Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Σταύρος Θεοδωράκης: Πρωταγωνιστής και στην πολιτική;

Ορισμένοι βλέπουν το κόμμα το Ποτάμι, του ΣΤ. Θεοδωράκη, μια πολιτική παρέμβαση της μιντιοκρατίας. Άλλοι αντιμετωπίζουν τον παλιό συνάδελφο και τους συνεργάτες του σαν μια σημαντική εφεδρεία του ευρύτερου συστήματος εξουσίας, που θα αξιοποιηθεί προκειμένου να ελεγχθεί η πολιτική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν κι εκείνοι που εκτιμούν ότι η παρέμβαση του δίνει μια διέξοδο, στη βάση της κοινής λογικής και της βελτίωσης της πολιτικής αισθητικής, σε όσους θέλουν να ξεφύγουν από την παραδοσιακή πολιτική αντιπαράθεση.

Όπως και να αποδειχθεί ότι είναι, στις ευρωεκλογές, αυτήν τη στιγμή, και σύμφωνα με την πρώτη δημοσκοπική μέτρησή του, το Ποτάμι, συγκεντρώνει ποσοστό μεταξύ 5% με 6%, απειλεί να αφήσει εκτός βουλής στις εθνικές εκλογές τη ΔΗΜ.ΑΡ., «κονταροχτυπιέται» με τον ΠΑΣΟΚ για την τέταρτη θέση και αφαιρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων, μειώνοντας τη διαφορά από την πάντα δεύτερη ΝΔ.


Το βασικό πλεονέκτημα του Στ. Θεοδωράκη είναι ότι έχει καλύψει μια τεράστια κοινωνική και επαγγελματική απόσταση. Ξεκίνησε από την αγία Βαρβάρα και άλλες δύσκολες περιοχές για να πρωταγωνιστήσει στα ελληνικά ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και χαίρει ευρύτερης επαγγελματικής αναγνώρισης.

Ο κόσμος τον γνωρίζει από την επιτυχημένη συνεργασία του με το MEGA και την εφημερίδα «Τα Νέα» το επιτυχημένο siteProtagon, αλλά και την ενδιαφέρουσα παρουσία του στο χώρο της εστίασης.

Πολιτικά ο ΣΤ. Θεοδωράκης έχει κινηθεί στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Υπήρξε υποστηρικτής του Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίον αντιμετώπιζε ως καταλύτη της διαδικασίας εκσυγχρονισμού της χώρας, και είχε επαφές με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας των «58», χωρίς όμως να πάρει μέρος σε αυτήν. Ξεκινάει την ίδρυση του νέου κόμματος στη βάση της κοινής λογικής και με τη φιλοδοξία να εκφράσει τις νέες τάσεις της ελληνικής κοινωνίας, που δεν μπαίνουν στα γνωστά πολιτικά καλούπια.

Μπορούμε να πούμε ότι ο Στ. Θεοδωράκης μεταθέτει το αίτημα του εκσυγχρονισμού στα κοινωνικά ζητήματα, ύστερα από την αποτυχία όσων διεκδικούσαν τον δραστικό εκσυγχρονισμό της οικονομίας – από τον Μάνο μέχρι τον Τζήμερο- να κάνουν αισθητή την πολιτική παρουσία τους. Άλλωστε, οι οικονομικοί περιορισμοί του μνημονίου και οι κοινωνικές συνέπειες της εφαρμογής του προσφέρουν ευκαιρίες σε ανθρώπους σαν τον Θεοδωράκη, που εκφράζουν το αίτημα για κοινωνικό εκσυγχρονισμό. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του εμφανίζονται ευρωπαϊστές, υπέρ της εφαρμογής μέτρων που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινή μας ζωή και θα προσφέρουν μεγαλύτερες οικονομικές ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομές. Τάσσονται υπέρ της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των φαινομένων διαφθοράς και της καλύτερης διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.

Οι απέναντι πολιτικοί χώροι.

Την πιο σκληρή κριτική δέχεται ο Στ. Θεοδωράκης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και η ιστορία και το πολιτικό του ¨προφίλ» είναι κεντροαριστερό, τα στελέχη της Κουμουνδούρου αισθάνονται ότι μπορεί να τους στερήσει την επιρροή μεταξύ εκείνων που διαμαρτύρονται για τα κακώς κείμενα του πολιτικού συστήματος χωρίς να προσυπογραφούν τις βασικές θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκτιμούν επίσης ότι η κριτική του Στ. Θεοδωράκη προς το πολιτικό σύστημα συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να τον παρουσιάζει σαν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Δεν  αποκλείεται, λοιπόν, ο ΣΤ. Θεοδωράκης και οι υποστηρικτές του να αντλήσουν ψήφους από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, στερώντας του ένα κρίσιμο εκλογικό ποσοστό και την πολύτιμη εκλογική πρωτιά. Ο εκνευρισμός μεταξύ των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να αποδοθεί και στην αδυναμία τους να δημιουργήσουν πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες μέσα από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η κυριαρχία του κομματικού μηχανισμού στην επιλογή των υποψηφίων απομάκρυνε από τον ΣΥΡΙΖΑ ανθρώπους με επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση που θα μπορούσαν να διευρύνουν το ακροατήριό του.  Η εσωστρέφεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει πιο δύσκολη την αντιμετώπισή της πρόκλησής του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τις δυνάμεις για να ανοίξει ένα νέο μέτωπο με τους «εκσυγχρονιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη, δεν αποκλείεται όμως να πληρώσει τον πολιτικό λογαριασμό από τη δημιουργία του νέου κόμματος. Η άρνηση της Πρωτοβουλίας των «58» να εμφανιστεί σε ευρωψηφοδέλτιο μαζί με το ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει στην πολιτική απομόνωση του Β. Βενιζέλου και καθιστά πολιτικά ευάλωτο το ΠΑΣΟΚ. Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να ταλαντεύεται μεταξύ 4% και 6%. Εάν τελικά το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη στερήσει από το ΠΑΣΟΚ ένα κρίσιμο εκλογικό ποσοστό, της τάξης του 1%, μπορεί να προκληθεί αλυσιδωτή αντίδραση. Η αναμενόμενη εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ μπορεί να πάρει διαστάσεις ταπείνωσης, να αμφισβητηθεί η ηγεσία του Β. Βενιζέλου και να χάσει τελικά η Ν.Δ. τον κυβερνητικό της εταίρο, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εάν αποδειχθεί ότι ο Στ. Θεοδωράκης μπορεί να εξελιχθεί από πρωταγωνιστής στα ΜΜΕ σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων, τον λογαριασμό θα πληρώσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με έναν τρόπο που είναι πρακτικά αδύνατο να προβλεφθεί σε αυτή τη φάση.

Πηγή TheTimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.