά χρόνια καθυστέρηση, ο νομός που καθιερώνει Χρονικό όριο στην φοίτηση στα πανεπιστήμια.
Ένα καθεστώς που ισχύει σε όλα σχεδόν τα μεγάλα πανεπιστήμια των δυτικών χώρων και μάλιστα σε πολλά από αυτά , είναι πολύ αυστηρότερο από το ελληνικό σύστημα.
Στην χώρα μας μέχρι σήμερα , όταν κάποιος έμπαινε στο πανεπιστήμιο , μπορούσε να μένει με την ιδιότητα του φοιτητή μέχρι να.. πεθάνει, κυριολεκτικά.
Τώρα λοιπόν μπήκαν κανόνες και αυτοί οι κανόνες πρέπει από τον Σεπτέμβριο να εφαρμόσουν.
Γιατί σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχειά, από τους 347.304 φοιτητές το 2010-2011 οι 168.478 ήταν εντός των κανονικών ετών σπουδών της σχολής τους, ενώ οι 178.826 (δηλαδή περισσότεροι) είχαν ξεπεράσει τον ελάχιστο χρόνο σπουδών, και οι πιο πολλοί χαρακτηρίζονται πλέον «αιώνιοι», καθώς έχουν ξεπεράσει και τη διετή παράταση που δίνεται.
Τώρα λοιπόν , τον Σεπτέμβριο, όταν τελειώσουν και οι εξετάσεις εκείνης της περιόδου , τα πανεπιστήμια θα πρέπει να διαγράψουν όσους φοιτητές έχουν μπει πριν το 2006 και δεν έχουν πάρει ακόμα πτυχίο.
Ε, λοιπόν ακόμα και αυτό το λογικό μετρό, που μπορεί να οδηγήσει κάποιους από τους αιωνίους φοιτητές να πάρουν πτυχίο, ενώ θα «πιέσει» και τους εν ενεργεία φοιτητές να μην αφήνουν μαθήματα πίσω τους, έχει βρει στην Ελλάδα αντιπάλους.
Και όχι τίποτε άσχετους. Αντιπάλους μέσα από την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Πρώτον οι πρυτανικές αρχές πολλών πανεπιστήμιων που κινούνται με την λογική του «απελθέτω απ΄ εμού το ποτήριον τούτο»
Έτσι ζητούν να καθυστερήσει κάποια χρόνια η εφαρμογή του μέτρου ( λογω λέει οικονομικής κρίσης , άλλα και γιατί δεν υπάρχουν ακόμα εσωτερικοί κανονισμοί στα πανεπιστήμια). Παράλληλα βέβαια κάποιοι πιο …θαρραλέοι καθηγητές, ζητούν την πλήρη απόσυρση του μέτρου.
Αυτό κάνουν και ορισμένες φοιτητικές παρατάξεις, προφανώς χαϊδεύοντας τα αυτιά των αιωνίων φοιτητών - ψηφοφόρων τους.
Μάλιστα το όλο θέμα « φούντωσε» και πάλι μετά από την προχθεσινή δήλωση του υπουργού παιδείας, σύμφωνα με την οποία ο νομός θα εφαρμόσει κανονικά.
Άρχισαν οι επιθέσεις στους « διεθνείς οργανισμούς» που μας αναγκάζουν λέει να διαγράψουμε από τα πανεπιστήμια τους αιωνίους φοιτητές.
Και γενικώς βρίσκουμε κακούς που μας επιβάλλουν κάποια μετρά που όπως λένε οι «αντιλαϊκά» και «ταξικά».
Τώρα γιατί είναι «ταξικό» και « αντιδημοκρατικό» ένα μέτρο σύμφωνα με το οποίο ο οποίος φοιτητής δεν τελειώσει τις σπουδές του σε χρόνο ισο με τον χρόνο σπουδών του τμήματος του προσαυξημένο κατά 50%, είναι απορίας άξιον.
Ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπάρχει και ρύθμιση για εργαζόμενους φοιτητές να το δηλώσουν και να διπλασιάσουν τον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης.
Κι όμως , ο Σύριζα όχι μόνον έβγαλε ανακοίνωση αρνητική οπού λέει διάφορές θεωρίες, άλλα παράλληλα δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τις διαγραφές ( δηλαδή τον νομό του κράτους για να καταλαβαινόμαστε) και ότι στηρίζει λέει κάθε αντίσταση που αναπτύσσεται με σκοπό την ανατροπή του.
Και να δείτε που δεν θα είναι μόνον ο Σύριζα που θα βγάλει τέτοιες ανακοινώσεις Και άλλα κόμματα θα φροντίσουν να χαϊδέψουν αυτιά, εμπλέκοντας μάλιστα και την θέση τους αυτή με «αντικαπιταλιστικές θεωρίες» και άλλα επαναστατικά.
Μήπως τελικά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ούτε στα αυτονόητα?
Μήπως ως χώρα είμαστε πολύ λαϊκιστές ?
Του Πέτρου Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.