Δυστυχώς, ΔΕΝ είναι αυτό το βασικό ερώτημα:
Ποιος θα καρφώσει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα; Γιατί η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη, αναμένουμε μόνον να μας ενημερώσουν πού θα γίνουν τα «σαράντα».
Το βασικό ερώτημα είναι πώς φτάσαμε ως εδώ. Ας μου επιτραπεί να ψηλαφίσω την απάντηση μέσα από 3 απλές ερωτήσεις, με αυτονόητες απαντήσεις:
Α. Ποιος είναι «μέτοχος» των ΑΕΙ; Δηλαδή, όπως σε μία εταιρία κάποιοι άνθρωποι συνεισφέρουν κεφάλαιο και αναμένουν μέρισμα, κατ’ αναλογίαν για τη λειτουργία των ΑΕΙ (και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης), κάποιοι (οι Έλληνες φορολογούμενοι) πληρώνουν ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ κεφάλαιο μέσω των φόρων τους και αναμένουν-ευλόγως-ως κοινωνικό μέρισμα, την εκπαίδευση των παιδιών τους. Σωστά;
Β. Απέναντι σε ποιον είναι υπόλογη η διοίκηση των ΑΕΙ για την ορθή λειτουργία τους; Απέναντι στους Έλληνες πολίτες ως σύνολο (στους «μετόχους», δηλαδή), απέναντι στον εκάστοτε Υπουργό ή απέναντι στις συνδικαλιστικές ηγεσίες; Σαφώς απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι τυγχάνουν και «πελάτες» των Υπηρεσιών των ΑΕΙ, εκτός από μέτοχοι.
Γ. Τι επιθυμούν, άραγε, σε ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειοψηφία οι πολίτες-μέτοχοι-πελάτες; Να παραμένουν κλειστά τα Πανεπιστήμια για 2 μήνες, ή μήπως να διαλυθούν φέτος; Σαφέστατα ΟΧΙ.
Αντί για την αυτονόητη πορεία των πραγμάτων τι βλέπουμε; Τα περισσότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ λειτουργούν από μετρίως έως ικανοποιητικά, πλην των πρώτων τη τάξει ΑΕΙ της χώρας, δηλαδή του ΕΚΠΑ (Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) και του ΕΜΠ, τα οποία παραμένουν ερμητικά κλειστά λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. Συγχωρήστε με, αλλά επειδή εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα, η αντιστοιχία είναι να κλείνουν δύο τεράστια εργοστάσια επειδή απεργούν οι δακτυλογράφοι, οι εργαζόμενοι του λογιστηρίου, του γραφείου προσωπικού και οι θυρωροί. Α, και η διοίκηση που έχουν τοποθετήσει οι μέτοχοι, να παίρνει το μέρος των δακτυλογράφων λέγοντας ανερυθρίαστα ότι αν απολυθεί έστω και μία γραμματεύς (ή ένας θυρωρός), κανένα εργοστάσιο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Σε μία λογική χώρα, σε ένα ΜΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ μοντέλο, πόσα δευτερόλεπτα θα είχε μείνει στη θέση της αυτή η διοίκηση;
Φεύγουμε λίγο από τη μεγάλη εικόνα και πάμε να δούμε τις λεπτομέρειες:
1. Πόσοι υπάλληλοι χρειάζονται για την εγγραφή των πρωτοετών; Το αναφέρω, διότι εκεί ακριβώς κολλήσαμε στην αρχή του εκπαιδευτικού έτους. Απάντηση: Κανείς. Όπως το Υπουργείο δημιούργησε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στις Πανελλήνιες, έτσι θα μπορούσε (αλλά σκόπιμα δεν το έκανε) να ετοιμάσει μία αντίστοιχη για την εγγραφή σε κάθε ΑΕΙ. Μπαίνει λοιπόν κάθε πρωτοετής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της σχολής, καταχωρεί το ονοματεπώνυμό του, τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ κωδικό που είχε στις εξετάσεις του Μάιου 2013 και ΤΕΛΟΣ! Τι δεν καταλαβαίνεις; (που λέει και η γνωστή διαφήμιση). Δεν τα έκανα εγώ έτσι, αλλά η ζωή. Όταν κάνουμε τις τραπεζικές μας συναλλαγές με e-banking, γιατί ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ καρεκλοκένταυροι για τις εγγραφές; Μη σχολιάσω τώρα τις επιδόσεις των διοικητικών στα ληξιαρχεία, που είναι και στην επικαιρότητα…
2. Πόσες γραμματείς έχει κάθε σχολείο στη χώρα μας; Από καμία ως μία. Εκεί πώς προλαβαίνουν, ενώ για μία ΜΙΚΡΗ σχολή του ΕΚΠΑ χρειάζονται 5 γραμματείς και πάλι δεν προκάνουν;
3. Τι ακριβώς προσφέρουν οι φύλακες στα ΑΕΙ; Πότε τα έχουν προστατεύσει και από ποιες καταστροφές; Όσοι στην Αθήνα ζούμε και βλέπουμε ότι οι οποιαδήποτε χουλιγκάνοι καταστρέφουν όποτε θέλουν χωρίς κανένα εμπόδιο την περιουσία του ελληνικού λαού.
4. Και η ερώτηση παγίδα προς τις διοικήσεις ΕΜΠ και ΕΚΠΑ: Πώς ακριβώς λειτουργούν ΣΗΜΕΡΑ τα άλλα ΑΕΙ-ΤΕΙ; Εκεί οι καθηγητές ξεκλειδώνουν μόνοι τους τα αμφιθέατρα χωρίς να το θεωρούν μειωτικό. Ο κ. Πελεγρίνης βέβαια δήλωσε στο ραδιόφωνο ότι χρειάζεται ανθρώπους για να ανάβουν τα φώτα στο ΕΚΠΑ (το είπε ο αθεόφοβος!)
5. Γιατί συνεχίζεται η καταβολή της μισθοδοσίας ΟΛΩΝ στο ΕΚΠΑ και ΕΜΠ επί 6 εβδομάδες με την αστεία δικαιολογία ότι θα πρέπει να καταβληθεί η εργοδοτική εισφορά των ΑΕΙ στο ΙΚΑ; Μπορεί να καταβληθεί η εισφορά στο ΙΚΑ, ενώ οι μισθοί όσων ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ διαφωνούν με την απεργία να κατευθυνθούν σε ένα καταπίστευμα ως υποτροφία για τους αρίστους φοιτητές. Τι δεν καταλαβαίνεις; Σημαντικότατη σημείωση: Οι περισσότεροι καθηγητές είναι εναντίον των κλειστών σχολών.
6. Με ποια λογική, η μεν εξάρτηση από τις κομματικές αγέλες δεν θίγει την «ανεξαρτησία» των ΑΕΙ, ενώ η υλοποίηση ουσιαστικής έρευνας (που τους τελευταίους 2 μήνες απαγορεύεται από την περιφρούρηση των τραμπούκων) τη θίγει, επειδή οδηγεί σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα; Αν το προηγούμενο ισχύει, τότε οι απόφοιτοι AEI που θα εργαστούν, σε ιδανική μορφή κομμούνας, στο φεγγάρι ή τελικά στον ιδιωτικό τομέα;
Ξεκαθαρίζω, ότι ίσο μερίδιο ευθύνης φέρει ο σημερινός υπουργός Παιδείας. Μέρος του συστήματος είναι, άρα ΟΦΕΙΛΕΙ να ξέρει ποιες λύσεις είναι αποτελεσματικές και ποιες όχι. Ξέρει ποιοι διοικητικοί (με ονόματα και διευθύνσεις) προσελήφθησαν χαριστικά τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι έγινε απογραφή ΟΛΩΝ των Δημοσίων υπαλλήλων προ διετίας. Ο Υπουργός ΟΦΕΙΛΕΙ να κάνει τους αναγκαίους συμβιβασμούς και να δώσει λύση. Δεν είναι δυνατόν να κατεβαίνει σε μία τακτική σύγκρουση, να τη μετατρέπει σε μάχη ζωής και θανάτου και να μην έχει «Σχέδιο Β».
Συμπολίτες, το χειρότερο είναι ότι συνηθίσαμε τα κλειστά ΑΕΙ και δεν το συζητάμε καν. Με συγχωρείτε που το επαναφέρω στην επικαιρότητα.
Υ.Γ.1: Όχι, δεν είναι κατανοητή η απεργία των διοικητικών, ακόμα και αν κάποιοι χάσουν τη δουλειά τους. Όταν «έβρεχε» διορισμούς με βύσμα στα ΑΕΙ, σήκωσαν κάποιοι διοικητικοί το ανάστημά τους να πουν «ως εδώ, δεν χρειαζόμαστε άλλους να κάθονται»;
Υ.Γ.2: Καθηγητές και ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ διοικητικοί του ΕΚΠΑ ομολογούν σε κατ΄ ίδίαν συζητήσεις τους ότι υπάρχουν 200 (ολογράφως διακόσιοι) διοικητικοί που δεν πατάνε στην εργασία τους. Το αναφέρει και ο κ. Λακασάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 22-10-13. Γιατί δεν ξεκινάμε από αυτούς;
Υ.Γ.3: Το εξάμηνο χάθηκε προκαλώντας σημαντικές συνέπειες σε όλους τους φοιτητές, ολέθριες όμως στους τελειόφοιτους. Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους
Υ.Γ.4: Το DEREE παρέτεινε την περίοδο εγγραφών για πρωτοετείς. Ακόμη συζητάμε αν την τελευταία πρόκα στο φέρετρο των δημόσιων ΑΕΙ την έριξε το υπουργείο, οι πρυτάνεις, ή οι συνδικαλιστές…
από το Protagon.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.