Ως «οκνηρή» χαρακτηρίζεται για το 2013 η Ελλάδα στην έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) για τις επιδόσεις των χωρών της Ε.Ε. στην εξωτερική πολιτική.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει κυρίως λόγω της περικοπής των κονδυλίων που διέθεσε για αναπτυξιακή βοήθεια στο εξωτερικό, αλλά και λόγω της κριτικής που δέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ρωσία στον τομέα της ενέργειας.
Αντίθετα στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται η Γαλλία και η Βρετανία, εκτοπίζοντας από την πρώτη στην τρίτη θέση την Γερμανία, η οποία όμως, μαζί με την Ελλάδα, αποτυγχάνει σε τέσσερις από τις παραμέτρους που εξετάζει η έρευνα.
Τις χειρότερες επιδόσεις σημειώνει η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας σε σχέση με την Ρωσία, στην αύξηση της αναπτυξιακής και της ανθρωπιστικής βοήθειας και στα «βήματα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες από την Συρία». Ταυτόχρονα, η Ελλάδα δεν θεωρείται «ηγέτης» σε καμία κατηγορία. Το 2012 πάντως η Ελλάδα είχε «αποτύχει» σε πέντε κατηγορίες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά φαίνεται ότι τα πήγε καλά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ στα θέματα του Ιράν και του εμπορίου, στην διαχείριση του προβλήματος με το Ιράν, στην διεύρυνσή της προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και στα θέματα αφοπλισμού και εμπορίου όπλων.
Αντιθέτως, τις χειρότερες επιδόσεις καταγράφει στο θέμα της Συρίας, στο θέμα των σχέσεων με τις ΗΠΑ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, στο θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Τουρκία και στις σχέσεις με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.
Η Κύπρος πάντως, αν και θεωρείται «οκνηρή» στις σχέσεις της με την Τουρκία και στα θέματα αναπτυξιακής βοήθειας, χαρακτηρίζεται «ηγέτης» για τη «δυσανάλογη προς το μικρό της μέγεθος» στήριξη των προσφύγων από την Συρία.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.