«Η Ελλάδα έχει πρόβλημα αξιοπιστίας», μας είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας – και ήταν αυτή η μοναδική επικριτική φράση που χρησιμοποίησε.
Προφανώς όχι χωρίς λόγο. Διότι μπορεί εδώ στην Ελλάδα να ξεχνούμε εύκολα τα αίτια των δεινών μας, αλλά κάποιοι, αυτοί που μας χρηματοδοτούν, κρατούν σημειώσεις.
Ως γνωστόν, η Ελλάδα οδηγήθηκε στην «αγκαλιά» του Μνημονίου – αφού προηγουμένως είχε με την ψήφο της οδηγηθεί στην αγκαλιά του Γ. Παπανδρέου, για να μην ξεχνιόμαστε – τον Μάιο του 2010.
Φυσικά, αναλαμβάνοντας μια σειρά δεσμεύσεις, τις οποίες ουδέποτε εκπλήρωσε.
Ας ρίξουμε μια πρόχειρη ματιά στις… σημειώσεις του Γιουνκέρ (που υπενθυμίζω ότι βάσει του μνημονίου, ως επικεφαλής της ευρωζώνης, είναι ο εκπρόσωπος της τριμερούς των δανειστών):
Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010. Οι πηχυαίοι τίτλοι μας ενημερώνουν ότι ο πρωθυπουργός (ο κ. Παπανδρέου για να μην ξεχνιόμαστε), στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ζήτησε… επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε πέντε τομείς – ήγουν ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού, κατάθεση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων (ούτε που θυμάμαι πόσα τέτοια έχουν κατατεθεί), προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας όπως υποδομές, λιμάνια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κλπ και απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Και – προφανώς επειδή θεωρούσε δεδομένο ότι όλα αυτά θα ολοκληρώνονταν ως το τέλος του 2010(!) – σ’ εκείνο το (προ διετίας, για να μην ξεχνιόμαστε) υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως, μετά την δημοσιονομική προσαρμογή, προτεραιότητα πρέπει (έπρεπε, για την ακρίβεια) να δοθεί στο να επιστρέψει η οικονομία στην ανάπτυξη!
Μετά από αυτή την... μεταρρυθμιστικής ορμής ανακοίνωση, είχαμε και νέους πηχυαίους τίτλους:
«Τρεις πόλοι θα ελέγχουν την πορεία του 2011»! Οι… πόλοι ήσαν οι κ. κ. Πάγκαλος, Παπακωνσταντίνου και Ραγκούσης.
Διότι πρέπει να υπενθυμίσω πως ο κ. Παπανδρέου, αφού παρέδωσε στην τριανδρία – η αλήθεια είναι ότι έχει παραδώσει και σε… περισσότερους – έπρεπε να φύγει για δουλειές στο εξωτερικό.
Είχε μόλις επανακάμψει από τη Λισαβόνα και έφευγε για τη Λιβύη και το Καζακστάν!
Δεν μπορούσε να στείλει κάποιον άλλον στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην 3η Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικής και στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ, αλλά μπορούσε να βάλει τρεις «πόλους» να κυβερνάνε, αν και ο ίδιος είχε διαπιστώσει καθυστερήσεις.
Προηγουμένως, τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν είχε πάλι φύγει για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είχε φτιάξει όργανο… έξι πόλων (Ραγκούσης, Παπακωνσταντίνου, Γερουλάνος, Δρούτσας, Πεταλωτής και Βάρτζελη), του οποίου (αν τύχαινε και βρισκόταν εδώ γύρω) θα προήδρευε ο ίδιος, διαφορετικά άφηνε στο πόδι του τον Ραγκούση!
Έτσι περνούσε ο καιρός. Μεταξύ υπουργικών Συμβουλίων, Πολιτικών Συμβουλίων, ταξιδιών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και αναθέσεων του έργου της διακυβέρνησης κάθε φορά σε διαφορετικούς παραδυναστεύοντες.
Όλα τα παραπάνω ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ! Θέλω να πω, δεν είναι τίποτε αποκυήματα κάποιας αρρωστημένης φαντασίας, ούτε αποτελούν σενάριο χολιγουντιανής ταινίας με σκοπό την διακωμώδηση της εξουσίας.
Έχουν συμβεί και τα έχουμε παρακολουθήσει (και υποστεί) μια χαρά – και με την άδεια του λαού που ένα χρόνο νωρίτερα είχε προσφέρει στον κ. Παπανδρέου περιφανή νίκη με δέκα μονάδες διαφορά!
Και όλα αυτά, υπάρχουν στο μπλοκάκι των σημειώσεων του κ. Γιουνκέρ.
Όπως και η εκ μέρους του κ. Παπανδρέου ανακοίνωση, στις 4 Οκτωβρίου (του 2010, ε;), κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με αφορμή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2011, σύμφωνα με την οποία:
«Είναι σαφές πως, αν για το 2010 είμαστε σε καλό δρόμο, για να κερδίσουμε το πρώτο ημίχρονο, η επιτυχία μας το 2011, είναι το κρίσιμο δεύτερο ημίχρονο, που μπορεί να αλλάξει καθοριστικά τη δημοσιονομική και κυρίως την οικονομική πορεία της χώρας».
Διότι, αν τηρούνταν «απαρέγκλιτα οι στόχοι που τίθενται για το 2011, το 2012 θα είναι μια χρονιά ανάπτυξης, μια χρονιά ανάπτυξης σε υγιείς βάσεις για πρώτη φορά - και όχι στηριζόμενοι, όπως στο παρελθόν, σε δανεικά, που κανείς δεν γνώριζε πώς και πότε θα αποπληρώναμε».
Οπότε, νέοι πηχυαίοι τίτλοι: «Χρονιά ανάπτυξης το 2012»!
Και για να μην (ξανα)ξεχνιόμαστε: Στις 26 Νοεμβρίου (του 2010, ντε), κατά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον προεδρία του, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη σύσταση μιας τριμερούς επιτροπής, που θα αποτελείτο από εκπροσώπους της κυβέρνησης, του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα ετοίμαζε τα νομοσχέδια σε συνεργασία με τους υπουργούς!
Δηλαδή: Βρισκόμασταν στο Μνημόνιο και θα ετοίμαζαν τα νομοσχέδια (παρέα, βέβαια, με τους υπουργούς) διάφοροι κομματικοί παράγοντες.
Και αυτό ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ!
Οπότε, νέοι πηχυαίοι τίτλο: «Τριμερής επιτροπή θα προετοιμάζει τα νομοσχέδια»!
Περσινά ξινά σταφύλια; Προφανώς, για όσους επιλέγουν την οδό της λήθης.
Αλλά όχι για το μπλοκάκι του κ. Γιουνκέρ!
www.elzoni.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.