Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Το αδιέξοδο της Κύπρου ...

Οι περισσότερες (σχεδόν όλες δηλαδή) οι ξένες καταθέσεις στην Κύπρο είναι σε ρωσικές και αγγλικές τράπεζες που έχουν υποκαταστήματα στην Κύπρο και όχι σε ελληνικές τράπεζες.

Με λίγα λόγια, οι καταθέσεις αυτές είναι σε τράπεζες που δεν έχουν πρόβλημα διότι δεν είχαν εκτεθεί στην ελληνική οικονομία και σε ελληνικά ομόλογα όπως οι τράπεζες της Κύπρου.

Ως εκ τούτου, θα ήταν πολύ δύσκολο, ή σχεδόν αδύνατον να γίνει ένα αναγκαστικό bail in για τους καταθέτες σε αυτές τις τράπεζες. Διότι πέραν του ότι οι τράπεζες αυτές δεν έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα, είναι και νομικά αδύνατον να το κάνεις.


Σημειώστε ότι το bail in καθεαυτού μπορεί να γίνει χωρίς κανένα νομικό πρόβλημα. Αυτό όμως που δεν μπορείς να κάνεις είναι να κάνεις bail in τους καταθέτες μιας άλλη τράπεζας (που δεν έχει πρόβλημα) για να καλύψεις ζημιές μιας άλλης.

Παρόλο που θεωρώ το bail in (την αναγκαστική μετατροπή των καταθέσεων σε κοινές μετοχές) ως την λύση για το πρόβλημα της Κύπρου, ακόμα και για μένα αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή (και είναι και νομική κόκκινη γραμμή για την Ευρώπη από ό,τι έχω καταλάβει).

Άρα αγαπητέ αναγνώστη και φίλε αναγνώστη στο μεγάλο νησί της Κύπρου, δυστυχώς η Κύπρος έχει μπλέξει και μάλιστα άσχημα.

Ποσό άνω των 15 δισ. ευρώ (τεράστιο ακόμα και για τα ελληνικά δεδομένα) απαιτείται για να μπορεί να γίνει το τραπεζικό σύστημα του νησιού βιώσιμο. Και δυστυχώς από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, το 100% αυτού του ποσού θα το φορτωθεί στην πλάτη ο μέσος Κύπριος φορολογούμενος.

Ακόμα όμως και να φορτωθεί η Κύπρος αυτό το χρέος, προκειμένου να τακτοποιηθεί το ζήτημα, το πρόβλημα είναι ότι θα καταστεί μη βιώσιμη η ίδια η οικονομία του νησιού, διότι ένα χρέος 150% του ΑΕΠ νομίζω ότι όλοι πλέον συμφωνούμε ότι δεν είναι βιώσιμο.

Κύκλοι της Ευρώπης όμως δεν αποκλείουν το κούρεμα καταθέσεων σε κάποιο ποσοστό άνω των 100.000 στις προβληματικές τράπεζες για να μειωθεί το συνολικό κόστος διάσωσης.

Με την ανεργία του νησιού στο 22% και με τις καταθέσεις να αιμορραγούν τις περασμένες εβδομάδες, το πρόβλημα της Κύπρου θα πρέπει να λυθεί άμεσα και με τρόπο που να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Δυστυχώς όμως, αν αναλογιστούμε την καθυστέρηση με την οποία έχουν γίνει τα πράγματα στην Ελλάδα και το γεγονός ότι ακόμα μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ελλάδα, δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος όσον αφορά την ταχύτητα επίλυσης του προβλήματος της Κύπρου.


Του Γιώργου Καισάριου από το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.