Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Η αναγνώριση ήρθε απ’ έξω!

Στο μάτι του κυκλώνα έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, δεχόμενος σφοδρές επιθέσεις για τις πολιτικές που ακολουθεί, όμως, η αναγνώριση ήρθε τελικά… εισαγόμενη! Την πικρία του υπουργού για τα όσα του καταμαρτυρούν ήρθε να «γλυκάνει» η αναγνώριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τα συγχαρητήρια που δέχθηκε για τα αποτελέσματα της αντιμετώπισης των λοιμωδών νοσημάτων στη χώρα μας.


Ειδικότερα, ο υπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των επικεφαλής των Ιατρικών, Νοσηλευτικών και Οδοντιατρικών Υπηρεσιών, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, είδε με ικανοποίηση να αναγνωρίζεται, έστω και απ’ έξω, το έργο που έχει συντελεστεί σ’ έναν κρίσιμο για τη δημόσια υγεία τομέα. Ο κ. Γεωργιάδης, με μεγάλη ικανοποίηση, δέχθηκε τα συγχαρητήρια στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, με τη συμμετοχή του εκτελεστικού διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, John F. Ryan, και της περιφερειακής διευθύντριας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Zsuzsanna Jakab. Οπως μάλιστα ανέφερε στην ομιλία της, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, «οι άριστες πρακτικές του Κέντρου Ελέγχου των Νοσημάτων απέφεραν μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα σχετικά με τα λοιμώδη νοσήματα, επίτευγμα που αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας». Μεταξύ άλλων, η κ. Μακρή ανέφερε χαρακτηριστικά πως «[...] Μετά από σχετικές δράσεις κυρίως εκ μέρους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, έχει καταγραφεί σημαντική μείωση του αριθμού των νέων λοιμώξεων με τον ιό HIV σε Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ) το 2013 με διάγνωση 262 νέων κρουσμάτων, σε σύγκριση με το 2012 όταν είχαν διαγνωστεί 547 νέα κρούσματα λοίμωξης».

Επιπλέον, μετά από εντατικές δράσεις απόκρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλους φορείς, ειδικά στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας από το 2011, έχει καταγραφεί σημαντική μείωση των κρουσμάτων ελονοσίας με εγχώρια μετάδοση. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Ευρώτα, το 2012 παρατηρήθηκε μείωση 72% των κρουσμάτων σε σύγκριση με το 2011 και 100% το 2013 σε σύγκριση με το 2012, αφού δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα ελονοσίας στην περιοχή. Σε όλη τη χώρα, το 2012 καταγράφηκε μείωση των κρουσμάτων ελονοσίας με εγχώρια μετάδοση κατά 52%, ενώ το 2013 καταγράφηκε μείωση της τάξης του 85%.

Τέλος, αναφορικά με τον Ιό Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ), το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποιεί εκστρατείες ενημέρωσης για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια κάθε χρόνο, καθώς και συγκροτημένες προσπάθειες για τη δρομολόγηση έγκαιρων και οργανωμένων προγραμμάτων ελέγχου κουνουπιών σε συνεργασία με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Ως αποτέλεσμα, κατά την περίοδο 2013, καταγράφηκαν στην Ελλάδα 86 κρούσματα σε σύγκριση με τα 162 κατά την περίοδο μετάδοσης 2012. Επιπρόσθετα, και λόγω των κατάλληλων και συστηματικών μέτρων για την ασφάλεια του αίματος με την εφαρμογή ειδικού μοριακού ελέγχου, στην Ελλάδα έχει καταγραφεί μόνο μία περίπτωση μετάδοσης του ΙΔΝ μέσω μετάγγισης, η οποία συνέβη το 2012 και τούτο πριν από τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος λοίμωξης από ΙΔΝ σε άνθρωπο.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέτει ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των επικεφαλής των ιατρικών νοσηλευτικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενδυνάμωση του ρόλου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ως βασικού φορέα δημόσιας υγείας είναι ζωτικής σημασίας. Η Ελλάδα δεν αρνείται την κατάσταση, αλλά βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για την επιτήρηση και την αντιμετώπιση κινδύνων, όταν και όπως αυτοί αναδύονται.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η επένδυση πόρων σε δράσεις πρόληψης, προαγωγής υγείας και ενημέρωσης είναι όχι απλά επιβεβλημένη για την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας, αλλά και υπό αποκλειστικά δημοσιονομικά κριτήρια, πολλαπλάσια επωφελής, καθόσον το κόστος αντιμετώπισης της ασθένειας που αποφεύγει το κράτος είναι στη νιοστή μεγαλύτερο. Σε όλα τα προηγμένα κράτη, η πρόληψη και τα προγράμματα ενημέρωσης έχουν τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα, με αποτέλεσμα την προαγωγή της υγείας του γενικού πληθυσμού, αλλά και την αποσυμφόρηση των συστημάτων υγείας, καθώς μειώνεται η νοσηρότητα, συντελώντας στην ανάπτυξη και την ευημερία.
Πηγή : karfitsa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.