Την πλήρη εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ για τις αλλαγές στην αγορά, πλην λίγων και καλά θεμελιωμένων εξαιρέσεων, ζήτησαν χθες οι επικεφαλής της τρόικας κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή ήγειραν ενστάσεις και για το πακέτο στήριξης της ενεργοβόρας βιομηχανίας.
Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας απέρριψαν τις προτάσεις της κυβέρνησης για το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και την τιμή πώλησης των βιβλίων, με αποτέλεσμα, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις να προκληθεί και η πρώτη εμπλοκή.
Συγκεκριμένα, ως προς το θέμα του γάλακτος, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν δέχτηκαν την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο έθεσε στο τραπέζι την απαλοιφή του όρου φρέσκο και την υιοθέτηση ενός μοντέλου το οποίο θα καθορίζεται με βάση τη μέθοδο παστερίωσης.
Δηλαδή να έχουμε γάλα μιας, δύο, τριών κ.ο.κ. ημερών. Οι δανειστές μας ζήτησαν να μην ισχύσει ένα τέτοιο σύστημα, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να λειτουργήσει κατά του ελεύθερου ανταγωνισμού. Την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ζήτησαν και για τα βιβλία, εκφράζοντας αμφιβολίες για το πόσο μπορεί να λειτουργήσει η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, που προβλέπει την απελευθέρωση των τιμών στα ξενόγλωσσα βιβλία, καθώς και στα σχολικά βοηθήματα.
Σε ό,τι αφορά την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οι δανειστές ζήτησαν την πλήρη απελευθέρωση, απορρίπτοντας και σ’ αυτή την περίπτωση την κυβερνητική πρόταση που ορίζει την απελευθέρωση των τιμών, αλλά τη διατήρηση του δικαιώματος πώλησης από τα φαρμακεία.
Πέραν όμως της διαμόρφωσης των τιμών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, οι επικεφαλής της τρόικας άνοιξαν δεύτερο θέμα με τα φαρμακεία, ζητώντας την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, ώστε να είναι εφικτό και δημιουργηθούν και αλυσίδες φαρμακείων. Ωστόσο, τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν διεξοδικά κατά τη συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη την ερχόμενη Τρίτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση παρέστη για ένα χρονικό διάστημα και ο υπουργός Υγείας, όπου εξέθεσε τις απόψεις της κυβέρνησης για τα φάρμακα.
Τη διαφωνία τους, όπως προαναφέρθηκε, διατύπωσαν οι δανειστές και για το πακέτο στήριξης της ενεργοβόρας βιομηχανίας, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφευχθεί η οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να θεωρηθεί ως κρατική ενίσχυση, αντιτείνοντας ότι η λύση είναι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, στην οποία θα παραβρεθεί και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
H άρση της διατίμησης των ΜΗΣΥΦΑ και η απελευθέρωση της τιμής είναι ένα πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας, το οποίο αν ικανοποιηθεί, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, θα είναι προς όφελος τόσο του ασθενή όσο και της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι του κλάδου των φαρμακοποιών αναφέρουν ότι η απελευθέρωση θα φέρει άνοδο των τιμών, καθώς ήδη στην Ελλάδα τα ΜΗΣΥΦΑ έχουν από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης, προτείνεται να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος (2013-2014) συγκράτησης τιμών με μονοψήφιες αυξήσεις, καθώς και η άμεση υπαγωγή της τιμολογιακής πολιτικής των νεοεισαγόμενων ΜΗΣΥΦΑ στο ελεύθερο καθεστώς τιμών. Η εισαγωγή νέων ΜΗΣΥΦΑ μπορεί να γίνει και με διεύρυνση της λίστας τους, με τη μεταφορά προϊόντων από την αρνητική λίστα - δηλαδή τη λίστα που περιέχει τα μη αποζημιούμενα φάρμακα από τα ταμεία.
Η απελευθέρωση θα έχει οφέλη προωθώντας τη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, τη μείωση ελλείψεων στην ελληνική αγορά και την ενθάρρυνση της καινοτομίας. Παράλληλα θα ευνοήσει την ανάπτυξη με την αύξηση παραγωγής στην Ελλάδα της αγοράς ΜΗΣΥΦΑ στα 620 εκατ. ευρώ, το διπλασιασμό της διαφημιστικής δαπάνης και τη δημιουργία 1.000-1.500 θέσεων εργασίας.
Παράλληλα θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα των φαρμακείων και την ανταγωνιστικότητα και θα προκαλέσει την αύξηση των εσόδων του κράτους από φόρους, ΦΠΑ και εισφορές. Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί σημειώνουν ότι βάσει στοιχείων, η μέση τιμή των ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα είναι σχεδόν 50% φθηνότερη από αυτή στην Ιταλία αλλά και άλλες χώρες.
Σε αυτό διαφωνούν οι εταιρείες φαρμάκων που σημειώνουν πως λίγα σκευάσματα πωλούνται χαμηλότερα και πως τα περισσότερα είναι κοντά στο μέσο όρο και αναμένουν να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός που θα πιέσει λογικά τις τιμές.
240 από τις 330 προτάσεις
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, τονίστηκε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η υιοθέτηση όσο το δυνατόν περισσότερων προτάσεων του ΟΟΣΑ.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι από τις 330 προτάσεις, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υιοθετήσει τις 240, απορρίπτει τις 50, ενώ υπάρχουν 30 προτάσεις στις οποίες υπάρχει διάσταση απόψεων. Για τη γεφύρωση των αντιθέσεων αυτών, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων.
Τέλος, τη διαφωνία τους, όπως άλλωστε αναμενόταν εξέφρασαν οι δανειστές και για το θέμα των εμπορικών μισθώσεων, ζητώντας να μην υπάρξει τριετές καθεστώς προστασίας.
Πηγή Ν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.