Ο λογαριασμός της ΑΤΕ (για το ΤΤ δεν έχει βγει ο λογαριασμός ακόμα) είναι περίπου 6-7 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα. Ξέρει κανείς γιατί έχει κοστίσει τόσο πολύ αυτή η υπόθεση στον μέσο Έλληνα φορολογούμενο; Ξέρετε γιατί μας έχει κοστίσει η ΑΤΕ το 2% του ΑΕΠ (τουλάχιστον); Διότι το ελληνικό κράτος είναι άσχετο με τις διαδικασίες των αγορών.
Εξηγούμεθα αγαπητέ αναγνώστη...
Όταν έχεις έναν λογαριασμό margin και χρησιμοποιείς την πίστωση που σου δίνει η χρηματιστηριακή για αγορά χρεογράφων, τότε θα πρέπει να προσέξεις πάρα πολύ τι κάνεις.
Όταν έχεις ένα λογαριασμό margin και δανειστείς επιπλέον το αρχικό σου κεφάλαιο, τότε αν η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου σου πέσει κατά το ήμισυ, τα έχεις χάσει όλα. Νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο να κατανοηθεί αυτό.
Όταν όμως η χρηματιστηριακή που έχεις το λογαριασμό δεν σε πουλήσει και δεν κλείσει τον λογαριασμό λίγο πριν γίνεις κόκκινος, τότε περνάς στο κόκκινο που σημαίνει όχι μόνο τα έχεις χάσει όλα, αλλά χρωστάς και από πάνω.
Η ΑΤΕ λοιπόν έπρεπε να είχε κλείσει, με τον τρόπο που την έκλεισαν πρόσφατα, πριν μια δεκαετία. Δεν θα έπρεπε να είχαν γίνει οι απανωτές αυξήσεις κεφαλαίου για να διατηρηθεί υπό κρατικό έλεγχο. Άλλα ακόμα και αν υποθέσουμε ότι έπρεπε να παραμείνει κρατική, δεν θα έπρεπε να παραμείνει κρατική υπό μια διοίκηση που, την διόριζαν οι κολλητοί του πολιτικού συστήματος.
Αποτέλεσμα του ότι το κράτος δεν έκλεισε τον margin λογαριασμό ΑΤΕ την ώρα που έπρεπε, η... κοκκινίλα συνέχισε και ο λογαριασμός τελικά μας βγήκε 6 δισ. ευρώ.
Χτες λοιπόν μάθαμε ότι συνελήφθησαν ο κ. Ανδρέας Κουρής και όλη η οικογένεια του ομίλου ΞΥΝΗ για χρέη προς το δημόσιο... μερικών εκατομμυρίων ευρώ ο κάθε ένας.
Για ποιο λόγο αφέθηκαν τα χρέη των προσώπων αυτών να μεγαλώσουν τόσο πολύ; Για τους ίδιους λόγους που μας δημιούργησε μια τρύπα 6 δισ. ευρώ η ΑΤΕ.
Το ελληνικό κράτος δεν έκανε stop loss, δεν έκλεισε τις επιχειρήσεις αυτές όταν έπρεπε, δεν επιδίωξε να εισπράξει αυτά που της χρωστούσαν όταν έπρεπε (τότε δηλαδή που ακόμα είχαν ίδια κεφάλαια οι επιχειρήσεις αυτές ή τα φυσικά πρόσωπα αυτά) και πάνω από όλα, ουδέποτε έδωσε την δέουσα προσοχή σε βασικούς κανόνες της αγοράς.
Σαν αποτελέσματα φτάσαμε σήμερα να συλλαμβάνουμε φυσικά πρόσωπα για χρέη που δεν έπρεπε ποτέ να γιγαντωθούν τόσο πολύ και που σήμερα είναι αδύνατον να εισπραχτούν.
Και ο λόγος για αυτό είναι διότι, τόσο το ελληνικό κράτος όσο και η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου, δεν κατανοεί τους κανόνες της αγοράς. Δεν έκαναν δηλαδή stop loss όταν έπρεπε.
Και οι κανόνες της αγοράς αγαπητέ αναγνώστη έχουν απηχήσει στα πάντα και όχι μόνο στις χρηματιστηριακές αγορές, όπως πολλοί νομίζουν.
Προτείνω να γίνει υποχρεωτική η πιστοποίηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πριν έχει το δικαίωμα ο οιοσδήποτε να βάλει υποψηφιότητα για οποιονδήποτε δημόσιο αξίωμα.
Του Γ. Καισάριου από το market-talk.net
Αν παραβλέψουμε το γεγονός ότι η ΑΤΕ περιήλθε στην κατάσταση που περιγράφεται στην ανάρτηση γιατί, μέσω αυτής κυρίως, το πολιτικό σύστημα διαιωνίζετο δια της παροχής "τζάμπα χρήματος" σε ημέτερους "επιχειρηματίες" αρπακολλητζίδες, η ερώτηση είναι μία:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τίμημα για την πώληση ποιο είναι; Γιατί αν είναι αυτό που ακούστηκε, τότε "ΝΑΙ" ας γίνει αυτό που είπε ο Καθηγητής κ.Κοντογιώργης!Αναστολή κάποιων άρθρων του Συντάγματος, που μπορεί να κάνει και κοινοβουλευτική Κυβέρνηση Αντίλογε και συνοπτικές διαδικασίες για τους "ξεπουλητάδες"!
Αγαπητέ και ΕΝΑ ευρώ να δοθεί...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρκεί να ΦΥΓΕΙ από το Ελληνικό Δημόσιο...