Η επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας, του Κινέζου πρωθυπουργού, που ξεκινά σήμερα, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον . Και έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον γιατί είναι η συνεχεία μια σειρά αντιστοιχών επισκέψεων και επαφών σε όλα τα επίπεδα ( πέρυσι μάλιστα ο πρωθυπουργός Α Σαμαράς είχε επισκεφτεί το Πεκίνο).
Επαφών που έχουν ήδη καταλήξει σε μια σειρά συνεργασιών και επενδύσεων από πλευράς της Κίνας, που μπαίνουν σιγά-σιγά στον δρόμο της υλοποίησης.
Αλλά και γιατί η επίσκεψη αυτή, μπορεί να επισφραγίσει μια σειρά από μεγάλες συμφωνίες επενδύσεων που εκρέουν τα τελευταία χρόνια.
Μάλιστα, ο Κινέζος πρωθυπουργός , Λι Κετσιάνγκ σε άρθρο του στο χθεσινό φύλλο της «Καθημερινής» είναι περισσότερο από σαφής για τις προθέσεις της χώρας του.
Γράφει σε κάποιο σημείο στο άρθρο του :
«…Η κινεζική και η ελληνική οικονομία λειτουργούν συμπληρωματικά, κάθε μία με τα δικά της ισχυρά σημεία και με τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας. Η Ελλάδα επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανάπτυξη των υποδομών. Η Κίνα θα ενθαρρύνει τις καταξιωμένες επιχειρήσεις της να παίξουν ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Το λιμάνι του Πειραιά, στη λειτουργία του οποίου εμπλέκεται κινεζική επιχείρηση, αποτελεί θετικό παράδειγμα συμβολής στην τοπική, οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση. Θα εργασθούμε από κοινού με την Ελλάδα για να μετατρέψουμε το λιμάνι του Πειραιά στο καλύτερο του είδους του, στη Μεσόγειο. Η Κίνα επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την Ελλάδα στους τομείς των αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων, των οδικών δικτύων και άλλων υποδομών….»
Πιο σαφής νομίζω ότι δεν μπορουσε να είναι ο κινέζος πρωθυπουργός.
Αφού επισημαίνει την συνεργασία στο λιμάνι του Πειραιά, που ας μην ξεχνάμε «πέρασε από σαράντα κύματα» λογω αγκυλώσεων μέρους της ελληνικής πολίτικης ηγεσίας αλλά και της ελληνικής διοίκησης και του συνδικαλιστικού κατεστημένου, δείχνει και την πρόθεση του.
Να γίνει ο Πειραιάς το κεντρικό λιμάνι στην Μεσόγειο ενώ παράλληλα να υπάρξουν και κινέζικες επενδύσεις σε μεγάλους τομείς , που η χώρα μας επιδιώκει να υπάρξει άμεσα « κίνηση», όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο., αεροδρόμια ( όπως αυτό στην Κρήτη) αλλά και άλλες υποδομές (όπως δρόμοι σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες).
Είναι σαφές πως η Κίνα, μετά από αρκετές ταλαντεύσεις είναι η αλήθεια , λογω των προβλημάτων στην ελληνική οικονομία αλλά και των εμπόδιων τόσο μέρους του πολίτικου συστήματος όσο και της ελληνικής γραφειοκρατίας, αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα.
Να επενδύσει σε ολους τους τομείς μια και αυτό βολεύει τα σχέδια της για εξαγωγές στην Ευρώπη.
Και αυτό το σχέδιο είναι σαφές ότι βολεύει και την χώρα μας.
Γιατί πρόκειται να γίνουν από την μια υποδομές που θα βοηθήσουν σημαντικά την χώρα μας ( λιμάνι, σιδηροδρομικό δίκτυο κλπ) αλλά και από την άλλη γιατί οι επενδύσεις θα είναι μεγάλες και αυτό σημαίνει χρήμα στην χώρα , ανάπτυξη θέσεων εργασίας και κίνηση χρήματος.
Παράλληλα βέβαια, η επένδυση και μάλιστα με μακροχρόνια προοπτική, από την Κίνα , δίνει και ένα μήνυμα σε πολλούς ξένους επενδυτές ότι η Ελλάδα σταθεροποιείται.
Και δίνει παράλληλα και μια ευκαιρία και σε άλλους επενδυτές που έχουν συνεργασία με κινέζικές επιχειρήσεις ή επιδιώκουν κάτι τέτοιο να πλησιάσουν την χώρα μας.
Η ευκαιρία είναι μεγάλη , μια και η Κινά έχει όπως φαίνεται επιλέξει την Αθήνα , ως την πύλη εισόδου και συνεργασίας και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οφείλουμε λοιπόν να « αδράξουμε την ευκαιρία». Να κινηθούμε όχι απλώς γρήγορα αλλά κυρίως αποτελεσματικά.
Οι όποιες συμφωνίες υπογραφούν αλλά και όσες προβλέπονται θα πρέπει να «τρέξουν’ κυριολεκτικά.
Θα πρέπει να διαμορφώσουμε άμεσα το περιβάλλον ώστε οι πνεύσεις αυτές να έρθουν ..χτες στην Ελλάδα και να αποτελέσουν παράδειγμα πόρος μίμηση.
Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουν τα κάθε είδους γραφειοκρατικά εμπόδια.
Ας αντιμετωπίζουμε την επίσκεψη ως την μεγαλύτερη ευκαιρία των τελευταίων ετών και ας της δώσουμε την πρέπουσα σημασία.
Μόνον έτσι θα μπορούμε να ελπίζουμε
Του Πέτρου Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.