Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Παλιές και νέες εκθέσεις του ΔΝΤ...

Οταν, με το καλό, τελειώσουμε το μέτρημα των βουλευτών για τον Μάρτιο του 2015 (οι μεν υπολογίζουν αν συγκεντρώνουν 180 για να εκλέξουν Πρόεδρο και οι δε αν έχουν 121 για να το μπλοκάρουν), καλόν θα είναι να ασχοληθούμε και λίγο με το μέτρημα στην οικονομία. Οχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή υπάρχει στον αέρα μια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με την οποία ουδείς ασχολείται. Κι αυτό κάτι θυμίζει...

Στις 7 Αυγούστου 2009, για παράδειγμα, οι ελληνικές εφημερίδες είχαν πρώτο θέμα «Στον αέρα οι ημιυπαίθριοι». Μόνο που στις 6 Αυγούστου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέδωσε μια αναφορά κόλαφο για την Ελλάδα. Η έκθεση έλεγε ότι η χώρα έχει κατ’ ουσίαν χρεοκοπήσει, ότι όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι μπαίνουμε σε βαθιά ύφεση, ότι θα χρειαστούν δραστικά μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε την είδηση ξερά:
«Διαπιστώσεις και συστάσεις για την ελληνική οικονομία από το ΔΝΤ». Το τηλεγράφημα -το οποίο ξεκινούσε «Η ελληνική οικονομία έχει συμπεριφερθεί καλύτερα στην κρίση από άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης...»- έγινε ρουλεμάν. Αναπαρήχθη ως είχε στις εσωτερικές σελίδες όλων των ελληνικών εφημερίδων. Για τα κανάλια, φυσικά, ήταν ένα θέμα που δεν είχε καμιά σημασία· μετρούσαν αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή του 2010.

Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας μετά την κρίση είναι ότι όλα γίνονται όπως πριν από την κρίση. Βεβαίως η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας απέχει πολύ από το 2009. Τότε η χώρα είχε ήδη χρεοκοπήσει και απλώς δεν το ξέραμε. Το βασικό όμως είναι ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που παραμένουν μεγάλα, ουδόλως συζητούνται, ενώ τα μισά καλά λόγια των διεθνών οργανισμών προτάσσονται για να δημιουργούν κλίμα οριστικής εξόδου από την κρίση. Εν τω μεταξύ οι διοικήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων προειδοποιούν ότι η χρονιά φέτος θα κλείσει με έλλειμμα 1,75 δισ. ευρώ στους προϋπολογισμούς τους. Από την άλλη, ενώ το ΔΝΤ ζητεί «περαιτέρω βελτίωση της συλλογής φόρων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών» διάφορα σαΐνια της Ν.Δ., ασχολούνται ολημερίς πώς θα ροκανίσουν τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων, διότι προφανώς γκρινιάζει η εκλογική τους πελατεία. Ενώ στην ίδια έκθεση αναφέρεται ως διέξοδος από την κρίση η «απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών» τα σαΐνια του ΠΑΣΟΚ απειλούσαν να ρίξουν την κυβέρνηση για τις θέσεις των μανάβηδων στις λαϊκές αγορές. Οσο για πολλά από τα σαΐνια που ενδημούν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει καμιά αλλαγή. Στο παλιό γραμμόφωνο παίζει ο ίδιος δίσκος με τίτλο «κάτω το μνημόνιο».

Δεν πρέπει να ισοπεδώσουμε την πρόοδο που έγινε με τις θυσίες των Ελλήνων τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν πρεπει και να επαναπαυθούμε. Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι οι πολιτικο-οικονομικές δομές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία μένουν εν πολλοίς ανέπαφες. Αυτό δεν φαίνεται μόνο από τις τρύπες στο ασφαλιστικό· ένα μέρος του περυσινού πρωτογενούς πλεονάσματος οφείλεται στο γεγονός ότι πήγε πίσω η έκδοση νέων συντάξεων. Φαίνεται και από την επιπολαιότητα με την οποίο ολόκληρο το πολιτικο-μιντιακό σύστημα αντιμετωπίζει τις «διαπιστώσεις και συστάσεις για την ελληνική οικονομία από το ΔΝΤ».
Του Πάσχου Μανδραβέλη από την Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.