Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Στην ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ Β. Κορέα υπάρχουν Ιδιωτικά ΑΕΙ... Εδώ ;;;

Η κομματική ελίτ σπουδάζει στο πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Β. Κορέας
Είναι το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη Βόρεια Κορέα, μια χώρα που δεν τα πηγαίνει και πολύ καλά με τις ιδιωτικοποιήσεις και την ιδιωτική πρωτοβουλία εν γένει. Το πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας στη πρωτεύουσα Πιόνγκγιανγκ αποτελεί προνόμιο των γόνων μίας ολιγάριθμης κομματικής ελίτ και δεν μοιάζει με κανένα άλλο ΑΕΙ της Βόρειας Κορέας, γεγονός διόλου τυχαίο αν αναλογιστούμε πως χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από δυτικές επιχορηγήσεις.


Ο ιδρυτής και πρόεδρός του, ο αμερικανοκορεάτης δρ. Τζέιμς Τσιν Κιούνγκ-κιμ, προχώρησε στην ίδρυση του το φθινόπωρο του 2010, μετά από καθυστέρηση επτά ετών. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε το εκπαιδευτικό ίδρυμα να ανοίξει τις πύλες του κατά το ακαδημαϊκό έτος 2003-04, αλλά ο Κιμ δεν είχε συγκεντρώσει μέχρι τότε τις απαραίτητες χορηγίες, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό συνέβη τελικά στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, όταν Αμερικανικές και Κορεατικές φιλανθρωπικές οργανώσεις συνέβαλαν για το σκοπό αυτό και τελικά η αποστολή ήρθε εις πέρας με επιτυχία.

«Είμαι ευγνώμων στην κυβέρνηση. Με δέχτηκαν και μου επέτρεψαν να κάνω το ονειρό μου πραγματικότητα. Μου έχουν πλήρη εμπιστοσύνη και μου έχουν παραδώσει εν λευκώ τα ηνία της λειτουργίας και διοίκησης των σχολών», τονίζει ο 78χρονος Κιμ. Φυσικά, οι «παιδικές αρρώστιες» του σταλινικού καθεστώτος του Κιμ Γιόνγκ-ουν είναι κι εδώ πανταχού παρούσες, αφού οι 500 σπουδαστές που φοιτούν στο ίδρυμα επιλέχθηκαν από τις Βορειοκορεατικές Αρχές. Το καθεστώς επέλεξε τα άτομα αυτά, θεωρώντας πως μελλοντικά θα χρησιμεύσουν ως «γέφυρες» επαφής κι επικοινωνίας με την αμερικανική ακαδημαϊκή κοινότητα, σε μια πρωτόγνωρη κίνηση του Κιμ Γιόνγκ Ουν να κάνει ένα «άνοιγμα» απέναντι στη «σατανική» Δύση.

Την αίσθηση του πρωτόγνωρου επιτείνει και το γεγονός πως τα μαθήματα γίνονται εξολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα, ενώ πολλοί καθηγητές προέρχονται από τον ορκισμένο εχθρό της χώρας: είναι Αμερικανοί. «Ασφαλώς και στην αρχή ήμασταν ανήσυχοι, αλλά πλέον δεν πιστεύουμε πως οι Αμερικανοί πολίτες διαφέρουν και τόσο πολύ από εμάς», τονίζει ένας φοιτητής, ανώνυμα, σε ρεπόρτερ του βρετανικού δικτύου BBC, που επισκέφτηκε το πανεπιστήμιο.

«Θέλουμε να αποκτήσουμε σχέσεις με όλες τις άλλες χώρες», επισημαίνει ένας άλλος, επίσης επιθυμώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Είμαι σίγουρος πως, εντέλει, οι ηγέτες της χώρας αυτής καταλαβαίνουν πως είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να συνδεθεί η Βόρεια Κορέα με τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν γίνεται να παραμείνεις μια πάντα ένα κλειστό, απομονωμένο κράτος», καταλήγει ο βρετανός καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων Κόλιν Μακάλοχ, ο οποίος εργάζεται, αμισθί όπως τονίζει, στο πανεπιστήμιο.
Πηγή :Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.