Αντιμέτωποι με μια νέα εστία ταλαιπωρίας είναι τελευταία πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόκειται για αυτούς που στην περυσινή φορολογική δήλωση δήλωσαν ότι είχαν κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα. Όσοι κλήθηκαν για την προσκόμιση των δικαιολογητικών της φορολογικής δήλωσης θα έπρεπε να συνυποβάλλουν και βεβαιώσεις για μηδενική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Εκεί ξεκινά και η made in Greece ταλαιπωρία τους.
Από φέτος τις σχετικές βεβαιώσεις δεν χορηγεί πλέον η ΔΕΗ. Έτσι οι ιδιοκτήτες που πηγαίνουν σε κάποιο γραφείο της ΔΕΗ για να πάρουν τις σχετικές βεβαιώσεις με βάση τον αριθμό παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος πληροφορούνται ότι τις σχετικές βεβαιώσεις χορηγεί πλέον ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Αναζήτηση λοιπόν ενός περιφερειακού γραφείου του ΔΕΔΔΗΕ και επίσκεψη σε αυτό.
Εκεί οι υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ ζητούν τον αριθμό παροχής και εφόσον εμφανίζεται η κατανάλωση έστω και μερικών κιλοβατόρων αρνούνται να χορηγήσουν την βεβαίωση κατανάλωσης για την εφορία. Επί της ουσίας ερμηνεύουν τη φορολογική νομοθεσία και λένε στους ιδιοκτήτες ότι το ακίνητό τους δεν ήταν κενό και ξενοίκιαστο και ότι θα πρέπει να πάνε στην εφορία να δηλώσουν εισόδημα για αυτό! Να σημειωθεί ότι όταν χορηγούσε τις σχετικές βεβαιώσεις η ΔΕΗ δεν υπήρχε (ορθώς) έλεγχος της κατανάλωσης καθώς αυτό το έκανε η εφορία με βάση τη βεβαίωση κατανάλωσης και τις εξηγήσεις που παρείχε ο φορολογούμενος στην εφορία (και όχι στον ΔΕΔΔΗΕ όπως γίνεται σήμερα).
Τώρα τι δουλειά έχει ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος με την φορολογική ερμηνεία του αν ένα ακίνητο είναι κενό ή όχι αυτό έγκειται στην άκρως αποτελεσματική ελληνική πατέντα της αναζήτησης και εφαρμογής πρακτικών ταλαιπωρίας των πολιτών.
Ας δούμε τώρα και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την άρνηση του ΔΕΔΔΗΕ να χορηγήσει τις βεβαιώσεις όταν υπάρχει έστω και μικρή κατανάλωση:
-πολλοί φορολογούμενοι έχουν κλειστά μη χρησιμοποιούμενα ακίνητα στα οποία εμφανίζονται μικρές καταναλώσεις ρεύματος επειδή για παράδειγμα έχουν αφήσει σε αυτά έναν καταψύκτη ή ένα ψυγείο. Αυτό είναι κλασσική περίπτωση σε ακίνητα που βρίσκονται σε χωριά ή σε διαμερίσματα στην πόλη που είναι ξενοίκιαστα και επί της ουσίας δεν χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους ούτε ενοικιάζονται. Ο ΔΕΔΔΗΕ αρνείται τη χορήγηση της βεβαίωσης και μόνο μετά από διαμαρτυρία του ιδιοκτήτη ότι η κατανάλωση είναι ελάχιστη (π.χ. λιγότερη από 150 κιλοβατόρες ανά 4μηνο) μερικές φορές του δίνεται η βεβαίωση.
-πολλοί φορολογούμενοι έχουν κλειστά διαμερίσματα και επαγγελματικά ακίνητα τα οποία ενώ ηλεκτροδοτούνται είναι κενά. Στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτή η καταμέτρηση λόγω αδυναμίας πρόσβασης των καταμετρητών του ΔΕΔΔΗΕ στους μετρητές χρεώνεται έναντι κατανάλωση ρεύματος μερικών εκατοντάδων κιλοβατόρων. Ενώ λοιπόν υπάρχει συνεχώς η «έναντι» χρέωση για ουσιαστικά κενούς και ξενοίκιαστους χώρους (γι΄ αυτό και δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στο μετρητή) ο ΔΕΔΔΗΕ δεν χορηγεί τη βεβαίωση στον ιδιοκτήτη.
Τι σημαίνει η μη χορήγηση της βεβαίωσης; Ότι ο φορολογούμενος δεν την προσκομίζει στην εφορία για την έκθεση των πραγματικών περιστατικών που αφορούν τη χρήση του ακινήτου του και ντε φάκτο θεωρείται μισθωμένο ή ιδιοχρησιμοποιούμενο. Αυτό σημαίνει πρόσθετος φόρος εισοδήματος ή πρόσθετο τεκμήριο διαβίωσης. Και μάλιστα για εισόδημα που δεν εισπράχθηκε ποτέ και για ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούνται.
Να σημειωθεί ότι με το προηγούμενο καθεστώς όταν η ΔΕΗ χορηγούσε τη βεβαίωση κατανάλωσης ανεξαρτήτως ύψους κατανάλωσης οι ιδιοκτήτες παρείχαν τις εξηγήσεις τους στην εφορία αναφορικά με τους λόγους που υπήρχε μικρή ή μόνο «έναντι» χρέωση σε ακίνητα που είχαν δηλωθεί ως κενά.
Του Σπύρου Δημητρέλη από το Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.