Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Άλλη προσέγγιση στο Φορολογικό ...


Το πολυθρύλητο φορολογικό νομοσχέδιο, στη διαχείριση του οποίου κινδυνεύει να συντριβεί η επιβεβλημένη αλλαγή με ριζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η θεμελίωση στέρεων βάσεων για την εκ νέου πορεία ανάπτυξης, θα πρέπει, όπως τονίζαμε την περασμένη Κυριακή, να είναι απλό και δίκαιο

Αυτή η διπλή προϋπόθεση φαίνεται να αγνοείται από τους μέχρι τώρα κοπιάζοντες σχεδιαστές του. Εν πρώτοις αγνοείται η ανάγκη να είναι απλό, χωρίς περίτεχνες και πολυποίκιλες περιπτώσεις κατά τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης και χωρίς να καθίσταται δυσεφάρμοστο και βασανιστικό για τους φορολογούμενους με τη γραφειοκρατική περιπλοκότητα που επικρατεί σήμερα. Δυστυχώς από τα όσα έχουν δημοσιευθεί η απλότητα θυσιάζεται στη διάσωση της μέχρι σήμερα ισχύουσας χαώδους και πολυερμηνευόμενης νομοθεσίας. Τείνει να διατηρηθεί η πεπατημένη του διαβόητου Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων και των ισχυουσών γραφειοκρατικών διαδικασιών πάνω στις οποίες βασίστηκε η ανάγκη πολυάριθμων εφοριακών και ελεγκτών (άρα η ευκαιρία για διορισμούς ημετέρων), αλλά και, το κυριότερο, η άνθηση της διαφθοράς. Απειράριθμα είναι τα φορολογικά εγκλήματα  και κυρίως η διαβόητη φοροδιαφυγή, τα κατορθώματα της οποίας καθημερινά κατακλύζουν τις εφημερίδες. Αλλά όταν  δίνεται η δυνατότητα π.χ. στον έφορο να αποφασίζει εκείνος και σχεδόν ανεξέλεγκτα σε τι ύψος θα φορολογηθείς, η διολίσθηση στη δωροληψία και στον εκβιασμό γίνεται καθημερινή πρακτική. Η υπεράσπιση του σημερινού φορολογικού άγους στο οποίο έχει εμπλακεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δείχνει να είναι προϊόν εισήγησης της έμπειρης και ευεπίφορης στη διαφθορά γραφειοκρατίας. Μείζον επιχείρημά της: η απλούστευση θα διευκόλυνε τη φοροδιαφυγή. Λες και η σημερινή φοροδιαφυγή δεν έχει πιάσει ταβάνι ακριβώς γιατί τη διευκολύνει η γραφειοκρατία και η απουσία αντικειμενικών κριτηρίων στη φορολόγηση. Ας θυμηθούμε τι συνέβη στην περίπτωση της μεταβίβασης των ακινήτων. Με την εφαρμογή των αντικειμενικών αξιών εξαλείφθηκε εν μια νυκτί το άγος των εκβιασμών των εφόρων και της συναλλαγής με τους φορολογούμενους.

Τα απλούστερα και αποτελεσματικότερα φορολογικά συστήματα των πιο ευνομούμενων χωρών (όπως π.χ. το αμερικανικό) αποδεικνύουν τη βασιμότητα των προαναφερθέντων.

Η διακηρυσσόμενη πρόθεση καταπολέμησης της φοροδιαφυγής μόνο με ένα απλό σύστημα θα επιτευχθεί που θα πρέπει να έχει έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή για όλους τους φορολογούμενους ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος. Ετσι θα εκπληρωθεί και η επαγγελία και της σημερινής κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης, αν πράγματι το εννοούν. Και ευλόγως θα έπρεπε να συμπεριλάβουν στον ενιαίο φόρο και τις κάθε είδους αποδοχές των βουλευτών και υπουργών, οι οποίες έχουν σήμερα ειδική ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση.

Οι αγαθότερες πάντως των προθέσεων και των πιο καλοπροαίρετων πολιτικών μας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα μείνουν αναποτελεσματικές χωρίς ριζική αλλαγή του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης. Οι ατέρμονες αναβολές και η διαιώνιση των εκκρεμοτήτων κυρίως προς εξυπηρέτησιν του δικηγορικού επαγγέλματος, αλλά και για να αποφεύγουν οι δικαστές τις δύσκολες υποθέσεις, καθώς και το άγος της σύντομης παραγραφής έχουν εξελιχθεί σ' ένα καθεστώς ουσιαστικής ατιμωρησίας και στη μη είσπραξη των καταλογιζόμενων φόρων, προστίμων και οικονομικών ποινών. Το προ ημερών αποκαλυφθέν από τον υπουργό Γεωργίας κ. Τσαυτάρη σκάνδαλο των 37.000 αγροτών που εισέπραξαν 244 εκατομμύρια ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ βασιζόμενοι σε πλαστά τιμολόγια συνιστά εξοργιστική πρόκληση. Η γενικευμένη διαφθορά οφείλεται κυρίως στην ατιμωρησία εξαιτίας της οποίας έχουν αναπτυχθεί τα κάθε είδους σαπρόφυτα, που κυριαρχούν στην κοινωνία μας. Ας προχωρήσει ο κύριος υπουργός και στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των χιλιάδων αυτών απατεώνων αγροτών για να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί εξαιτίας των οποίων περικόπτονται άγρια οι μισθοί και οι συντάξεις μας. Ισως εκεί να αποκαλυφθεί ότι περιλαμβάνονται και πολλοί από εκείνους που διαμαρτύρονται εντονότερα στα μπλόκα και στις καταλήψεις και που απογοητεύουν τους έντιμους και πρωτοπόρους καλλιεργητές.

Του Γ. Μαρίνου από το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.