Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ξεθωριάζουν όλοι οι θεσμοί...

Όποιος είχε σε εκτίμηση (ακόμα) τον θεσμό των Βραβείων Νόμπελ ας αρχίσει να αναθεωρεί...

Η Είδηση :

Η Ε.Ε. τιμάται με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης για το ρόλο της στην προώθηση της ειρήνης στην Ευρώπη τις τελευταίες έξι δεκαετίες, όπως ανακοίνωσε η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, δηλώνοντας ότι επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα στην Ένωση να διασφαλίσει αυτά που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής και να προχωρήσει μπροστά.
Στο ανακοινωθέν της, η επιτροπή αναφέρει ότι η Ε.Ε. βοήθησε την μετατροπή της Ευρώπης «από μία ήπειρο πολέμου σε μία ήπειρο ειρήνης».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Θόρμπγιοερν Γιάγκλαντ, επαίνεσε την ΕΕ για την ανοικοδόμηση της ηπείρου μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη συμφιλίωση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, την ένταξη της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας μετά την κατάρρευση αυταρχικών καθεστώτων, την παγίωση της σταθερότητας στις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ πρόσθεσε ότι το έργο συμφιλίωσης της Ε.Ε. έχει τώρα μεταφερθεί στα Βαλκάνια.
«Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και σημαντικές κοινωνικές αναταραχές. Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ επιθυμεί να εστιάσει σε αυτό που θεωρεί το σημαντικότερο επίτευγμα της Ε.Ε: ο επιτυχημένος αγώνας για ειρήνη και συμφιλίωση, για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα», όπως αναφέρει η ανακοίνωση.
Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,2 εκατ. δολ. θα απονεμηθεί σε τελετή στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε «υπερήφανος», προσθέτοντας ότι αναγνωρίζεται ο ρόλος της ως «η μεγαλύτερη ειρηνοποιός στην ιστορία».
«Βαθιά συγκίνηση και τιμή» δήλωσε ότι αισθάνεται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Η συμφιλίωση είναι η ουσία της Ε.Ε. Μπορεί να λειτουργήσει ως έμπνευση. Η Ε.Ε. είναι ένα μοναδικό εγχείρημα που αντικατέστησε τον πόλεμο με την ειρήνη, το μίσος με την αλληλεγγύη».

2 σχόλια:

  1. Το ίδιο ακριβώς βραβείο δεν είχε πάρει και ο Ομπάμα πριν λίγα χρόνια; Φυσικά και τον έχουμε σε εκτίμηση τον θεσμό...

    Ας ξεκινήσουμε από το τέλος Αντίλογε:

    "Η Ε.Ε. είναι ένα μοναδικό εγχείρημα που αντικατέστησε τον πόλεμο με την ειρήνη, το μίσος με την αλληλεγγύη"

    Εδώ όποιος δεν είναι κομπλεξικός Ευρωλιγούρης απλά γελάει... Για 2 λόγους:

    1. Ο πραγματικός λόγος που δεν είχαμε κανένα πόλεμο στην Ευρώπη μετα το ΒΠΠ είναι γιατί από τη μία ο πόλεμος ήταν τόσο καταστροφικός που όλοι ήταν συγκεντρωμένοι στο να ξαναχτίσουν τα συντρίμια και όχι στο να κάνουν καινούρια, και από την άλλη στο ό,τι η μισή Ευρώπη είχε αφεντικό τις ΗΠΑ και η άλλη μισή την ΕΣΣΔ. Και αυτές οι 2 δεν ρίσκαραν ανοιχτό πόλεμο γιατί φοβόντουσαν η μία τα πυρηνικά της άλλης... Η ΕΕ μικρή επίπτωση είχε, γιατί όλα τα μέλη της ήταν μέλη του ΝΑΤΟ, άρα έτσι κι αλλιώς δε θα είχαν πόλεμο μεταξύ τους... Άρα με το σκεπτικό των Νορβηγών, το βραβείο στο ΝΑΤΟ έπρεπε να το δώσουν και όχι στην ΕΕ...

    2. Η αλληλλεγύη υπάρχει μόνο στη φαντασία τους. Η μεγάλες χώρες και κυρίως η Γερμανία βλέπουν την ΕΕ απλά σαν μια ευκαιρία να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή και καλύτερο βιωτικό επίπεδο για τους δικούς τους πολίτες εις βάρος των περιφερειακών χωρών. Σύμφωνοι, μας δανείζουν για να μας κρατήσουν στη ζωή, και αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί "αλληλεγγύη". Όμως ηλίθιοι δεν είναι, και γνωρίζουν πως εν γνώση τους διατηρούν ένα σάπιο σύστημα στην εξουσία το οποίο εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους...

    Απο κει και ύστερα αυτό το κομμάτι:

    "την ένταξη της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας μετά την κατάρρευση αυταρχικών καθεστώτων"

    είναι πολύ ύποπτο. Τι θέλει να πει ο ποιητής Αντίλογε; Είχε ρόλο η ΕΕ σε αυτή την πτώση των καθεστώτων; Αν όχι, για τι ακριβώς να επαινεθεί; Αν είχε, αποτελεί ομολογία επέμβασης σε ξένα κράτη... Όχι πως εκπλήσσομαι, αλλά...

    Τέλος αυτό εδώ:

    "η μεγαλύτερη ειρηνοποιός στην ιστορία"

    επιδέχεται μόνο ένα σχόλιο: PAX ROMANA...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι τα Bold τα έχει βάλει ο γράφων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.