Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Μήπως τελικά φταίει η Δραχμή (Μερος Ι);;;

Αυξάνονται τα άρθρα σε ΜΜΕ και "Αθώα" Blogs που προσπαθούν να πείσουν τους Έλληνες ότι ήμασταν και θα είμαστε πιο καλά με την δραχμή...

Η συλλογιστική τους είναι λογικοφανής :
Από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους και μέχρι πρό δεκαετίας ΔΡΑΧΜΗ είχαμε ... 
Πάθαμε κάτι ;;; 
Μήπως δεν είχαμε φάρμακα ;;; 
Πετρέλαιο ;;; κλπ κλπ...

Και φυσικά η απάντηση που δίνουν  είναι απλοϊκή :
Βεβαίως και είχαμε. 
Και φάρμακα , και βενζίνες και τρόφιμα...
Δεν θα το αμφισβητήσει κανείς αυτό αφού όλοι μας , σχεδόν , μεγαλώσαμε με την δραχμή στην τσέπη...

Ας θυμηθούμε όμως τί γινόταν με την Δραχμή...
Όχι από το 1821 αλλά από το δεύτερο μισό του 20 αιώνα.

* Η πρώτη υποτίμηση

Τη δεκαετία 1950-1960 η Ελλάδα ήταν από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και ανήκε από πολλές πλευρές στα Βαλκάνια. Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα ήταν τεράστια και το 1953 γίνεται υποτίμηση της δραχμής και λαμβάνονται έκτακτα μέτρα οικονομικής ανάκαμψης. 
Τη δεκαετία αυτή εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστες στρέφονται προς τις δυτικές χώρες και στις ΗΠΑ.

* Η δεύτερη υποτίμηση

Το 1981-1985 η Ελλάδα διήλθε την πρώτη φάση ένταξής της. Τον Μάρτιο του 1982 υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Μνημόνιο (Υπόμνημα) με το οποίο ζητήθηκαν εξαιρέσεις και ενισχύσεις υπέρ της ελληνικής οικονομίας. Εναν χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 1983, το Μνημόνιο έγινε αποδεκτό, αναγνωρίστηκε η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, αναβλήθηκε η εφαρμογή του ΦΠΑ, προωθήθηκαν ειδικά προγράμματα για την αύξηση αναλήψεων από την ΕΟΚ και θεσπίστηκε ειδικός κανονισμός για τον γεωργικό τομέα, αλλά το 1983 γίνεται υποτίμηση της δραχμής.
τον Οκτώβριο του 1985 ανακοινώθηκε ένα διετές πρόγραμμα σταθεροποίησης και ταυτόχρονα γίνεται υποτίμηση της δραχμής κατά 15%.

* Η τρίτη υποτίμηση

Στις 16 Μαρτίου του 1998 υποτιμάται η δραχμή έναντι του ECU κατά 12,3%. Στις 29 Νοεμβρίου 1999 με βάση τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία (το έλλειμμα μειώθηκε στο 1,6%) το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Eco/Fin) ανακαλεί προηγούμενη απόφασή του για την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στην Ελλάδα.

4 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και τι έγινε που υποτιμούνταν η δραχμή; Πάθαμε τίποτα; Αντιθέτως, η πρώτη υποτίμηση του Μαρκεζίνη διδάσκεται μέχρι σήμερα ως υπόδειγμα επιτυχημένης νομισματικής πολιτικής και σε αυτήν βασίστηκε η εκρηκτική ανάπτυξη των δεκαετιών 1950-1960-1970 (διπλάσια και άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου).

    Ακριβώς η δυνατότητα υποτίμησης είναι που κάνει τη δραχμή οικονομολογικώς ελκυστική επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βεβαίως και πάθαμε...
    Αν δεν το βλέπετε είναι άλλο θέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα αρκεί:

Να μην είναι προσβλητικά , υβριστικά , ειρωνικά , άσχετα με το θέμα , η σεξουαλικού περιεχομένου.
Παρά το ότι ακόμα και τα ανώνυμα σχόλια είναι επιτρεπτά (αρκεί να μην παραβαίνουν τους παραπάνω κανόνες) καλό θα ήταν να σχολιάζετε με κάποιο nic ώστε να υπάρχει πιο προσωπική συζήτηση.

Από την Πρώτη Σεπτεμβρίου Ενεργοποιήθηκε το Moderation στα σχόλια αφού ελάχιστοι φανατικοί , προσπαθούν να κατεβάσουν το επίπεδο του Blog στο ύψος τους...

Γράφοντας σχόλιο σημαίνει την κατανόηση και την αποδοχή εκ μέρους σας των όρων.