Την μπάλα στην εξέδρα πετά η κυβέρνηση προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να μην πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η πρώτη, μετά τον ανασχηματισμό, ενδοκυβερνητική κόντρα που ξέσπασε για τις απολύσεις στα ΑΕΙ.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν ξεκίνησε ακριβώς…με το δεξί. Εκπέμπει επίσης το μήνυμα του κυβερνητικού εταίρου ότι κάποιες από τις ειλλημμένες αποφάσεις για τις απολύσεις στο Δημόσιο πρέπει να επανεξετασθούν στο πλαίσιο των “διορθώσεων” που έχουν αναγγελθεί.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι εν λόγω αποφάσεις θα αντικατασταθούν εν τέλει από ηπιότερες – και δη στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, για το οποίο ο Πολ Τόμσεν δεν άφησε προχθές κανένα περιθώριο υπαναχωρήσεων.
Η υπόθεση προσφέρεται για άσκηση ισορροπίας σε τεντωμένο σκοινί που δεν αποκλείεται να σπάσει (με πρωτοβουλία ενός εκ των δύο υπουργών) εάν δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.
Προσωρινή εκτόνωση
Τόσο η πρωινή συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Ανδρέα Λοβέρδο, όσο και η βραδυνή συνεργασία του πρωθυπουργού με τον Κ. Μητσοτάκη και την υφυπουργό του Εύη Χριστοφιλοπουλου, δεν έφεραν αποτέλεσμα.
Κατόπιν τούτου, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατέληξαν σε μία προσωρινή λύση την οποία ανακοίνωσε επισήμως αργά το βράδυ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ότι δηλαδή θα δοθεί ολιγοήμερη παράταση στην διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, η οποία κανονικά θα έληγε την Παρασκευή.
Για να είναι μάλιστα σύννομη η διαδικασία, θα κατατεθεί σχετική τροπολογία στο πρώτο νομοσχέδιο του Α΄Θερινού Τμήματος που ξεκινά εργασίες την Τρίτη.
Ως επιχείρημα γι αυτή την “ολιγοήμερη αναβολή” (που πιθανότατα θα αγγίζει τη μία εβδομάδα) προβλήθηκε η ανάγκη να ενημερωθεί ο Αν. Λοβέρδος, ως νέος υπουργός Παιδείας και, επίσης, να δοθεί χρόνος στους υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να “κινηθούν” σε άλλες θέσεις.
Λοβέρδος-Αρβανιτόπουλος vs Μητσοτάκη
Η κόντρα ανάμεσα στους δύο υπουργούς, που ξέσπασε προχθές και συνεχίζεται, αφορά την τύχη 1.136 διοικητικών υπαλλήλων οκτώ ΑΕΙ που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
O Αν. Λοβέρδος υιοθέτησε την πρόταση του προκατόχου του, Κων. Αρβανιτόπουλου, να επανατοποθετηθούν σε (αυξημένες) θέσεις 883 υπάλληλοι και να παραμείνουν σε διαθεσιμότητα οι υπόλοιποι 230 οι οποίοι θα απολυθούν εάν δεν γίνει κατορθωτή η μετακίνησή τους αλλού.
Ο Κ. Μητσοτάκης επιμένει στον αρχικό σχεδιασμό να προκηρυχθούν θέσεις μόνο για 550, «το πολύ 600», υπαλλήλους και οι υπόλοιποι να απολυθούν εάν δεν προκύψει άλλο κενό για να μετακινηθούν.
της Μαρίνας Μάνη από το Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.