Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Όλο και πιο χαμηλά τα ελληνικά πανεπιστήμια στην παγκόσμια κατάταξη ...


Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είναι για ακόμη μια χρονιά το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα στον κόσμο, σύμφωνα με τη λεγόμενη λίστα της Σαγκάης, η οποία θεωρείται μία από τις εγκυρότερες αξιολογήσεις διεθνώς στον τομέα της εκπαίδευσης.
Τα μοναδικά ελληνικά πανεπιστήμια στην κατάταξη είναι το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στις θέσεις από 301 έως 400. Το 2011 το πανεπιστήμιο της Αθήνας είχε καταταγεί στις θέσεις 201-300. 


Στην πρώτη δεκάδα δεν υπάρχουν μεταβολές σε σχέση με πέρυσι. Δεύτερο καλύτερο πανεπιστήμιο είναι το Στάνφορντ, τρίτο το ΜΙΤ και τέταρτο το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ. Η αμερικανική κυριαρχία διακόπτεται στην πέμπτη θέση, την οποία καταλαμβάνει το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. 
Ακολουθούν ακόμη τέσσερα αμερικανικά πανεπιστήμια (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Καλιφόρνιας, Πρίνστον, Κολούμπια, Σικάγο) και η δεκάδα συμπληρώνεται με ένα άλλο βρετανικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 
Πλην Βρετανίας, το πρώτο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 37η θέση και είναι το γαλλικό Paris 11, ενώ ακολουθεί στην 42η θέση το σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα. 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατούν τη μερίδα του λέοντος με 53 πανεπιστήμια στα 100 κορυφαία. Ακολουθεί η Βρετανία με 9, η Αυστραλία με 5 και η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Ελβετία που έχουν από 4. Τρεις παρουσίες στο «τοπ-100» καταγράφουν η Γαλλία, η Σουηδία και το Ισραήλ. 
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ανώτατης Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ζια Τονγκ της Σαγκάης αξιολογούν περισσότερα από 1.000 πανεπιστήμια απ' ολόκληρο τον κόσμο. Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη είναι, μεταξύ άλλων, ο αριθμός των απόφοιτων και των πανεπιστημιακών που βραβεύονται με Νόμπελ, οι δημοσιεύσεις και τα «κατά κεφαλήν επιτεύγματα» σε σχέση με το μέγεθος του ιδρύματος.
exomatiakaivlepo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.