Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Η ουκρανική πρόκληση ...

Θα αποτολμήσω μερικές παρατηρήσεις σε ό,τι αφορά την ουκρανική επικαιρότητα. Ξεκινώ από το άρθρο 1 του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων που ισχύει για τις χώρες του ΟΗΕ, συνεπώς και για την Ελλάδα. Ασκηση αυτού του δικαιώματος υπήρξε η απόφαση της Βουλής της Κριμαίας για την αυτονόμηση και εν συνεχεία την ένταξή της στη Ρωσία.

Υπενθυμίζω ότι αυτό το δικαίωμα επικαλούνταν Ελληνοκύπριοι και Ελλάς όσο η Κύπρος τελούσε υπό βρετανική κατοχή. Οταν επιτέλους ανεξαρτητοποιήθηκε, έστω και με βαριές δουλείες, ήλθε η σειρά των Τουρκοκυπρίων να επικαλούνται το ίδιο δικαίωμα και μερικώς να το έχουν επιβάλει με την επέμβαση των τουρκικών στρατευμάτων, όπως και οι Ρώσοι της Κριμαίας χάρη στην επέμβαση των ρώσων στρατιωτών.

Τώρα που ξεχάσαμε τα περί αυτοδιαθέσεως της Κύπρου, τρέμουμε ευλόγως στη σκέψη ότι θα τη διεκδικήσει μια μέρα η μουσουλμανική (ως τουρκική) μειονότητα της Θράκης, εξ ου και της φερόμεθα άψογα οι μη μουσουλμάνοι. Ποιος ξέρει δε και ποια συμφέροντα θα ευνοούσαν μιαν αυτοδιάθεση των Μακεδόνων της πάλαι ποτέ ευρύτερης Μακεδονίας, αφού προηγείτο εμφύλια σύγκρουση, ώστε να επέμβουν κάποιοι Μεγάλοι για να επαναλάβουν ό,τι και στη Γιουγκοσλαβία.



Γιατί και εκεί προηγήθηκε εθνοτική εξέγερση, με ενθάρρυνση των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το γνωστό αποτέλεσμα στο όνομα της αυτοδιάθεσης των λαών της. Η εύλογη επίκληση από τον Πούτιν του προηγούμενου του Κοσόβου, όπου με πολύ αίμα εξασφαλίστηκε η ανεξαρτητοποίησή του, υπονοεί ότι όπως και εσείς, έτσι κι εγώ συμβάλλω και μάλιστα αναίμακτα στην επιβολή της αυτοδιάθεσης της Κριμαίας.

Η επίκληση αρχών και δικαιωμάτων διεθνούς ισχύος και από τις δύο πλευρές βασίζεται σε ουκ ολίγα ψεύδη και υποκρισία. Αν η Δύση αρνείται τη διά της βίας επιβολή της αυτοδιάθεσης, τότε γιατί αποδέχθηκε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και δεν επέβαλε αντίποινα στην Τουρκία; Κι αν ο Πούτιν πιστεύει στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης τότε γιατί το καταστέλλει με ανηλεή σφαγή των Τσετσένων; Και αν η Δύση θεωρεί περίπου αιτία πολέμου (ψυχρού προς το παρόν) την ειρηνική αυτοδιάθεση του λαού της Κριμαίας γιατί δεν αποδοκιμάζει την επικείμενη διά δημοψηφίσματος αυτοδιάθεση της Σκωτίας; Και γιατί δεν είπε λέξη, όταν διεξήχθη ανάλογο δημοψήφισμα στο Κεμπέκ του Καναδά, που αν επετύγχανε θα διχοτομούσε τη χώρα;

Στην πραγματικότητα συνεχίζεται ειρηνικά ο ψυχρός πόλεμος Ανατολής - Δύσης, υποδαυλιζόμενος από τις φρικτές αναμνήσεις των λαών Πολωνίας και Βαλτικών χωρών από τη σοβιετική κατοχή, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ηγεμονικές βλέψεις των ΗΠΑ (αλλά και του Πούτιν), με την απερίσκεπτη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέρ της αμερικανικής πλευράς και τον φιλορωσικό συναγερμό των εν Ελλάδι και διεθνώς νοσταλγών του υπαρκτού σοσιαλισμού και του ξανθού γένους.

Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου α λα καρτ, όπως πάντα, και άρνησή του, όταν η ιδιοτέλεια το απαιτεί. Και προσοχή για μας: να προτάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και χωρίς να συγκρουσθούμε με καμία από τις δύο πλευρές. Πολύ δύσκολο.
Του (μεγάλου!) Γιάννη Μαρίνου από το Βήμα της 30-03-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.