Η απάντηση του υπουργείου των Οικονομικών σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» (που στηρίχθηκε σε έγγραφο του ΣΔΟΕ και σχετική ανακοίνωση συνδικαλιστικής παράταξης εφοριακών που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ), αποτελεί προσωρινή λήξη συναγερμού.
Διότι ο συναγερμός όσον αφορά στην περίφημη Λίστα Λαγκάρντ και τις άλλες λίστες, θα λήξει οριστικά μόνο όταν αυτές εκκαθαριστούν πλήρως και μάθουμε την πλήρη αλήθεια για τους «πρωταγωνιστές» τους.
Βέβαια, η εφημερίδα βάσισε την καταγγελία της σε ανακοίνωση που της διαβίβασε η συνδικαλιστική παράταξη ΑΣΚΙ εφοριακών και η οποία (ανακοίνωση) βασιζόταν σε έγγραφο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ, το οποίο είναι προφανές ότι σκόπιμα παρερμηνεύθηκε – καθώς οι εφοριακοί οφείλουν να γνωρίζουν πως έλεγχοι που διατάσσονται από τις εισαγγελικές αρχές ενεργούνται αποκλειστικά από την υπηρεσία που έχει λάβει την εισαγγελική παραγγελία.
Και βέβαια, η εφημερίδα κατήγγειλε ότι «θάβονται» οι λίστες χωρίς να φροντίσει να διασταυρώσει τα καταγγελλόμενα από την ΑΣΚΙ.
Πολύ περισσότερο που, όπως προκύπτει, οι ανέλεγκτες υποθέσεις μεταφέρονται στις εφορίες, προκειμένου να δοθούν εντολές διενέργειας οριστικών ελέγχων, ώστε ακριβώς να ενταχθούν στην επερχόμενη διάταξη περί διετούς παράτασης της παραγραφής.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε επίσημα ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για διετή παράταση του χρόνου παραγραφής φορολογικών υποθέσεων που ερευνώνται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με βάση στοιχεία που έχουν δοθεί στη χώρα μας από το εξωτερικό.
Επομένως, το έγγραφο δεν αφορούσε υποθέσεις που ερευνώνται με εισαγγελική παραγγελία (όπως είναι οι περίφημες λίστες) και επιπλέον, σκοπός του ήταν να μην παραγραφούν και οι άλλες υποθέσεις, ενώ υπάρχει και η πολιτική βούληση για παράταση του χρόνου παραγραφής ως προς τις υποθέσεις που ελέγχονται.
Ως εδώ καλά. Αλλά αυτή η εκκρεμότητα, που πλέον χρονίζει στην κυριολεξία, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους συνωμοσιολογία εκ μέρους αυτών που αρέσκονται στις θεωρίες συνωμοσίας, καθώς και το δικαιολογημένο ενδιαφέρον όλων των υπολοίπων.
Η τελευταία σχετική με τη λίστα Λαγκάρντ πληροφορία, ανάγεται στον Φεβρουάριο του 2013, όταν μάθαμε πως η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ απέστειλε προσκλήσεις σε 49 «μεγάλους καταθέτες» των οποίων τα ονόματα περιλαμβάνονται στη Λίστα και οι οποίοι καλούνταν να φέρουν τα αναγκαία έγγραφα που δικαιολογούσαν τις καταθέσεις τους, ώστε να ελεγχθεί αν είχαν πληρώσει τους φόρους τους.
Έκτοτε, ούτε φωνή ούτε ακρόαση…
Τι έγινε; Έφεραν τα στοιχεία; Είναι εντάξει ή θα υπάρξουν κυρώσεις;
Αν δεν επιταχυνθεί η διαδικασία, τότε ο καθένας θα αξιοποιεί ένα έγγραφο για να κάνει αντιπολίτευση – και όταν θα διαψεύδεται θα λέει (όπως είπε με δεύτερη ανακοίνωσή της η ΑΣΚΙ εφοριακών) πως κάτι πήγε να γίνει υπογείως και μόλις αποκαλύφθηκε το υπουργείο των Οικονομικών έκανε πίσω.
Διότι, μπορεί από το έγγραφο να προκύπτει σαφώς ο σκοπός (δηλαδή η μη παραγραφή), αλλά πλέον το πρόβλημα δεν είναι αυτό.
Το πρόβλημα είναι πως πρέπει επιτέλους να πληροφορηθούμε πόσος χρόνος χρειάζεται για να φέρουν στοιχεία 49 πρόσωπα – αν και κατά τη γνώμη πολλών, δεν είναι μόνο αυτά τα «ύποπτα».
Ο χρόνος για το ΣΔΟΕ έχει τελειώσει.
Περιμένουμε να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ελέγχων του.
Και επαναλαμβάνω: Όχι γι’ αυτούς που επιμένουν να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν την Χρυσή Αυγή.
Αλλά για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, που παρά τα δεινά τους και παρά τις λίστες των ληστών, έμειναν πιστοί στη Δημοκρατία.
Η καθυστέρηση θα προκαλεί πάντα κραυγές και ψιθύρους, παραπέμποντας στη γνωστή ρήση «το καρφί βγήκε, η τρύπα έμεινε»…
Και επιτέλους, αν οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν, ας δημιουργηθεί μια διακομματική επιτροπή της Βουλής που θα παρακολουθεί την ομάδα των εφοριακών που ασχολούνται με τις περίφημες λίστες.
Σημειώστε πως ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών της Κύπρου, ανακοίνωσε πως μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουν ελεγχθεί από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων 6.000 συναλλαγές φυσικών και νομικών προσώπων, που απέσυραν τις καταθέσεις τους πριν και μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική Επιτροπή θα έχει κομβικό ρόλο, αφού θα αναλάβει να διευκολύνει το έργο του ΤΕΠ, ζητώντας από την Κεντρική Τράπεζα τα στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή.
Κι’ αυτό, διότι το ΤΕΠ δεν κατάφερε να παραλάβει τα στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα λόγω προσωπικών δεδομένων.
Με λίγα λόγια, στην Κύπρο είδαν και αποείδαν και αποφάσισαν να παρέμβουν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
www.elzoni.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.