Τουλάχιστον 180 χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες έχουν φύγει από την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που έχει πλήξη των χώρα μας.
Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Εξωτερικού Εμπορίου της Αλβανίας (ACIT), που χρηματοδοτείται από την USAID, ο αριθμός αυτός αποτελεί μόνο το... 18-22 τοις εκατό των Αλβανών μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
Η έκθεση αυτή κάνει μια λεπτομερή ανάλυση των συνεπειών της ελληνικής κρίσης στην οικονομία της Αλβανίας. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως οι ελληνικές επενδύσεις έχουν μειωθεί από το 53 τοις εκατό που ήταν το 2006 σε 27 τοις εκατό το 2011. Η κρίση έχει επίσης επηρεάσει σημαντικά και τις εμπορικές σχέσεις.
Οι εισαγωγές από την Ελλάδα έχουν μειωθεί από 15 τοις εκατό σε 11 τοις εκατό του συνόλου, ενώ οι αλβανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα μειώθηκαν σχεδόν κατά 50 τοις εκατό. Όμως εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις, η ελληνική οικονομική κρίση έχει επηρεάσει θετικά τις τραπεζικές καταθέσεις στην Αλβανία, με μεγάλο μέρος των αλβανών μεταναστών να μεταφέρουν τα χρήματά τους από την Ελλάδα στην πατρίδα τους.
Τα εμβάσματα από την Ελλάδα σημείωσαν αύξηση, αν και συνολικά υπήρξε μια μείωση στο ποσό των εμβασμάτων από το εξωτερικό. Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι Αλβανοί έχουν αποσύρει τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες και τα έχουν επενδύσει στην Αλβανία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχουν τρεις βασικοί κίνδυνοι που η ελληνική κρίση απειλεί την αλβανική οικονομία, πρώτον: είναι το ποσοστό της επιστροφής των μεταναστών που μπορεί να φέρει προβλήματα στη χώρα, δεύτερον: τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν στις εξαγωγές και τρίτον: οι αλυσιδωτές συνέπειες που θα φέρει στο οικονομικό σύστημα η μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.
Σημείωση Αντίλογου : Πέραν των επιπτώσεων στην οικονομία της Αλβανίας υπάρχει και κάτι που δεν το σχολιάζει η Αλβανική έκθεση...
Οι Αλβανοί που έφυγαν αντικαθίστανται στην Ελλάδα με Ισλαμιστές λαθρομετανάστες από τις χώρες που ΔΕΝ ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ η χώρα μας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.