Tην υπόθεση των 5 εκ.ευρώ του Θέμου Αναστασιάδη θυμήθηκε ο άσπονδος φίλος και πρώην συνεταίρος του Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, επαναλαμβάνοντας το ερώτημα που τέθηκε στο taxalia χιλιάδες φορές -και όλοι έκαναν την πάπια. Επειδή η δύναμη του Μάκη είναι μεγαλύτερη και ο Θέμος δεν είναι ντε και καλά ένοχος, καιρός να πάρει θέση το κράτος (αν υπάρχει...) για να τελειώνει αυτή η ιστορία. Δείτε το άρθρο στη zougla:
ΟΛΑ για τον Θέμο
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012, 22:50
Τη στιγμή που ο ελληνικός λαός ετοιμάζεται να σηκώσει στις πλάτες του νέα δυσβάσταχτα βάρη χάριν δημοσίου συμφέροντος, οι μισθοί και οι συντάξεις κατακρημνίζονται και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΔΟΕ επιβάλλουν πρόστιμα ακόμα και σε φουκαράδες που δεν έκοψαν την απόδειξη για μια… τυρόπιτα, οι επιχειρηματίες των media με «γκρίζες» καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ παραμένουν προκλητικά στο απυρόβλητο.
Πέντε χρόνια μετά την κατάθεση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από τον Θέμο Αναστασιάδη στην B.N.P. PARIBAS, η υπόθεση του εκδότη παραμένει «στοιχειωμένη» στα εισαγγελικά γραφεία!
Η zougla.gr αποκαλύπτει σήμερα τον πλήρη φάκελο με το «μαύρο χρήμα» του εκδότη. Έναν φάκελο ιδιαίτερα ογκώδη, ο οποίος καλύπτεται από μία ασπίδα προστασίας που δημιουργεί εκνευρισμό σε ανώτατους δικαστικούς κύκλους και στελέχη της φορολογικής διοίκησης.
Προκαλεί, δε, αρκετά ερωτηματικά στην κοινή γνώμη η οποία έκπληκτη παρακολουθεί τους αποκαλούμενους «μεγαλοκαρχαρίες» να παραμένουν στο απυρόβλητο.
O περίεργος χειρισμός των Οικονομικών Εισαγγελέων
Παρά το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2011 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την αναφορά που διαβιβάζει στους εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος, ζητεί τη δίωξη του εκδότη του «Πρώτου Θέματος» για παράβαση του Νόμου περί Πόθεν Έσχες αλλά και για το κακούργημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, μέχρι σήμερα συνεχίζεται η ποινική προκαταρκτική εξέταση.
Το ιδιαίτερα εντυπωσιακό της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι το γεγονός ότι στη δικογραφία της «υπόθεσης Αναστασιάδη» περιέχονται οι πορισματικές-αναφορές του ΣΔΟΕ που αποτελούν κόλαφο για τον εκδότη. Σε αυτές συμπεραίνεται ότι δεν δύναται να δικαιολογήσει 3,3 από τα 5 εκατ. ευρώ τα οποία κατέθεσε την 20η Ιουλίου του 2007 στην B.N.P. PARIBAS.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι την υπόθεση του γνωστού εκδότη χειρίζονται οι Οικονομικοί Εισαγγελείς και συγκεκριμένα ο κ. Σπύρος Μουζακίτης, οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο, προκειμένου να περαιωθούν μείζονος σημασίας υποθέσεις οι οποίες αφορούν στο οικονομικό έγκλημα.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση, όμως, οι Οικονομικοί Εισαγγελείς -σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους- παρέβλεψαν την αναφορά της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών η οποία επεσήμανε ότι ο εκδότης μπορεί να διωχθεί για παράβαση του νόμου περί Πόθεν Έσχες (τη συγκεκριμένη δίωξη μπορούν να την ασκήσουν ανώτεροι εισαγγελείς) και να κινηθούν παράλληλα όλες οι διοικητικές διαδικασίες για την είσπραξη των εκατομμυρίων ευρώ που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.
Αντίθετα, ο κ. Μουζακίτης διέταξε ότι πρέπει να συνεχισθεί η ποινική προκαταρκτική εξέταση και να φορολογηθεί ο εκδότης για ένα μέρος του ποσού που αδυνατεί να δικαιολογήσει.
Νομικοί κύκλοι επεσήμαναν στη zougla.gr ότι η συγκεκριμένη ενέργεια εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους, καθώς το Δημόσιο δεν θα εισπράξει αυτούσιο το ποσό, παρά μέρος αυτού, και το ποινικό σκέλος της υπόθεσης ενδέχεται να «σβήσει».
Από την άλλη μεριά, στελέχη της φορολογικής διοίκησης δεν έκρυβαν και εκείνα τον προβληματισμό τους, καθώς χαρακτήριζαν τις αναφορές που δημοσιεύει σήμερα η zougla.gr πλήρως εμπεριστατωμένες και ικανές να δώσουν τέλος σε μια υπόθεση, η οποία απασχολεί το πανελλήνιο εδώ και μία πενταετία, έχοντας ως «πρωταγωνιστή» έναν εκδότη.
«Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Αν ήταν ένας απλός πολίτης, σίγουρα δεν θα έχαιρε της ίδιας μεταχείρισης» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Άξιο αναφοράς επίσης είναι το γεγονός ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στην αναφορά που απέστειλε, το καλοκαίρι του 2011, στους Οικονομικούς Εισαγγελείς, αποδομούσε πλήρως τα επιχειρήματα της πλευράς Αναστασιάδη σχετικά με την προέλευση των «μαύρων» χρημάτων.
Στο φως οι αναφορές-σοκ
Στην αναφορά που συνετάχθη στις 13 Μαΐου του 2011 από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ και απεστάλη στις εισαγγελικές Αρχές επισημαίνεται ότι ο εκδότης αδυνατεί να «δικαιολογήσει» την ύπαρξη 3.360.540,95 ευρώ από τα 5 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή του.
Οι ελεγκτές της υπηρεσίας στην αναφορά τους τονίζουν ότι από τον έλεγχο που διεξήγαγαν προέκυψε πως το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό δεν δικαιολογείται ως διαθέσιμο κεφάλαιο από τα φορολογηθέντα εισοδήματά του και ζητούν από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. να πράξει αναλόγως, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.
Αφορμή για την έναρξη της έρευνας αποτέλεσαν δύο καταθέσεις μετρητών που πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος στο κατάστημα της τράπεζας B.N.P. Paribas στο Κολωνάκι στις 20 και 23 Ιουλίου 2007.
Συγκεκριμένα, στις 20 Ιουλίου 2007, ο εκδότης πραγματοποίησε κατάθεση μετρητών ύψους 2.486.000 ευρώ σε λογαριασμό που διατηρούσε στην εν λόγω τράπεζα ενώ την ίδια μέρα κατέθεσε άλλα 2.487.500 ευρώ (σε λογαριασμό που άνοιξε την ίδια μέρα) τα οποία λόγω του προχωρημένου της ώρας κατατέθηκαν στις 23 Ιουλίου. Δηλαδή συνολικά κατέθεσε 4.973.500 ευρώ.
Ως αιτιολογία των καταθέσεων αυτών, ο δημοσιογράφος ανέφερε την πώληση μετοχών του της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» στον εφοπλιστή Π. Λασκαρίδη.
Από την «έρευνα» όμως που πραγματοποίησε στον Τύπο η ανωτέρω τράπεζα, δεν επιβεβαιώθηκε η πώληση της εφημερίδας στον γνωστό εφοπλιστή, αντίθετα, σύμφωνα με την αναφορά της Δίωξης, βρέθηκαν αντιφατικά δημοσιεύματα τα οποία δημιούργησαν αμφιβολίες στους υπευθύνους της τράπεζας σχετικά με την προέλευση των χρηματικών ποσών που κατατέθηκαν.
Η Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης της τράπεζας, θεωρώντας τις συναλλαγές ασυνήθεις ή ύποπτες, απέστειλε στις 2 Αυγούστου του 2007 στην «Εθνική Αρχή Καταπολέμησης Της Νομιμοποίησης Εσόδων Από Εγκληματικές Δραστηριότητες» αναφορά, γνωστοποιώντας τις εν λόγω συναλλαγές στην Εθνική Αρχή.
Εκτός όμως από τις καταθέσεις, ο εκδότης κατευθυνόμενος προς τη Γαλλία κατελήφθη στις 29 Οκτωβρίου 2007 στο Τελωνείο γαλλο-ελβετικών συνόρων, από αρμόδιους υπαλλήλους των τελωνειακών Αρχών της Vallard, να κατέχει τρεις επιταγές συνολικής αξίας περίπου 1.100.000 ευρώ και το χρηματικό ποσό των 3.800 ευρώ σε μετρητά. Πιο συγκεκριμένα, κατείχε τρεις επιταγές ποσού 760.000 ευρώ, 158.000 δολαρίων και 185.000 λιρών Αγγλίας καθώς και 3.800 ευρώ μετρητά. Αυτό που κίνησε την περιέργεια των Αρχών ήταν ότι για τα χρήματα αυτά δεν είχε προβεί σε καμία δήλωση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο γνωστός δημοσιογράφος εντοπίστηκε στα γαλλο-ελβετικά σύνορα δύο μήνες πριν από την απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Χρήστου Ζαχόπουλου. Υπόθεση στην οποία, όπως προέκυψε, εμπλεκόταν, καθώς εμφανίστηκε ως ο «κομιστής» ενός DVD στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τηλεφωνική καταγγελία
Την 1η Νοεμβρίου του 2007, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων Αθηνών δέχθηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, σύμφωνα με την οποία διενεργήθηκαν ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές από τον δημοσιογράφο και συγκεκριμένα διακίνηση μετρητών ύψους άνω των 3.000.000 ευρώ.
Κάπως έτσι ξεκίνησε η έρευνα. Στο πλαίσιο αυτής, η υπηρεσία απέστειλε έγγραφα στις τράπεζες, ζητώντας την κίνηση όλων των λογαριασμών του δημοσιογράφου καθώς και των υπεράκτιων εταιρειών SEA CHIEF COMPANY L.T.D., FRANEL TRADING LIMITED, BLUE DREAM SHIPPING COMPANY, EUROSOUTH LIMITED και TURNBERRY L.T.D., που από τη μέχρι τότε έρευνα προέκυπτε ότι σχετίζονταν μαζί του.
Από τις απαντήσεις των τραπεζών διαπιστώθηκε ότι ο εκδότης διατηρούσε λογαριασμούς στις περισσότερες τράπεζες της χώρας. Όσον αφορά ειδικά στον λογαριασμό που ανοίχτηκε στην τράπεζα B.N.P. Paribas στις 23 Ιουλίου του 2007, προκειμένου να κατατεθεί το επίμαχο ποσό των 2.487.500 ευρώ, αυτός έκλεισε περίπου έναν μήνα αργότερα με τη μεταφορά του υπολοίπου του σε λογαριασμό ο οποίος ανήκει σε off shore εταιρεία, ενώ διαπιστώθηκε ότι είχε προηγηθεί ανάληψη μετρητών από τον δημοσιογράφο 1.000.000 ευρώ στις 31 Ιουλίου του 2008.
Παράλληλα, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων ζήτησε από τη Δ.Ο.Υ. Αμαρουσίου τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των πέντε τελευταίων ετών του εκδότη και εν συνεχεία τον κάλεσε να προσέλθει στην υπηρεσία για παροχή εξηγήσεων. Πρόσκληση όμως την οποία αρνήθηκε.
Δεν έπεισε
Στις 23 Ιανουαρίου του 2008, ο κ. Αναστασιάδης κατέθεσε μέσω της δικηγόρου του υπόμνημα, σύμφωνα με το οποίο το χρηματικό ποσό το οποίο κατέθεσε στην τράπεζα B.N.P. Baribas προέρχεται από ήδη φορολογημένα εισοδήματά του, συνυποβάλλοντας σχετικά δικαιολογητικά.
Στο υπόμνημά του, ο δημοσιογράφος ισχυριζόταν ότι τα ποσά των 2.486.000 και 2.487.500 ευρώ που κατέθεσε στην τράπεζα υπερκαλύπτονται από τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματά του, καθότι, όπως ισχυριζόταν, το υπόλοιπο προς ανάλωση ποσό στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2007 ανερχόταν στο ποσό των 7.150.345,75 ευρώ.
Τότε τη σκυτάλη πήρε η Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης Αθηνών.
Οι ελεγκτές έπειτα από έρευνα συνέταξαν στις 14 Απριλίου του 2008 έκθεση ελέγχου φορολογίας εισοδήματος. Στο πόρισμα-καταπέλτη ανέφεραν ότι το υπόλοιπο κεφαλαίου για ανάλωση (περίσσευμα εισοδήματος) για τα οικονομικά έτη 1994 έως και 2007, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου 1/1-31/7/2007, προσδιορίστηκε στο ποσό των 2.533.366,55 ευρώ. Ποσό το οποίο όμως επαναπροσδιορίστηκε και πάλι φτάνοντας στο 1.612.959,05 ευρώ, καθώς δεν είχαν συνυπολογισθεί οι τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2007 έως 20 Ιουλίου 2007. Δηλαδή, προέκυψε μια τεράστια διαφορά της τάξεως των 5.537.386,7 ευρώ!
Δεν δικαιολογούνται 3,3 εκατ. ευρώ
Ύστερα από αυτά, η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος κάλεσε στις 25 Φεβρουαρίου 2011 εκ νέου τον δημοσιογράφο να δώσει εξηγήσεις.
Στις 15 Απριλίου 2011, ο κ. Αναστασιάδης κατέθεσε στην υπηρεσία, μέσω των δικηγόρων του, σημείωμα έγγραφων εξηγήσεων, στο οποίο -μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι στο «περίσσευμα εισοδήματος» δεν υπολογίστηκε το ποσό του 1.500.000 ευρώ που είχε περιλάβει ως διαθέσιμο υπόλοιπο από τα έτη 1981 μέχρι 1996, καθώς και ότι εσφαλμένα είχε ληφθεί ως τεκμήριο για το σκάφος BYRON το ποσό των 916.116,67 ευρώ και συνεπώς είχε απομειωθεί ανάλογα το διαθέσιμο υπόλοιπο, αφού, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, το παραπάνω πλοίο είναι επαγγελματικό και όχι ιδιωτικής χρήσης.
Ωστόσο, τα συμπεράσματα των ελεγκτών μόνο ως ευχάριστα -για τον εκδότη- δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Η Δίωξη συνέταξε πόρισμα, στο οποίο αναφέρει ότι τόσο από το σημείωμα παροχής εξηγήσεων που προσκόμισε ο δημοσιογράφος όσο και από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν εξηγείται η φυσική θέση του ποσού που κατατέθηκε στην B.N.P. Baribas, αφού από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών δεν προκύπτει το κατατεθέν ποσό των 4.973.500 ευρώ να είναι προϊόν αναλήψεως από τραπεζικό λογαριασμό.
Τελευταία πράξη του έργου ήταν η αποστολή στη Δ.Ο.Υ. Αμαρουσίου αναφοράς, με την οποία η Δίωξη καλούσε την εφορία να πράξει τα ανάλογα (δηλαδή να φορολογήσει τα αδικαιολόγητα χρήματα), ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.
«Τέλος για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, από την Υπηρεσία μας συντάχθηκε Πληροφοριακή Έκθεση Ελέγχου η οποία απεστάλη στην Δ.Ο.Υ. Αμαρουσίου προκειμένου για το ποσό των 3.360.540,95 ευρώ (που προκύπτει ως διαφορά μεταξύ του ποσού των 4.973.500 ευρώ που εμφάνισε ο κ. Αναστασιάδης Θεμιστοκλής με τις καταθέσεις μετρητών σε τραπεζικούς λογαριασμούς την 20-07-2007 και 23-07-2007 και του ποσού των 1.612.959,05 ευρώ που προσδιορίσθηκε ως υπόλοιπο κεφάλαιο προς ανάλωση από τα δηλωθέντα εισοδήματα βάσει των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος που βρέθηκαν και ελέγχθηκαν από τους ελεγκτές της Δ/νσης Οικονομικής Επιθεώρησης Αθηνών) το οποίο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, δεν δικαιολογείται ως διαθέσιμο κεφάλαιο από τα φορολογηθέντα εισοδήματα του ανωτέρω, αξιολογώντας τα αποσταλθέντα στοιχεία, να προβεί λόγω αρμοδιότητας στις δικές της ενέργειες» καταλήγει το πόρισμα-κόλαφος.
Δείτε το πόρισμα του ΣΔΟΕ:
«Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει»
Για προκλητική περίπτωση μη απονομής έγκαιρης δικαιοσύνης έκανε λόγο ο πρώην εισαγγελέας, Ιωάννης Σακάς, μιλώντας στη zougla.gr.
Ο κ. Σακάς τόνισε ότι τέτοιες περιπτώσεις «υπονοούν άλλα θέματα και ειδικά θέματα συγκάλυψης».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του δικηγόρου, Ηλία Σιδέρη. Ο κ. Σιδέρης, μιλώντας στη zougla.gr, ανέφερε ότι οι πολίτες καθημερινά διαπιστώνουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύει η φράση «το μεγάλο πουλί διαλύει τον ιστό της αράχνης και τον προσπερνά», ενώ οι μικροεπαγγελματίες πιάνονται πάντα στην τσιμπίδα του νόμου.
Πηγή : taxaliaΔείτε το πόρισμα του ΣΔΟΕ:
«Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει»
Για προκλητική περίπτωση μη απονομής έγκαιρης δικαιοσύνης έκανε λόγο ο πρώην εισαγγελέας, Ιωάννης Σακάς, μιλώντας στη zougla.gr.
Ο κ. Σακάς τόνισε ότι τέτοιες περιπτώσεις «υπονοούν άλλα θέματα και ειδικά θέματα συγκάλυψης».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του δικηγόρου, Ηλία Σιδέρη. Ο κ. Σιδέρης, μιλώντας στη zougla.gr, ανέφερε ότι οι πολίτες καθημερινά διαπιστώνουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύει η φράση «το μεγάλο πουλί διαλύει τον ιστό της αράχνης και τον προσπερνά», ενώ οι μικροεπαγγελματίες πιάνονται πάντα στην τσιμπίδα του νόμου.
Σχετ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.