Ημέρα ψυχρολουσίας η χθεσινή για την Ελλάδα, την ώρα που στην Κύπρο το φυσικό αέριο που έφθανε στην επιφάνεια δημιουργούσε προϋποθέσεις ελπίδας.
Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σκιαγράφησαν ένα ακόμη δυσκολότερο μέλλον για την περίπτωση που η χώρα μας δεν θα μπορέσει να βγει εγκαίρως στις αγορές.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν θα δεχθεί να υποστεί ζημιές στα ελληνικά ομόλογα τα οποία διακρατεί, προκειμένου να παράσχει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.
«Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε νομισματική χρηματοδότηση», δήλωσε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου.
Όταν ρωτήθηκε ευθέως αν η ΕΚΤ θα συμμετείχε σε μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Ντράγκι απάντησε «όχι», προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνοδεύεται από νέους όρους.
Ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν την επόμενη χρονιά για μια πιθανή παράταση του τρέχοντος προγράμματος της Ελλάδας.
Επίσης θα συζητήσουν τις προοπτικές της χώρας να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές.
Παρόλα αυτά υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε επιπλέον βοήθεια «θα απαιτεί επιπλέον όρους».
Από την πλευρά του, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια μετά το 2014, εξέφρασε από τις Βρυξέλες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι οι χώρες της ευρωζώνης είναι έτοιμες να συνδράμουν περαιτέρω την Ελλάδα, εάν χρειαστεί, προσθέτοντας ότι θεωρεί ρεαλιστική την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μετά το τέλος του 2014 δεν θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές και θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική στήριξη.
«Δεν θα πρέπει να αναμένουμε ότι μετά το 2014 τα προβλήματα της Ελλάδας θα έχουν επιλυθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ωστόσο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να εκτιμήσει το ύψος της βοήθειας που θα χρειαστεί η Ελλάδα μετά το 2014 και τους όρους που θα τη συνοδεύουν, λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους προβλέψεις.
Εξάλλου, αναφερόμενος στα σενάρια περί περαιτέρω απομείωσης του ελληνικού χρέους, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε τη δήλωση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012, σύμφωνα με την οποία οι χώρες της ευρωζώνης δεσμεύονται να στηρίξουν περαιτέρω την Ελλάδα (πχ μέσω των διαρθρωτικών Ταμείων) υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στο ακέραιο και ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «τα κερδοσκοπικά σενάρια σε αυτήν τη συγκυρία κάθε άλλο παρά βοηθούν».
Εξάλλου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι τον περασμένο Ιούλιο η τρόικα έκρινε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή τροχιά, η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται και η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη στις αρχές του 2014. Σημείωσε, επίσης, ότι η τρόικα αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πλευρά για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας θα πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου και θα εκτιμά τις ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του σημερινού προγράμματος, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι θα γίνει λεπτομερής αξιολόγηση τον Οκτώβριο, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Ανέφερε επίσης ότι η αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα γίνει το αργότερο τον Απρίλιο.
Τέλος, σχολιάζοντας τις προσπάθειες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις δυσκολίες που συναντά η προώθησή τους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Ο Γ. Στουρνάρας
«Είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για νέο πρόγραμμα βοήθειας της χώρας», απάντησε από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κληθείς να σχολιάσει την δήλωση Ντάισελμπλουμ
«Έχουμε ακόμα ένα χρόνο μπροστά μας. Τον Ιούλιο του 2014, θα τεθεί το ζήτημα», είπε ο κ. Στουρνάρας.
Σε σχόλιο ότι είναι μια απαισιόδοξη πρόβλεψη, πάντως, γιατί εμείς μιλάμε για έξοδο στις αγορές την άνοιξη του 2014, ο κ. Στουρνάρας απάντησε:
«Θα το δούμε. Είπαμε ότι θα γίνει ή το ένα ή το άλλο. Έχουμε ακόμα ένα χρόνο γερό. Είναι αρκετός χρόνος».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Για «αφωνία» κατηγόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, με αφορμή νέες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισλμπλουμ για νέο μνημόνιο για τη χώρα.
Η κυβέρνηση άφωνη, χωρίς να εγκαταλείπει τη στρατηγική της υποταγής έναντι των δανειστών, παρακολουθεί τις εξελίξεις, προσπαθώντας να πείσει, με τη βοήθεια πάντα της δημιουργικής λογιστικής, για την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος, που δεν φαίνεται, όμως, να περιορίζει τις απατήσεις των δανειστών για νέα μέτρα, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κατηγορεί, επίσης, την κυβέρνηση ότι δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση για να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο, συνεχίζοντας την πολιτική της κοινωνικής ισοπέδωσης και της οικονομικής χρεοκοπίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει τη θέση του ότι είναι η ώρα της άμεσης ακύρωσης του μνημονίου και της πραγματικής επαναδιαπραγμάτευσης τους χρέους, στην κατεύθυνση της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του και της αποπληρωμής του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης. Ασφαλώς μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί να την υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση της συμφοράς, για αυτό απαιτείται η δημοκρατική ανατροπή της, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Άξελ Βέμπερ
«Η αρχή της αλληλεγγύης προτιμήθηκε έναντι της ιδίας ευθύνης στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΔΣ της ελβετικής τράπεζας UBS και πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Άξελ Βέμπερ, οποίος προειδοποίησε ότι η σημερινή πολιτική δεν οδηγεί σε σταθεροποίηση και τάχθηκε κατά του ενδεχομένου ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Η ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης δεν μπορεί να συνίσταται στη διαρκή στήριξη των χωρών, επισήμανε ο κ. Βέμπερ, μιλώντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt» στο περιθώριο της ετήσιας «Ημερίδας των Τραπεζών» που διοργάνωσε χθες και σήμερα η εφημερίδα στη Φρανκφούρτη.
«Βλέπω τεράστιες προκλήσεις στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Σε αυτές τις χώρες δεν προχωρήσαμε όσο είχαμε φανταστεί τον Μάιο του 2010, με τις πρώτες παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» δήλωσε ο Γερμανός τραπεζίτης και χαρακτήρισε τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης «καταδυόμενες» αγορές, αλλά διευκρίνισε ότι «η επανεθνικοποίηση θα ήταν το λάθος δίδαγμα από την κρίση της Ευρωζώνης».
Ο κ. Βέμπερ, ο οποίος παραιτήθηκε το 2011 από την θέση του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ επειδή διαφωνούσε με την πολιτική της ΕΚΤ, ανέφερε ακόμη ότι το ευρώ ήταν απαραίτητο προκειμένου η Ευρωζώνη να παραμείνει ανταγωνιστική και πρόσθεσε ότι για να σταθεροποιηθεί το νόμισμα είναι απαραίτητη η καθοδήγηση και η υπευθυνότητα της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Αναφερόμενος στη συζήτηση περί ενός δεύτερου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι η αναδιάρθρωση θα κλόνιζε μόνιμα την εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών και θα ανέκοπτε τη χώρα για πολλά χρόνια από τις αγορές κεφαλαίων.
Οι προβλέψεις της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε χθες στην δημοσιότητα βελτιωμένες προβλέψεις για την οικονομική προοπτική στην ευρωζώνη φέτος, αλλά χειρότερη πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας της το 2014.
Οι ειδικοί της ΕΚΤ προβλέπουν συρρίκνωση του ακαθάριστου προϊόντος της ευρωζώνης, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι προηγουμένως για το 2013 (-0,4%, από -0,6% τον Ιούνιο), ενώ παράλληλα υποβάθμισαν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη το 2014 στην ευρωζώνη στο 1%, (από 0,0% ως 2,2% που προέβλεπαν τον Ιούνιο).
Ακόμη, σε μια ανακοίνωση της τράπεζας που δόθηκε στην δημοσιότητα λίγη ώρα αφού το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,5%, αναφέρεται ότι η πρόβλεψη των ειδικών του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης για τον πληθωρισμό είναι πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα είναι 1,5% φέτος και θα μειωθεί το 2014 στο 1,3%, δηλαδή σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο του καθορισμένου στόχου του 2%.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι πριν από λίγο, επισήμανε ότι η ηγεσία της παρακολουθεί στενά τις χρηματαγορές, οι οποίες εκτίμησε πως προέβαιναν αναίτια στην υπόθεση πως τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα ανέβουν.
«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις συνέπειες τις οποίες μπορεί να έχουν οι εξελίξεις (στις χρηματαγορές) στη νομισματική πολιτική», ανέφερε.
Ακόμα, ο Ντράγκι είπε στην τακτική του μηνιαία συνέντευξη Τύπου ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή για να εξακριβώσει τις επιπτώσεις τους στην οικονομική προοπτική και τον πληθωρισμό.
Πρόσθεσε ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι όσον αφορά την πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, «σοκ στις τιμές των βασικών αγαθών».
Ο Ντράγκι επαναβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει χαλαρή για «μια παρατεταμένη χρονική περίοδο», προσθέτοντας ότι το ίδιο θα συνεχίσει να ισχύει «για όσο χρειαστεί».
Οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν αύξηση μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερό το βασικό παρεμβατικό επιτόκιό της.
Πηγή; www.elzoni.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.