Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Παράλληλοι βίοι, Ελλάδα - Βενεζουέλα;

Όπως θα διαβάσατε στο Capital.gr: 
Την υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος αποφάσισε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως η σταθερή ισοτιμία του μπολιβάρ έναντι του δολαρίου θα υποτιμηθεί κατά 47% στα 6,3 μπολιβάρ ανά δολάριο από 4,3 μπολιβάρ ανά δολάριο.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο η κίνηση ήταν αναμενόμενη καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διεύρυνση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και την ανεξέλεγκτη υποτίμηση του νομίσματος στη μαύρη αγορά. Ωστόσο η απόφαση αναμένεται να ενισχύσει τον πληθωρισμό ο οποίος βρίσκεται πάνω από το 20%.

Για το γεγονός αυτό, ο καλός μου φίλος και πρώην πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, Φώτης Περλικός γράφει στο Facebook:

”Η πέμπτη υποτίμηση του νομίσματος της Βενεζουέλας μέσα σε 10 χρόνια, που κλέβει αυτή τη φορά περισσότερο από το 32% της περιουσίας όλων των κατοίκων της, είναι άλλη μια απόδειξη του αδιέξοδου του μοντέλου ανάπτυξης, που διάφοροι γραφικοί εμφανίζουν και στην χώρα μας ως εναλλακτική επιλογή, ακόμα και όταν εφαρμόζεται σε μια χώρα με τεράστιους πόρους πετρελαίου.”



Το ευρώ είναι ζωτικής σημασίας για τον μέσο πολίτη αυτής της χώρας, διότι από αυτό εξαρτάται η αγοραστική του δύναμη και άρα, το βιοτικό του επίπεδο. Τα έχω πει πολλές φορές και το έχουν πει και πολλοί άλλοι, τα όποια οφέλη από μια υποτίμηση θα χαθούν μέσα σε μια νύχτα, διότι το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδος σήμερα είναι τέτοιο που δεν εμπνέει την αγορά να αναλάβει ρίσκο. Χωρίς την ανάληψη ρίσκου εκ μέρους της αγοράς, επενδύσεις και άρα θέσεις εργασίας δεν θα δούμε.

Μια υποτίμηση δεν είναι τίποτα άλλο από μια παραδοχή οικονομικής αποτυχίας. Στην Ελλάδα όμως για κάποιο παράξενο λόγο, οι περισσότεροι νομίζουν ότι μια υποτίμηση είναι κάτι που κάνουν οι χώρες για να είναι ανταγωνιστικές.

Δεν το κάνουν για αυτό τον λόγο αγαπητέ αναγνώστη, το κάνουν διότι η μαύρη αγορά (η πραγματική αγορά αν θέλετε σε τέτοιες περιπτώσεις) έχει ήδη υποτιμήσει το νόμισμα της χώρας και όλα τα συναλλαγματικά αποθέματα κατευθύνονται στις τσέπες ιδιωτών και όχι στην κεντρική τράπεζα.

Από το 1974 έως και την είσοδό μας στο ευρώ, η δραχμή έπεφτε κατά μέσο όρο 11% σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι η αγοραστική μας δύναμη έπεφτε κατά αυτό το ποσοστό χρόνο με το χρόνο. Θυμάται κανείς πως ήταν η ζωή της μεσαίας τάξης στη δεκαετία του ΄80, διότι εγώ θυμάμαι πολύ καλά. Και για όποιον δεν το ξέρει, ήμασταν πολλαπλά φτωχότεροι ακόμα και από την σημερινή κατάντια. Και ήμασταν φτωχότεροι λόγω των νομισματικών υποτιμήσεων. Ευτυχώς που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει νομισματική κωλοτούμπα και δεν ακούμε περί δραχμής από εκεί πια.

Το πρόβλημα δεν είναι το νόμισμα καθεαυτού -σας έχω πει ότι το νόμισμα είναι ουδέτερος παράγοντας όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη- το πρόβλημα είναι το πολιτικό σύστημα το ίδιο.

Όπως θα μπορούσαμε να είμαστε φτωχοί με την δραχμή, άλλο τόσο θα είμαστε φτωχοί με το ευρώ. Διότι το ευρώ ναι μεν σημαίνει δυνατή αγοραστική δύναμη, αλλά αν δεν έχεις ευρώ στην τσέπη σου, τι να το κάνεις; Και για όποιον δεν το έχει προσέξει, σήμερα έχουμε έλλειψη από ευρώ στις τσέπες μας.

Αλλά για να αποκτήσουμε ευρώ στις τσέπες μας, θα πρέπει να παράγουμε κάτι και να το πουλήσουμε ώστε να πάρουμε αυτά τα ευρώ. Και όπως σας έχω πει, το σημερινό πολιτικό πλαίσιο, με τους σημερινούς πολιτικούς και κόμματα, δεν εμπνεύει εμπιστοσύνη σε κανέναν να αποπειραθεί να παράγει κάτι προς αυτή την προσπάθεια.

Η κατάληξη είναι ότι δεν έχει και τόση σημασία τι νόμισμα έχεις, αλλά τι παραγωγικό μοντέλο έχεις. Υπάρχουν χώρες που έχουν δικό τους νόμισμα και πάνε πολύ καλά και υπάρχουν άλλες (οι περισσότερες δηλαδή) που δεν πάνε καλά έχοντας δικό τους νόμισμα.

Η διαφορά είναι στους θεσμούς, στο πολιτειακό οργανόγραμμα και στο κατά πόσο φιλελεύθερη είναι η οικονομία. Και μέχρι να τα αποκτήσουμε και εμείς αυτά, μην περιμένετε χαΐρι, ειδικά με αυτό το πολιτικό σύστημα. Αν ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό το κάτι το καινούργιο (το φιλελεύθερο) που θα ωθήσει αυτή την οικονομία. Περισσότερο προς Βενεζουέλα πλευρά θα πάμε, παρά προς κάποια άλλη δυτική χώρα.



Του Γιώργου Καισάριου από το www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.