Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

«Οικονομικός πατριωτισμός, επιχειρηματική μετανάστευση και Έλληνες μικρομεσαίοι»


"Η εποχή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει σηματοδοτήσει την παραχώρηση της νομισματικής πολιτικής στο ευρωπαϊκό κέντρο. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι η δημοσιονομική πολιτική, βασικός άξονας της οποίας είναι η φορολογία, είναι το τελευταίο «κάστρο» που διαθέτει το εθνικό κράτος. Δυστυχώς στη συνάφεια της κρίσης ακόμη και η φορολογία υπόκειται σε μια σειρά περιορισμούς – τις απαιτήσεις των δανειστών μας – που ωθούν το οικονομικό επιτελείο σε έναν ανεπανάληπτο φορολογικό ανορθολογισμό που εξαντλεί την αγορά και συρρικνώνει τα εισοδήματα των πολιτών.
Η φορολογική στρατηγική, σε ένα καθαρά θεωρητικό επίπεδο, είναι πολύ σημαντική για την προώθηση της υπόθεσης της ανάπτυξης, στο βαθμό που καθορίζει το εύρος της οικονομικής επιβάρυνσης της κοινωνίας και τα διαφορετικά επίπεδα της αναδιανομής των πόρων. Είναι ένα από τα βασικά κίνητρα που μπορεί να προσφέρει το κράτος για να προσελκύσει την επιχειρηματική δράση.
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει επιλεγεί ένας δρόμος «έκτακτης φοροεπιδρομής», ο οποίος αποσκοπεί στη συρρίκνωση της ρευστότητας της αγοράς για την κάλυψη των ελλειμμάτων του δημοσίου ταμείου. Και ακόμη περισσότερο προωθείται μια τακτική «επικοινωνιακής ρουλέτας», όπου διαρρέονται μέτρα και ρυθμίσεις που πανικοβάλλουν την αγορά και διαψεύδονται στη συνέχεια όταν η ζημιά έχει ήδη γίνει. Αυτή η ανεύθυνη τακτική έχει δημιουργήσει έναν ανεξέλεγκτο «φοροπανικό» στην αγορά, διώχνοντας τις επιχειρήσεις από την ελληνική επικράτεια.
Οι Έλληνες μικρομεσαίοι είμαστε το στήριγμα της ελληνικής οικονομίας και η βάση μας είναι η εσωτερική αγορά.  Έχουμε επιδείξει τα χρόνια της κρίσης οικονομικό και κοινωνικό πατριωτισμό, επωμιζόμενοι φορολογικ΄αβάρη και διατηρώντας θέσεις εργασίας.  Δυστυχώς τώρα πλέον, από «πολίτες του τόπου μας», ωθούμαστε στο να γίνουμε «πολίτες του κάθε τόπου» ιδίως εκεί, που προωθείται με ομαλό τρόπο η οικονομική δραστηριότητα, αναζητώντας την πρόοδο και την ανάπτυξη της επιχείρησής μας και όχι τον μαρασμό της. Στο εξωτερικό βρίσκουμε: καλύτερο οικονομικό κλίμα, οικονομική και πολιτική σταθερότητα, επενδυτικό και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, απλό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο, χαμηλότερο κόστος του εξειδικευμένου προσωπικού, ευκολότερη πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση και λιγότερη γραφειοκρατική διαδικασία. Η «μετεγκατάσταση» των ελληνικών επιχειρήσεων θα προκαλέσει «ακατάσχετη αιμορραγία» στην ελληνική αγορά, αφού οι επιχειρηματίες όχι μόνο θα στερήσουν από έσοδα την οικονομία μας, αλλά δεν πρόκειται να επαναπατρίσουν τα κέρδη τους.
Τελικά για το ελληνικό εμπόριο το ερώτημα εξακολουθεί να είναι σαφές: πώς η Κυβέρνηση αναμένει να μεθοδεύσει την ανάπτυξη; Ποιο είναι εκείνο το αναπτυξιακό σχέδιο που αν προωθηθεί θα μας βγάλει από την κρίση; Πώς θα αποφύγουμε την ανεπιθύμητη επιλογή της «επιχειρηματικής μετανάστευσης»; Υπάρχει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός ή οι πολιτικές αποφάσεις καθορίζονται μονοσήμαντα από τις μεταβαλλόμενες διαθέσεις της Τρόικας;
Η απάντηση των «μικρών» του εμπορίου είναι μονολεκτική: ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ. Μόνον αν διαμορφωθεί ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, μπορούν να αναπτυχθούν επιχειρηματικές στρατηγικές που θα αποκρούσουν την ύφεση και θα θέσουν σε λειτουργία της αναπτυξιακή διαδικασία. Η φορολογική σταθερότητα είναι η απόλυτη προϋπόθεση.
Η ΕΣΕΕ έχει επανειλημμένες αναφερθεί στην ανάγκη κωδικοποίησης και σταθεροποίησης των φορολογικών ρυθμίσεων, στην προώθηση ενός ενιαίου ΦΠΑ για όλους, στην παροχή φορολογικών κινήτρων για την απασχόληση και την ανάπτυξη στις επιχειρήσεις και στον εξορθολογισμό τρων αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών. Οι Έλληνες επιχειρηματίες είμαστε εδώ και δεν επιθυμούμε να φύγουμε. Οι έμποροι δεν είμαστε ριψάσπιδες και δεν θα εγκαταλείψουμε την χώρα μας στην πρώτη δυσκολία. Ωστόσο, ας σταματήσει αυτός ο καταιγισμός διαρροών που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη και φέρει σύγχυση στους επιχειρηματίες. Σε αυτή τη φάση δεν διακυβεύεται το επικοινωνιακό προφίλ ενός υπουργού. Διακυβεύεται το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας της. Απαιτούμε υπεύθυνη στάση και καθαρές κουβέντες". 
Ένα άρθρο του προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη.

2 σχόλια:

  1. Δε βαριέσαι... Εσύ τα λες, ποιός σε ακούει...

    Η Ελλάδα πλέον δε σώζεται... Σήμερα το πρωί κατά τις 6-7, ξύπνησα κακήν κακώς επειδή τσακωνόταν ένας μανάβης με ένα γείτονα... Ναι έχω το κακό να μένω σε δρόμο που έχει κοντά λαϊκή... Ανταλλάχτηκαν μπινελίκια εκατέρωθεν και ο μανάβης του είπε με στόμφο: "Θα φωνάξω τη Χρυσή Αυγή να δεις τι θα πάθεις"... Και δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούω αυτό το πράγμα...

    Στη χώρα που η εναλλακτική στον κρατισμό είναι... η χούντα, γυρισμός δεν υπάρχει. Ο Έλληνας είναι χριστιανοκομμουνιστής κατά 90%. Το σύστημα που μας αρμόζει είναι η Βυζαντινή Αυτοκρατορία (ή η Οθωμανική), δεν είμαστε εμείς για πολυτέλειες τύπου Δημοκρατίας κλπ... Θα περίμενε κανείς τους φιλελεύθερους στη χώρα να μαζεύουν πάνω από το 50% του κόσμου δίπλα τους... Αλλά που...

    Η χώρα δε σώζεται, ο τελευταίος ας κλείσει την πόρτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλος ένας Σαμαρομαϊνατνός που περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι. Ένας από τους λιγοστούς εναπομείναντες φελλο-υποστηρικτές της κυβέρνησης (;).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.