Στη «νοικοκυρεμένη» Αθήνα του κ. Καμίνη, τα δημοτικά ιατρεία προφανώς δεν αποτελούν κομμάτι του «νοικοκυριού». Σε πλήρη παρακμή σήμερα, με μόλις τέσσερα να λειτουργούν δύο να παραμένουν κλειστά και η 7η κοινότητα να μη διαθέτει καν! Βέβαια κι αυτά που λειτουργούν εκτός από συνταγογραφήσεις και έκδοση πιστοποιητικών δεν κάνουν και πολλά άλλα πράγματα –φτωχοί συγγενείς μιας ανύπαρκτης πρωτοβάθμιας υγείας με τα λεφτά των δημοτών να πηγαίνουν, μια ακόμα φορά, χαμένα.
Η Ελληνική πολιτεία, με το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ)» (νόμος 4238/2014), φαίνεται ότι δημιουργεί μετά από χρόνια ένα καθολικό, ενιαίο και αποκεντρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλους τους πολίτες. Ως απόρροια και αυτής της μεταρρύθμισης ο Δήμος Αθηναίων καλείται πλέον να αποφασίσει το ρόλο των δημοτικών ιατρείων στη νέα πραγματικότητα.
Ο ρόλος που θα μπορούσαν άριστα να παίξουν τα δημοτικά ιατρεία είναι αυτός της παροχής υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής και προαγωγής της υγείας. Άλλωστε, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας ενός πληθυσμού οφείλεται κυρίως σε μέτρα Προληπτικής Ιατρικής. Ευρύτατα προγράμματα εμβολιασμών για παράδειγμα, έχουν πρακτικά εξαφανίσει αρκετά νοσήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εξίσου σημαντική είναι και η Προαγωγή της Υγείας, δηλαδή, η επιδίωξη συμπεριφορών που προστατεύουν και βελτιώνουν την κατάσταση της υγείας, σε θέματα όπως η αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου (κάπνισμα, διατροφή, φυσική άσκηση, έκθεση σε φυσικοχημικούς παράγοντες), η προστασία της μητέρας και του παιδιού, η τρίτη ηλικία, η πρόληψη εργατικών, τροχαίων και άλλων ατυχημάτων, η ψυχική υγεία κ.α.
Τα δημοτικά ιατρεία μπορούν να μετατραπούν σε κέντρα πρόληψης και αγωγής υγείας συμβάλλοντας στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των Αθηναίων, παρέχοντας υπηρεσίες πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, δημοτικά ιατρεία με τη νέα μορφή θα πρέπει να δημιουργηθούν και στις 7 δημοτικές κοινότητες. Παράλληλα ο δήμος Αθηναίων θα πρέπει να αναπτύξει ευρύτατα προγράμματα συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας, το πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλα πανεπιστήμια, τις ιατρικές και άλλες επιστημονικές εταιρίες καθώς και με συναφείς φορείς.
Η χρηματοδότηση μπορεί να εξασφαλιστεί από εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα, στα πλαίσια των οποίων είναι δυνατό να συμπεριληφθούν και άλλες δομές του δήμου όπως είναι οι λέσχες φιλίας, τα δημοτικά γυμναστήρια και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Όλες αυτές οι συνέργιες θα έχουν ως αποτέλεσμα την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής συμβάλλοντας καθοριστικά στην υγεία των κατοίκων της πόλης.
Προϋπόθεση βέβαια όλων των παραπάνω είναι μια νέα δημοτική αρχή με συνολική αντίληψη, διάθεση για ουσιαστικές τομές και αποφασιστικότητα στη δράση. Μια αρχή δηλαδή εντελώς διαφορετική από αυτή που 3,5 χρόνια τώρα άφησε πρακτικά τους δημότες της χωρίς δημοτικά ιατρεία.
Γρηγόρης Λέων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.