Η δύσκολη δουλειά των «αποκαλύψεων»
Μέσα σε λίγες ώρες κατέστη σαφές ότι η αποκάλυψη σκανδάλων δεν είναι μια δουλειά που γνωρίζει να κάνει ο παλαιός τηλεαστέρας. Ισως χρειαζόταν περισσότερη βοήθεια από τον συνεργάτη του, Γιώργο Κουρή.
Πολύ φοβούμαι ότι ο Νίκος Χατζηνικολάου, στη νέα του προσπάθεια να αναστήσει τη σχολή του αυριανισμού, κινδυνεύει, και πάλι, να ατυχήσει. Η πραγματική δημοσιογραφική έρευνα διαφέρει παρασάγγας από την καταγγελία μπροστά στον φακό της TV των κακώς κειμένων.
Πολύ φοβούμαι ότι ο Νίκος Χατζηνικολάου, στη νέα του προσπάθεια να αναστήσει τη σχολή του αυριανισμού, κινδυνεύει, και πάλι, να ατυχήσει. Η πραγματική δημοσιογραφική έρευνα διαφέρει παρασάγγας από την καταγγελία μπροστά στον φακό της TV των κακώς κειμένων.
Οσοι –δυστυχώς ελάχιστοι– έχουν ασχοληθεί με την ερευνητική δημοσιογραφία, γνωρίζουν πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να εξασφαλίσεις τις αποδείξεις. Πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να βεβαιωθείς βαθιά μέσα σου ότι δεν έχεις πέσει θύμα ιδιωτικών συμφερόντων. Πόσο ακόμη πιο δύσκολο είναι να επιτύχεις και τη δεοντολογική προσέγγιση στον δρόμο για την αποκάλυψη της διαφθοράς.
Το λαϊκό ένστικτο πολύ καλά αντιλαμβάνεται ότι τα συμφέροντα που συγκρούονται τις ημέρες αυτές, με αφορμή την υπόθεση Καρούζου–Ζωγραφάκη–Λιβανού, προφανώς, βρίσκονται αλλού και δεν «καίγονται» για την κάθαρση στα δημόσια πράγματα.
Παλαιότερα, το πρόβλημα όσων είχαν να καταγγείλουν κάτι σοβαρό για το δημόσιο συμφέρον ήταν να φτάσουν μέχρι τους τίμιους δημοσιογράφους. Ζητούσαν διασφάλιση ότι δεν θα εκτεθούν στα φώτα της δημοσιότητας. Περίμεναν υπομονετικά να ικανοποιηθούν όταν η αποκάλυψή τους θα κινούσε τη μηχανή της Δικαιοσύνης.
Σήμερα, η δημοσιότητα δεν αποτελεί κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Εύκολα μπορεί κανείς να «σηκώσει» όσα έχει να καταγγείλει στο Διαδίκτυο. Εξίσου εύκολα θα τον βοηθήσουν επαγγελματίες της «δημοσιογραφίας ιντερνετικών εκβιασμών», με τίμημα προσιτό σε όλους όσοι έχουν οικονομικές διαφορές. Παρά την αποτυχία παλαιότερων «αποκαλυπτικών» εκπομπών, παρά την πυραμιδοειδή απάτη που οδήγησε στο κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού Alter, ο κ. Γ. Κουρής φροντίζει να συντηρεί ένα κανάλι γι’ αυτές τις δουλειές.
Το θέμα των Ζωγραφάκη–Λιβανού δεν ήταν να φτάσουν όσα γνωρίζουν εκείνοι στα αυτιά και τα μάτια της κοινής γνώμης. Αν είχαν επαρκή στοιχεία για την αποκάλυψη «βρώμικων πολιτικών», θα τα είχαν προ πολλού προσφέρει στη δημοσιογραφική έρευνα, αλλά και στις έρευνες του ΣΔΟΕ και της Δικαιοσύνης.
Φαίνεται πως το ζητούμενο για τους καταγγέλλοντες ήταν να πάρει πάνω του την υπόθεση κάποιος σαν τον Νίκο Χατζηνικολάου. Το επέτυχαν. Θα περιμένουμε να δούμε αν ο πάντα clean cut δημοσιογράφος έμαθε τη δουλειά της τίμιας αποκάλυψης και δεν κρύβονται πίσω του άλλα οικονομικά συμφέροντα. Μέχρι τότε, ισχύει η επιφυλακτικότητα που επιτάσσει το σοφό «δείξε μου τον φίλο σου…».
Του Μπάμπη Παπαδημητρίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.