Με την έξοδο της χώρας από το ευρώ – και επομένως από την ΕΕ, αν λάβουμε υπόψη την άποψη που διατύπωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μ. Σουλτς – προ των πυλών, στο εξωτερικό πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης, χωρίς προς το παρόν αυτό να γίνεται κατανοητό εντός συνόρων.
Η μία μετά την άλλη διατυπώνονται οι προβλέψεις, μερικές από τις οποίες διαγράφουν ένα εξαιρετικά ζοφερό μέλλον για τη χώρα.
Η χθεσινή δήλωση-σοκ έγινε από τον Βίλεμ Μπίτερ, οικονομολόγο της Citigroup, που κατηγορηματικά πρόβλεψε ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2013 και θα επακολουθήσει ραγδαία υποτίμηση του νομίσματός της.
Δεν έκρυψε πως η διάχυση της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα είναι αναπόφευκτη, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι αυτή θα αντιμετωπιστεί με επιθετικές πολιτικές, όπως μείωση των ευρωεπιτοκίων στο 0,5% και νέες μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης.
Οι συνέπειες μια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ μπορούν να περιορισθούν, με την έννοια ότι δεν θα πυροδοτήσουν αποχωρήσεις άλλων κρατών - μελών, ωστόσο και άλλες χώρες θα έρθουν αντιμέτωπες με υψηλότερο κόστος δανεισμού και ύφεση, λέει ο οικονομολόγος της Citi.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει, η «Grexit», όπως αποκαλείται πλέον το σενάριο της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν θα σημάνει και το τέλος της κρίσης του ευρώ.
Από την πλευρά της, ασύμφορη θεωρεί για την Ελλάδα, η Goldman Sachs σε χθεσινή έκθεσή της την επιλογή της αποχώρησης από το ευρώ, καθώς το κόστος έκδοσης ενός αξιόπιστου εθνικού νομίσματος θα είναι εξίσου υψηλό με την παραμονή της χώρας στη νομισματική ένωση.
Σύμφωνα με πολλούς παράγοντες της αγοράς, η κρίση χρέους στην Ελλάδα θα έχει ως αποτέλεσμα την έκδοση νέου νομίσματος προς αντικατάσταση του ευρώ. Όπως υποστηρίζει η επενδυτική τράπεζα, αυτή θα ήταν το αποτέλεσμα μονομερών κινήσεων που θα ανάγκαζαν τους ηγέτες της Ευρωζώνης να διακόψουν τη χρηματοδότηση προς τη χώρα.
Οι αναλυτές της GS, πάντως, εκτιμούν πως κάτι τέτοιο δεν συνιστά επιλογή για τους Έλληνες πολιτικούς, καθώς η έκδοση εθνικού νομίσματος είναι στην ουσία πολύ πιο δυσβάσταχτη απ' ό,τι φαίνεται, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο η χώρα να εγγυηθεί την αξιοπιστία του νέου νομίσματος.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας και «σφιχτή» νομισματική πολιτική. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι οι αρμόδιοι άσκησης πολιτικής στην Ελλάδα, όταν αξιολογήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη, δεν πρόκειται να διαλέξουν τον δρόμο της εξόδου από το ευρώ. Φυσικά, δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο οι ενέργειες της ελληνικές πλευράς να έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις.
Απρόβλεπτες συνέπειες από ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη «βλέπει» και ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι.
«Θα πρόκειται για μεγάλα, μαζικά σοκ, οι συνέπειες των οποίων θα είναι απρόβλεπτες» δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε δημοσιογράφους, αρνούμενος πάντως να συμμετάσχει στη συζήτηση για τις προοπτικές ενός τέτοιου σεναρίου.
Τέλος, ελάχιστη διάχυση της κρίσης προβλέπει το βασικό σενάριο της Fitch σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όπως δήλωσε σήμερα ανώτατο στέλεχος του οίκου.
«Οι συνέπειες (μιας εξόδου) θα εξαρτώνταν από την απάντηση των πολιτικών», δήλωσε ο Ντάγκλας Ρένγουικ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Όμως σε περίπτωση εξόδου «θα περιμέναμε μια ισχυρή πολιτική απάντηση» των ευρωπαϊκών αρχών, γεγονός που θα οδηγούσε στη διατήρηση της βαθμολογίας των άλλων χωρών της ευρωζώνης, πρόσθεσε.
Ο οίκος ευνοεί αυτό το σενάριο σε βάρος ενός δευτέρου, το οποίο ωστόσο δεν αποκλείει, και κατά το οποίο θα παρατηρείτο μια σημαντική διάχυση στις λεγόμενες περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η χρηματοπιστωτική δέσμευση των πιο σταθερών χωρών για να τις στηρίξουν. Αυτό το πιο σκοτεινό σενάριο θα οδηγούσε πιθανόν στην υποβάθμιση του συνόλου των χωρών της νομισματικής ένωσης.
www.elzoni.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:
Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.
Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...
Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.