Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Γενική επίθεση κατά της Ελλάδας την πιο κρίσιμη ώρα από το λόμπι της δραχμής ...

Την ώρα που ακόμη και το Βερολίνο διακηρύσσει ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο επισκέπτεται την Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινωνεί με τους δανειστές σε ανώτατο επίπεδο και τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται με τους εκπροσώπους της τρόικας και ετοιμάζονται για την επόμενη συνάντηση των τριών αρχηγών, τα μηνύματα από το εξωτερικό παραμένουν αντικρουόμενα – και πολλά από αυτά επιθετικά.

Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν ενέχει προς στιγμήν κίνδυνο «μετάδοσης» για την Ισπανία και την Ιταλία υποστήριξε ο – πάντα επικριτικός απέναντι στην Ελλάδα - διευθυντής του αυστριακού Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών Κρίστιαν Κόισνιγκ.

Παρουσιάζοντας στη Βιέννη τις προγνώσεις του Ινστιτούτου του τις οικονομικές εξελίξεις στην Αυστρία μέχρι το 2016, ο αυστριακός οικονομολόγος παρατήρησε πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα επιδρούσε αναμφίβολα σε μια πιο ομογενή εξέλιξη της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να αφήνει να εκβιάζεται από τους Έλληνες.

Ο Κόισνιγκ προειδοποίησε ότι αν η Ελλάδα δεν εκπληρώνει συστηματικά τις δεσμεύσεις της, τότε σύντομα θα έχει χαθεί η αξιοπιστία του Μονίμου Μηχανισμού Σταθερότητας. Ζήτησε επίσης να υπάρξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ισπανία και την Ιταλία.



Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς Πέτερ Φρίντριχ, που μιλώντας στην εφημερίδα «Rheinische Post», έδωσε τον τίτλο του δημοσιεύματος: «Η Ευρωζώνη μπορεί και χωρίς την Αθήνα»!

Το δημοσίευμα επισημαίνει μάλιστα ότι «είναι η πρώτη φορά που ομοσπονδιακός υπουργός της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών παίρνει αποστάσεις από την προσήλωση στην διατήρηση της Ελλάδας εντός του ευρώ».

Ο Γερμανός πολιτικός δεν δίστασε να αμφισβητήσει την Ευρωζώνη στη σημερινή της μορφή και επέκρινε την προσήλωση στο νόμισμα, ως εγγυητή για το μέλλον της Ευρώπης.

«Το πιο σημαντικό ζήτημα δεν είναι το μέγεθος της ζώνης του ευρώ, αλλά αν είναι δυνατόν να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών», δήλωσε ο κ. Φρίντριχ, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από τη ζώνη του ευρώ».

Επισήμανε, τέλος, ότι η Γερμανία πρέπει να φροντίσει και για τις χώρες εκτός Ευρωζώνης, όπως η Πολωνία και η Τσεχία.

Από την πλευρά του, αμφιβολίες σχετικά με το εάν θα κατορθώσει η ελληνική κυβέρνηση να πείσει τους επιθεωρητές της τρόικας για τη δυνατότητα επαναφοράς τους προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε τροχιά, διατυπώνει σε άρθρο του το βρετανικό περιοδικό Ecomomist.

«Η Ελλάδα έχει μόνο δύο βδομάδες για να πείσει τους δανειστές της ότι μπορεί να επαναφέρει σε τροχιά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει. Εάν τα νέα σχέδια της Αθήνας να δρομολογήσει περικοπές δαπανών ύψους 14,5 δις ευρώ την ερχόμενη διετία κριθούν μη ρεαλιστικά, η επόμενη δόση των 31,2 δις ευρώ δεν θα εκταμιευτεί, επισημαίνει το περιοδικό.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα είναι δυνατή η ανακεφαλαίωση των μεγάλων τραπεζών, οπότε ελλείψει πιστώσεων, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί. Το αποτέλεσμα θα είναι να «παγώσουν» μισθοί και συντάξεις και, τότε, η έξοδος της χώρας από το ευρώ (Grexit) θα είναι θέμα μερικών εβδομάδων, σημειώνει ο Ecomomist.

Αυτό για το οποίο ανησυχούν οι Έλληνες είναι, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, το ενδεχόμενο οι αγορές να «επιτεθούν» στην Ισπανία και την Ιταλία, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει τους Ευρωπαίους εταίρους στην απόφαση να θυσιάσουν την Ελλάδα στο βωμό της διάσωσης της ευρωζώνης.

Αναπόφευκτη θεωρεί την «ανθρωπιστική καταστροφή» στην Ελλάδα, στην περίπτωση κατά την οποία η χώρα τεθεί έκτος Ευρωζώνης, ο αρχηγός της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Μπερντ Ρίξινγκερ, καθώς, όπως εξηγεί, δεν θα είναι δυνατές οι εισαγωγές από την Ευρωζώνη.

«Εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ, η Γερμανία μαζί με τους εταίρους θα πρέπει να προετοιμαστούν προκειμένου να προμηθεύσουν τρόφιμα και φάρμακα στον ελληνικό λαό», τόνισε ο κ. Ρίξινγκερ, σε συνέντευξή του στη «Neue Osnabruecker Zeitung».

Και νέο σχέδιο
Ένα ύστατο σχέδιο για νέα απομείωση του ελληνικού χρέους επεξεργάζονται αξιωματούχοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Reuters, που συμπληρώνει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες να υποστούν ένα σημαντικό κούρεμα στα ομόλογα που διακρατούν.

Όπως αναφέρεται, η διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους το Φεβρουάριου κρίνεται πως πλέον δεν είναι αρκετή. Στόχος, σύμφωνα με αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το Reuters, είναι η απομείωση ακόμη 70 έως 100 δις ευρώ ώστε το χρέος να μειωθεί σε περίπου 100% του ΑΕΠ. Το πρακτορείο ειδήσεων παρατηρεί ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες να δεχθούν να υποστούν ζημίες. Ενδέχεται επίσης να χρειαστεί να επωμιστούν μέρος της ζημιάς κυβερνήσεις.

Οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι αυτό συνεπάγεται πως τόσο η ΕΚΤ όσο και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης μπορεί να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.

Η ΕΚΤ δεν έχει προς το παρόν προβεί σε κάποιο σχόλιο. Το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει επίσημες συζητήσεις, ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλοι γνωρίζουν ότι χρειάζεται ανάληψη επιθετικής δράσης για να παραμείνει η Ελλάδα εντός της ευρωζώνης.

Οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν το περαιτέρω «κούρεμα» ως την τελευταία ευκαιρία για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, αφού ο συμφωνημένος στόχος για μείωσή του στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 θεωρείται ήδη ανέφικτος.

Και οι επίσημες δηλώσεις
Το Βερολίνο θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Γκέοργκ Στράιτερ, συμπληρώνοντας ότι η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Αθήνα υπόκειται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Αναμένουμε την έκθεση της τρόικας το Σεπτέμβριο και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας σε συνάρτηση με τα γεγονότα», σημείωσε.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σχολίασε ότι οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι προτίθεται να κάνει ό,τι χρειάζεται για τη διάσωση της ευρωζώνης, είναι σύμφωνες με την αποστολή του.

«Οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι δεν είναι αντιφατικές. Η ΕΚΤ εκτελεί την αποστολή της και η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα σε πολιτικό επίπεδο για τη διάσωση της ευρωζώνης», ανέφερε ο κ. Στράιτερ.
www.elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.